US Open, osmifinále: Česká lvice se ukázala ve Flushing Meadows! Kvitové se podařilo postoupit po boji do čtvrtfinále, tam se naopak nepodívá Šarapovová

New York - Na závěr prvního týdne letošního posledního tenisového grandslamu US Open byly na programu osmifinálové duely a do jednoho z nich v neděli nastoupila i rodačka z Fulneku Petra Kvitová. Ta zažívá nejúspěšnější grandlsam od doby, kdy se vrátila na kurty po rekonvalescenci své levé ruky, kterou měla zraněnou po útoku nožem na její osobu ve svém prostějovském bytě krátce před loňskými Vánocemi. Ve Flushing Meadows totiž dokázala dojít do čtvrtfinále a to díky tomu, že porazila šampionku letošního Wimbledonu Španělku Garbiňe Muguruzaovou. Bojovala proti ní jako stará známá lvice a nakonec si vyslechla aplaus amerického publika za to, že favorizovanou soupeřku porazila ve dvou setech 7:6 a 6:3. Svou pouť turnajem naopak skončila Ruska Maria Šarapovová, jež ztroskotala na bývalé šampionce US Open Anastasiji Sevastovové, se kterou prohrála 7:5, 4:6 a 2:6.

Duel z pohledu Petry Kvitové nezačal vůbec dobře, vždyť v prvním setu se Španělkou Muguruzaovou prohrávala již 1:4 a spíše tak tedy hledala recept na favorizovanou soupeřku. Právě za tohoto zmiňovaného stavu pak dokázala hned třikrát odvrátit brejkboly, které měla letošní šampionka Wimbledonu k dispozici a od té doby ukázala, proč se jí někdy říká lvice. Začala bojovat a docílila tak nakonec vyrovnaného stavu v první sadě 4:4, následně se úvodní sada dostala až do zkrácené hry, kterou pak Češka zakončila vítěznou smečí.

Dařilo se jí v následném druhém setu, na jehož začátku sice nejprve ztratila svůj servis, i tak ale nepřízivý stav dokázala otočit na 4:1 ve svůj prospěch. Tehdy to byla právě ona, kdo měl duel pod svou kontrolou. Za stavu 5:3 pak svůj úvodní mečbol Kvitová využít nedokázala a mrzet jí to mohlo poté, co natropila hned dvě dvojchyby a nadělila tak své soupeřce z Pyrenejského poloostrova dárek v podobě dvou brejkbolů. Oba ale Kvitová odvrátila a následný další mečbol pak už využila. Mohla si tak vyslechnout zasloužený aplaus zaplněného hlediště.

"Hodně to pro mě znamená. Tvrdě jsem makala, abych se vrátila a zase si zahrála na velkých kurtech. Děkuji svému týmu. Nedokážu najít správná slova, protože jsem prožila těžké měsíce a nevěděla jsem, jak tahle cesta skončí. A výhra na takovém kurtu je jako pohádka," uvedla po zápase Kvitová, která jednak tímto svým postupem do čtvrtfinále vyrovnala své maximum na US Open z roku 2015 a jednak to také znamená, že ať už skončí ve čtvrtfinále nebo ne, bude to její nejlepší grandslam po návratu na kurty. Na předešlých dvou (French Open a Wimbledonu) totiž česká tenistka vypadla vždy již ve 2. kole.

Ruska Šarapovová se naopak s New Yorkem loučí

Doposu Ruska Maria Šarapovová, která na tomto americkém grandslamu mohla startovat díky volné kartě od pořadatelů, procházela letošním US Open celkem bez větších problémů a málokdo si mohl říct, že ji málokdo zastaví. Nakonec se přeci jenom její přemožitelka našla a to v osmifinále, ve kterém se Ruska střetla s Lotyškou Sevastovovou, tedy s hráčkou, která už ví, jaké je to ve Flushing Meadows celkově triumfovat. Sice Šarapovová během tohoto utkání zaznamenala celkem 42 vítězných míčků, ovšem vedle tohoto faktu tu byl i další a to ten, že nevyvarovala nejedné chyby. Těch totiž měla na kontě celkem hned 51. To lotyšská reprezentantka hrálavyrovnaně od začátku až do konce, přestože dokázala odvrátit pět ze šesti brejkbolů.

Během závěrečné třetí sady bylo na Šarapovové vidět, že jí trápilo zranění v podobě otlačenin na prostředníčku pravé ruky, právě ty si nechala dvakrát přelepovat. A i když s tímto handicapem dokázala odvrátit tři mečboly, ten čtvrtý už odvrátit nedovedla a i proto se stejně jako loni i letos může Sevastovová těšit na čtvrtfinále US Open.

Konečné výsledky tenisového grandslamu US Open (3.9.2017):

Ženy, dvouhra - 4. kolo:

Kvitová (13-ČR) - Muguruzaová (3-Šp.) 7:6 (7:3), 6:3Sevastovová (16-Lot.) - Šarapovová (Rus.) 5:7, 6:4, 6:2Stephensová (USA) - Görgesová (30-Něm.) 6:3, 3:6, 6:1V Williamsová (9-USA) - Suárezová (Šp.) 6:3, 3:6, 6:1

Muži, dvouhra - 4. kolo:

Schwartzman (29-Arg.) - Pouille (16-Fr.) 7:6 (7:3), 7:5, 2:6, 6:2Anderson (28-JAR) - Lorenzi (It.) 6:4, 6:3, 6:7 (4:7), 6:4Querrey (17-USA) - M. Zverev (23-Něm.) 6:2, 6:2, 6:1Carreno-Busta (12-Špa.) - Shapovalov 7:6(7:2), 7:6(7:4),7:6(7:3)

Ženy, čtyřhra - 3. kolo:

Šafářová, Strýcová (3-ČR) - L. Kičenoková, Krejčíková (Ukr./ČR) 6:1, 5:7, 6:2.

Smíšená čtyřhra - 2. kolo:

Hradecká, Matkowski (8-ČR/Pol.) - Atawová, Kúreší (USA/Pák.) 3:6, 6:3, 10:4Hingisová, J. Murray (1-Švýc./Brit.) - Peschkeová, Demoliner (ČR/Braz.) 6:0, 4:6, 11:9.

Junioři, dvouhra - 1. kolo:

Tadžima (Jap.) - Vrbenský (9-ČR) 5:7, 6:4, 6:2

Související

Více souvisejících

US Open Petra Kvitová Maria Šarapovová (tenistka)

Aktuálně se děje

před 39 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

raketový systém Patriot

„Rusové se učí a upravují taktiku,“ říkají ukrajinští energetici. Firmám dochází peníze, žádají o Patrioty

Ukrajinští energetici se snaží opravit škody způsobené rostoucími ruskými vzdušnými útoky, které mají za cíl zničit ukrajinskou energetickou infrastrukturu, poškodit ekonomiku a podlomit morálku společnosti. Obávají se, že nedokáží zemi připravit na zimu, pokud spojenci Kyjevu neposkytnou systémy protivzdušné obrany, jako jsou americké Patrioty, které by pomohly zastavit další útoky Rusů na již poškozené elektrárny.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Vlak odjel bez strojvedoucího a vykolejil. (2.5.2024) Prohlédněte si galerii

FOTO: Vykolejený vlak skončil na dva kusy mimo trať. Jel přes 100 km/h

Drážní inspekce vyšetřuje čtvrteční nehodu vlaku, který bez strojvedoucího odjel ze stanice a po několika kilometrech jízdy vykolejil. Ze zveřejněných fotografií je zřejmé, že souprava skončila mimo trať a na dva kusy. Škoda činí několik milionů korun. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

Ryan Gosling jako Kaskadér.

RECENZE: Kaskadér v čele s křehkým Goslingem je ideální letní zábavou z idealizovaného filmařského zákulisí

Ryan Gosling a Emily Blunt byli loni vedlejšími tvářemi letního fenoménu Barbenheimer, oba byli za své role nominováni na Oscara. Teď se před kamerou, a ve filmu i za kamerou, potkávají u dalšího projektu s blockbusterovými ambicemi. Kaskadér je v tom nejlepším slova smyslu pohodovou zábavou, jež nepostrádá hravost, důmyslnost a zbytečně se nepáře s logikou.

včera

NATO se snaží čelit ruské hybridní válce. Moskva cílí i na Česko

NATO je znepokojeno nedávnými škodlivými aktivitami, které Rusko v rámci hybridní války provádí na území členských států aliance, stojí ve čtvrtečním prohlášení. Konkrétně jmenována byla i Česká republika.  

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy