Ve Wimbledonu postoupily do čtvrtfinále tři Češky

Londýn - Ve slavném tenisovém turnaji s názvem Wimbledon, který se jako každý rok hraje na teavnatých kurtech v All England Clubu, se do čtvrtfinálové fáze probojovali v pondělí tři české hráčky. Kromě Barbory Záhlavové-Strýcové a Lucie Šafářové, která přes českou mladou kolegyni Terezou Smitkovou, jde dál i Petra Kvitová, která v osmifinále narazila na Číňanku Pcheng Šuaj.

První Češkou, která se dostala mezi nejlepších osm hráček na tomto slavném turnaji, byla Lucie Šafářová, která ani ne za padesát minut dokázala z turnaje vyprovodit devatenáctiletý český objev Terezu Smitkovou. Šafářová nad ní zvítězila 6:2 a 6:0. Co se týče Barbory Záhlavové-Strýcové, tak ta, pokud chtěla v Londýně hrát dál, musela přejít přes Dánku Caroline Wozniackou, někdejší světovou tenistkou číslo 1, a to se Češce nakonec po výsledcích 6:2 v prvním setu a 7:5 ve druhém. Jak Lucie Šafářová, tak i Barbora Záhlavová-Strýcová budou hrát svoje první čtvrtfinálové duely na tomto grandslamu.

Pro sedmadvacetiletou rodačku z Brna Šafářovou to ale nebude první čtvrtinálová účast na grandslamech. Před sedmi lety se totiž této tenistce podařilo dostat do čtvrtfinále v Australian Open. Nyní bude v Londýně čekat na to, zda se jí v fázi postaví do cesty Agnieszka Radwaňská z Polska či Jekatěrina Makarovová z Ruska.

Tereza Smitková (175. v žebříku WTA), kterou to byla vůbec první grandslamová účast vůbec, inkasovala od své české soupeřky v prvním setu kanára již za 21 minut. A ve druhém Šafářová nechala své mladé soupeřce vyhrát dva gamy,  nakonec za stavu 1:2 začala hrát tenis, během kterého udělala jen čtyři vynucené chyby a po pěti vyhraných gamech tedy zvítězila ve druhé sadě 6:2.

""Lucka hrála skvěle, nedala mi šanci. Padalo jí to tam a smetla mě. Ukázala jsem, že můžu patřit mezi tyhle holky. Prohrála jsem, ale za chvilku si to užiju. Byl to pro mě skvělý turnaj," zhodnotila po vyřazení svoje působení na svém prvním grandslamovém turnaji mladá vycházející tenisová hvězdička Tereza Smitková.

Poté, co dokázala Barbora Záhlavová-Strýcová vybojovat 4. kolo díky své skvělé hře proti nejlepší druhé tenistce na světě v současnosti Číňance Li Na, se nyní česká tenistka utkala s dánskou hráčkou Wozniackou. Tenistce reprezentující naše barvy se podařilo několikrát kromě výtečných výměn od základní čáry i zkrátit hru za síť. Předvedla obecenstvu, že umí zahrát i servis-volejem.

Osmadvacetiletá Záhlavová-Strýcová první sadu proti Dánce získala ve svůj prospěch celkem hladce, ve druhém setu pak v době, kdy byl pro ni stav 5:4, neproměnila v konec zápasu hned dva mečboly. Radovat se tak z postupu mohla až, když za pozdějšího stavu 6:5 ve druhém setu využila šestý mečbol.

Související

Barbora Strýcová

Nejen Vondroušová. Na Wimbledonu ve čtyřhře uspěla i loučící se Strýcová, radovali se i junioři

Na obrovský úspěch Markéty Vondroušové, která v sobotu na travnatém povrchu v All England  Clubu coby první nenasazená hráčka v historii vyhrála slavný Wimbledon, dokázaly navázat v neděli další tři české tenistky a jeden český tenista. Nejprve juniorskou ženskou čtyřhru ovládla ryze česká dvojice Alena Kovačková-Laura Samsonová, úspěch v juniorské kategorii slavil v mužské čtyřhře i Jakub Filip, jenž hrál po boku italského parťáka Vulpitty. Největší pohádku hned po Vondroušové ale napsala v neděli Barbora Strýcová. 

Více souvisejících

wimbledon Barbora Strýcová tenis

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

V Německu napadli neznámí útočníci europoslance. Scholz už reagoval

Německého europoslance Matthiase Eckeho (SPD) v pátek napadla a vážně zranila skupina útočníků při vylepování plakátů v Drážďanech. Informovala o tom agentura DPA. Útok již odsoudil německý kancléř Olaf Scholz. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy