Češky ovládly Fed Cup. Siniaková porazila Američanku Keninovou a slaví triumf

Praha - Čeští tenisoví fanoušci se mohou opět radovat ze zisku poháru určeného pro vítězný tým ve Fed Cupu. Letos se tak stalo poté, co Češky pod vedením nehrajícího kapitána Petra Pály porazily ve finále Američanky 3:0, přičemž závěrečný bod potřebný k tomu, aby mohla vytrysknout česká radost, vybojovala Kateřina Siniaková, jež po neuvěřitelných třech hodinách a 45 minutách porazila Sofii Keninovou ve třech setech 7:5, 5:7 a 7:5. Pro Češky to je tak již šestý triumf v této soutěži za posledních osm let.

V prvním setu to byla hlavně česká reprezentantka Kateřina Siniaková, která měla na svou soupeřkou Sofii Keninovou navrch, jelikož nad ní vždy vedla s to ať už 2:0, 3:1 či 5:3. Siniaková však získala první set až při třetím setbolu ve dvanáctém gamu. I ve druhém dějství to byla česká reprezentantka nacházející se aktuálně na 31. místě světového žebříčku, která nad Američankou vedla a to již 3:0 a 40:15. Právě tehdy se už už zdálo, že by snad duel nemusel trvat nikterak dlouho a cesta za triumfem by nemusela být trnitá. Jenže ze strany Češky přišly chyby a Keninová tak vycítila příležitost. Nakonec Siniaková prohrála čtyři hry za sebou a i proto tak tedy musel duel jít do třetího setu poté, co ten druhý prohrála 5:7.

Stejně jako předešlé dva sety, tak i ten třetí rozhodující začala svěřenkyně Petra Pály velice slušně, vždyť zanedlouho v tomto setu vedla nad Keninovou již 3:0. V tu chvíli začaly promlouvat do utkání zdravotní potíže, především tedy na americké straně. Keninová si totiž nechávala promasírovávat stehenní sval, jenž měla zatejpovaný. Po snížení stavu pak Siniaková chtěla pochopitelně vrátit na svou stranu třígamový náskok, ovšem k tomu, aby nakonec nad Američankou Siniaková vedla ve třetím setu 4:1, potřebovala rodačka z Hradce Králové dlouhých 19 minut. Jasná známka toho, jak náročný duel to byl pro obě strany. Ani pak to nebylo zvláště pro dvaadvacetiletou českou hráčku nikterak jednoduché, Američance se totiž podařčilo stav třetí sady otočit na 4:5 ve svůj prospěch a na Češce byl vidět stres a slzy v očích.

Jenže bojovnice se nevzdávala a právě za stavu 4:5 pro Američanku ve třetím setu se podařilo Siniakové odvrátit hned dva mečboly a dobojovala se tak k těm svým. Zatímco při svém prvním mečbolu Siniaková ještě neuspěla, po tom druhém už mohly emoce naplno propuknout.

"Já už nemůžu. Byl to neuvěřitelný zápas nahoru dolů, nervy a teď jsem jenom hrozně šťastná, že jsem vyhrála. Děkuji za podporu diváků, díky nim jsem vyhrála. Byla jsem tak nervózní, že se to ani nedá popsat. Už jsem cítila, že to na mě doléhá, i když mám skvělou kondici," řekla po zápase vyčerpená, ale šťastná Siniaková a vzhledem k šestému titulu za posledních osm let dodala: "Je až neuvěřitelné, co Česko dokázalo, a ani tomu nevěřím, že jsem já získala dva body. Budu si to pamatovat napořád."

Tenistku pak pochválil i Petr Pála: "Byl to neskutečný zápas pro diváka. Káťa pořád vedla a najednou čelila dvěma mečbolům. Bylo to jak na houpačce, ale dřela a bylo to nádherný z obou stran a jsem na Katku strašně pyšný. Je to bojovnice," uvedl.

Připomeňme, že už v sobotu se Siniakové podařilo porazit 6:3 a 7:6 Alison Riskeovou, druhý bod pak ten samý den přidala loučící se s fedcupovou reprezentací Barbora Strýcová, která po dvou hodinách a 45 minutách porazila 6:7, 6:1 a 6:4 Keninovou. Do finále Fed Cupu tak poprvé nezasáhla kvůli nemoci Petra Kvitová, i tak ale Češky dokázaly Fed Cupu vyhrát.

Konečný výsledek zápasu finále Fed Cupu 2018 (11.11.2018):

Česko - USA 3:0Siniaková (ČR) - Keninová (USA) 7:5, 5:7, 7:5

Související

Tenis, ilustrační fotografie.

Problém pro český tenis. Národní sportovní agentura vyšetřuje kam šly peníze z dotací

Když v roce 2021 Praha pořádala finále Poháru Billie Jean Kingové, byla to velká sláva. Nyní to ale vypadá, že z růžového snu se stává pro český tenis noční můra. Jak totiž zjistil Radiožurnál, Národní sportovní agentura (NSA) má v tuto chvíli v hledáčku Český tenisový svaz a jeho šéfa Iva Kaderku. Je totiž otázkou, kam se zatoulala část peněz z dotace v celkové výši 65 milionu korun určené na pořádání zmiňovaného mezinárodního turnaje. 
Tenis, ilustrační fotografie

Až závěrečná čtyřhra rozhodla o postupu Češek na Pohár Billie Jean Kingové

V sobotu pokračovala na pražské Štvanici kvalifikace na listopadový závěrečný turnaj Poháru Billie Jean Kingové. Po prvním pátečním dni byl stav v souboji mezi Českami a Britkami nerozhodný 1:1 a každému týmu tak zbývaly dvě výhry k tomu, aby na závěrečný turnaj postoupil. Nejprve k tomu měly blíže svěřenkyně nehrajícího kapitána Petra Pály poté, co nejprve česká jednička Markéta Vondroušová navázala na pátek a i v sobotu si dokázala poradit se svou soupeřkou, tentokráte s britskou hvězdičkou Emmou Raducanuovou, kterou porazila jasně dvakrát 6:1. Do dalšího sobotního zápasu nasadil Pála šestnáctiletý talent Lindu Fruhvirtovou a přestože v souboji s Herriet Dartovou bojovala jako lvice, nakonec byla Britka nad její síly. A tak se ke slovu musela přihlásit čtyřhra, do které nastoupila Vondroušová s Karolínou Muchovou. České duo nakonec nad tím britským Dartová-Swanová vyhrála ve dvou setech 6:1 a 7:5 a oslavy z postupu tak mohly propuknout naplno.

Více souvisejících

Fed Cup Kateřina Siniaková (tenistka) tenis

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Požáry, ilustrační fotografie.

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

včera

Německá policie, ilustrační fotografie.

Rus v Německu zavraždil dva Ukrajince. Byli to vojáci, tvrdí Kyjev

Dva Ukrajinci, které měl v sobotu v německé spolkové zemi Bavorsko ubodat ruský občan, byli příslušníky ozbrojených sil. Kyjev to potvrdil podle ukrajinských médií, které cituje agentura DPA. Ukrajinští vojáci v Německu podstupovali rehabilitaci po zraněních, která utrpěli na bojišti.

včera

včera

Slovák, který donášel Rusům, míří za mříže. Neplatil udělenou pokutu

Specializovaný trestní soud na Slovensku poslal Bohuše Garbára do vězení za vyzvědačství pro Rusko a braní úplatků. Soud nevyhověl žádosti odsouzeného o odpuštění zbytku dříve uloženého finančního trestu. Garbár si má nově odsedět přes rok a půl, proti rozsudku podal stížnost.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy