Na triumf ve Wimbledonu nakonec nedosáhla. Plíšková na světovou jedničku nestačila

V sobotu odpoledne se v londýnském All England Clubu konalo finále turnaje ženské dvouhry ve Wimbledonu, ve kterém se střetla s aktuální světovou jedničkou Australankou Ashleigh Bartyovou Češka Karolína Plíšková, pro níž to byla první účast ve finále tohoto slavného turnaje. Nakonec z něj ale odešla jako poražená, když s Bartyovou přes statečný boj prohrála 3:6, 7:6 a 3:6.

Že to rozhodně nebude nikterak jednoduchý duel právě se světovou jedničkou Ashleigh Bartyovou, to poznala Karolína Plíšková hned na začátku zápasu. Australanka totiž do tohoto utkání vstoupila jako uragán a za chvíli v prvním setu vedla už 3:0. Bartyová tehdy předváděla svoji rychlou hru, vhod jí přišly i čopy, kterých dokázala využít, a nebylo místo na polovině české hráčky, kam by Australanka nezamířila své údery. Proto tak hrozilo, že se bude ze strany Češky opakovat to, co se událo na letošním turnaje v Římě, kdy schytala rodačka z Loun od Polky Igy Šwiatekové hned dva "kanáry".

Tím spíš, že ze strany Plíškové se nejednalo o nějaký pohyb na travnatém kurtu, který by značil, že by si česká tenistka finále nějak zrovna užívala. Oproti předešlým zápasům ve Wimbledonu se jí tentokrát nedařilo ani podání, které bylo pomalé, a i proto, že prohrála v prvním setu hned čtrnáct míčů v řadě, nebylo divu, že po jedenácti minutách hry dokonce prohrávala už 0:4.

Následně se ale naštěstí nervozita přestěhovala i na stranu Australanky, která předvedla několik chyb v řadě a věnovala tak Češce své podání. V dalším gamu ale zase další svůj servis prohrála Plíšková. Ta se pak rozhodla ukázat, že je bojovnicí a svou kůži jen tak lehce zadarmo nedá. Na řadu přišlo několik úspěšných returnů, díky nimž se jí podařilo snížit na 2:5 a i když se jí poté konečně povedlo udržet své podání, prohře v prvním setu nakonec stejně nezabránila.

Na řadu přišel druhý set a v něm se Plíšková postupně vracela do hry a začala tak předvádět tenis, kterým se probojovala v Londýně až do finále. I když i v tomto setu ztratila servis na 1:3, následně si pomohla esem a v dalším gamu k tomu opět přidala své returny, díky kterým vyrovnala na 3:3. Plíšková tpomalu opouštěla svoji defenzivní hru a jistota Bartyové se začala vytrácet.

Druhý set nakonec dospěl do stavu 5:5, kdy Češka vedla 40:0, ovšem místo toho, aby volejem do volného prostoru tento game ukončila, o podání nakonec přišla. Australanka tak dostala při svém servisu možnost k ukončení duelu hned po dvou setech, ale nervozita jí to tehdy ještě nedovolila. Předvedla totiž dvojchybu a její další chyby dostaly tento set do zkrácené hry. V rámci ní pak Češka utekla do náskoku 6:2 a po třetím setbolu se díky další dvojchybě Bartyové konečně dočkala vytouženého vyrovnání na 1:1 na sety.

Rozhodnout o vítězce letošního Wimbledonu tak musel až třetí set. Ani do něj nevstoupila česká reprezentantka nejlepším způsobem. Ve druhém gamu totiž přišla opět o další servis, navíc po dvojchybě a následném nepodařeném voleji. Až do konce třetí sady si pak už své servisy obě tenistky udržely. Nejblíže k brejku měla za stavu 4:4 Plíšková, ale bekhend poslala do autu. Bartyová pak už nenechala nic náhodě, esem si vybojovala mečbol a protože při něm trefila Češka síť, mohla se začít Australanka radovat.

Pro pětadvacetiletou Bartyovou to bylo již druhé grandslamové finále a opět v něm porazila českou tenistku. Poprvé tomu tak bylo předloni na French Open, kdy si ve finále poradila s Markétou Vondroušovou.

Plíšková se při rozhovoru na kurtu krátce po zápase rozplakala, přičemž diváci včetně vévodkyně Kate a prince Williama jí následně zatleskali. "Užila jsem si na tomhle kurtu každou minutu. Nikdy nepláču. Ash odehrála skvělý zápas. Bojovala jsem, co jsem mohla. Nakonec je jedno, jakou trofej mám, byly to skvělé dva týdny," nechala se slyšet Plíšková.

Tenisový Wimbledon v Londýně (tráva, dotace 35 milionů liber) - (10.7.2021):

Ženy, dvouhra - finále:

Bartyová (1-Austr.) - Karolína Plíšková (8-ČR) 6:3, 6:7, 6:3

Související

Barbora Strýcová

Nejen Vondroušová. Na Wimbledonu ve čtyřhře uspěla i loučící se Strýcová, radovali se i junioři

Na obrovský úspěch Markéty Vondroušové, která v sobotu na travnatém povrchu v All England  Clubu coby první nenasazená hráčka v historii vyhrála slavný Wimbledon, dokázaly navázat v neděli další tři české tenistky a jeden český tenista. Nejprve juniorskou ženskou čtyřhru ovládla ryze česká dvojice Alena Kovačková-Laura Samsonová, úspěch v juniorské kategorii slavil v mužské čtyřhře i Jakub Filip, jenž hrál po boku italského parťáka Vulpitty. Největší pohádku hned po Vondroušové ale napsala v neděli Barbora Strýcová. 

Více souvisejících

wimbledon Karolína Plíšková (tenistka) tenis

Aktuálně se děje

před 28 minutami

před 57 minutami

Helena Langšádlová

Pavel přijal demisi ministryně Langšádlové, nahradit ji má Tuleja

Výměna na postu ministra pro vědu a výzkum se ve čtvrtek přiblížila. Prezident Petr Pavel přijal demisi končící ministryně Heleny Langšádlové (TOP 09). Na Pražský hrad zároveň zamířil návrh na jmenování Pavla Tuleji, který by se měl v pondělí chopit vládní funkce.

před 1 hodinou

Vladimir Putin

Rána pro Putina: Ukrajinci ničí rafinerie, Rusům došly zásoby paliva

Kromě bojů na frontě se válka na Ukrajině rozšířila i do strategických oblastí, jako jsou rafinerie, které jsou klíčové pro zásobování Ruska palivy. Ukrajinci k těmto nelehkým akcím využívají dronů, které poškodily některé z těchto rafinerií natolik, že jejich produkce ropy byla omezena. To způsobilo růst cen a nedostatek paliva v celém Rusku.

před 1 hodinou

Petr Fiala

Fiala uvedl do funkce nového ředitele NBÚ. Je jím Čuřín

Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl ve čtvrtek do funkce nového ředitele Národního bezpečnostního úřadu Jana Čuřína, který dosud působil jako bezpečnostní ředitel Úřadu vlády. Vláda rozhodla o jeho jmenování na jednom z březnových zasedání. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 4 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 7 hodinami

Mrazivé počasí zdecimovalo úrodu. Česko může zažít nejhorší sklizeň ovoce v historii

Letos se v Česku kvůli intenzivním mrazům místo očekávaných 138 000 tun ovoce očekává sklizeň pouze kolem 30 300 tun. Sdělil to ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) na tiskové konferenci v Praze po jednání se zástupci ovocnářů, vinařů a lesních školek. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy