Je to tady! Skvělý Berdych poslal Česko do finále Davis Cupu

Praha - Čeští tenisté si po třech letech opět zahrají finále Davisova poháru. Po zisku třetího bodu v utkání v Argentině mají zajištěný postup do zápasu o „salátovou mísu“. Závěrečný zápas sezony sehrají v domácím prostředí se Španělskem.

Bitvu mezi Argentinou a Českem zahájil souboj Radka Štěpánka s Juanem Martinem del Potrem, po kterém šel domácí tým do vedení 1:0. Vyrovnání zařídil po pětisetovém strhujícím utkání s Juanem Mónakem šestý hráč světa Tomáš Berdych.

Do psychické výhody se dostali Češi po sobotní čtyřhře. Berdych se Štěpánkem potvrdili, že v daviscupovém prostředí není lepší deblové dvojice. Vítězství nad dvojicí Eduardo Schwank – Carles Berlocq bylo suverénní.

Před nedělními dvouhrami přišla z argentinského tábora nečekaná zpráva. Do zápasu dvou jedniček nemohl nastoupit Juan Martin del Potro kvůli poraněnému zápěstí.

Berdych tak měl pozici jednodušší. I když Carlose Berlocqa hnalo fanatické publikum i s Diegem Maradonou, zařídil nejlepší český hráč rozhodující třetí bod. Měl tak podíl na všech českých vítězstvích. Ve finále Davis Cupu jsou Češi po třech letech. V roce 2009 se střetli v Barceloně se Španělskem a utrpěli debakl 0:5.

Tentokrát jim bude stát v cestě stejný soupeř. Jiný bude souboj se Španěly v tom, že čeští tenisté odehrají finále v domácím prostředí. Ve španělské sestavě zřejmě nebude ani zraněný Rafael Nadal, postup do finále zařídili singlisté David Ferrer a Nicolas Almagro. Finálový duel se bude hrát od 16. do 18. listopadu.

Související

Tenis, ilustrační fotografie

Proti Argentině ani bod. Po dvouhrách neuspěli Lehečka s Macháčem ani ve čtyřhře

Český daviscupový tým se letos nepředstaví v hlavní soutěži mužského týmového tenisového turnaje. Z kvalifikace se totiž nedostal poté, co na horké půdě soupeře nestačil na Argentinu. Po dvou pátečních prohraných dvouhrách se o první bod proti Jihoameričanům chtěli Češi postarat ve čtyřhře, ovšem ani ta se Jiřímu Lehečkovi a Tomáši Macháčovi nepovedla, s argentinským duem Maximo González/Horacio Zeballos prohráli 4:6 a 4:6. Proto se tak pro letošek s Davis Cupem Češi loučí.
Tenis, ilustrační fotografie

Čeští tenisté jsou ve finálovém turnaji Davis Cupu! O vítězném bodu rozhodl Veselý

Listopadový finálový turnaj tenisového Davis Cupu se neobejde ani bez českých reprezentantů. Svěřenci nehrajícího kapitána Jaroslava Navrátila totiž v sobotu dokázali vyhrát kvalifikaci nad Slovenskem 3:1, přičemž o rozhodující třetí bod se postaral Jiří Veselý, jenž nad Andrejem Martinem vyhrál 4:6, 7:5 a 7:5. Rozhodnout se mohlo už v předešlé čtyřhře, ale duo Jonáš Forejtek, Zdeněk Kolář nestačil na slovenský pár Filip Polášek-Igor Zelenay, se kterým pro hrál dvakrát 4:6. Mužský český tenis ale díky již zmíněnému Jiřímu Veselému tak po delší době zažívá radost z velkého vítězství na půdě Davis Cupu.

Více souvisejících

Davis Cup Tomáš Berdych

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

včera

včera

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

včera

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Rakušané se v Praze postarali o další senzaci, připsali si historické vítězství nad Finskem. Švédové překvapení nepřipustili

Dívat se na zápas hokejového MS v Česku, ve kterém hrají rakouští hokejisté, se hokejovým fanouškům vyplatí. Poté, co dokázali dostáhnout duel s Kanadou do prodloužení poté, co ve třetí třetině nastříleli pět branek, nyní zaskočili dalšího favorita turnaje a o Finy. Ti sice vedli 2:0, jenže vedení postupem času ztratili a co víc, v poslední vteřině dokázali zápas otočit zásluhou své životní trefy Benjamina Baumgartnera, který se postaral o rakouskou historickou výhru nad tímto severským soupeřem. To Švédové nadále jedou na vítězné vlně a po zdolání Kazachstánu 3:1 už se o nich může pomalu mluvit jako o čtvrtfinalistech.

včera

Proč došlo k atentátu na Fica? Policie zjistí, jestli byl útočník zradikalizovaný

Pokud někdo úmyslně radikalizoval pachatele atentátu na předsedu vlády Roberta Fica (Směr-SD), policie to zjistí stejně, jako to udělala v případě dvojité vraždy na Zámecké ulici v Bratislavě. Řekl to publicista Juraj Hrabko v rozhovoru pro TASR TV.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy