Tenisté z Ruska a Běloruska budou moci hrát Wimbledon

Ruští a běloruští tenisté budou moci jako neutrální a za splnění daných podmínek startovat letos ve Wimbledonu, oznámili dnes zástupci pořádajícího All England Clubu (AELTC). Loni kvůli invazi na Ukrajinu hráči z obou zemí na travnatý grandslam nesměli. Slavný turnaj začne 3. července.

"Naším záměrem je přijímat přihlášky od ruských i běloruských hráčů pod podmínkou, že budou hrát jako neutrální sportovci a splní příslušné podmínky," uvedli zástupci AELTC v prohlášení. Patří mezi ně, že nebudou vyjadřovat podporu ruské invazi, oběma zemím či jejich vůdcům nebo přijímat finanční prostředky od svých států či jimi provozovaných společností.

Zástupci All England Clubu a britské tenisové asociace (LTA) loni nepustili tenisty z Ruska a Běloruska na své turnaje pod tlakem britské vlády. Profesionální organizace ATP a WTA, které účast tenistů z těchto států na svých turnajích neomezují, na protest rozhodly, že se ve Wimbledonu nebudou udělovat body do světového žebříčku. Zároveň LTA dostala pokutu milion dolarů od ATP a 750.000 dolarů od WTA.

Tenisté Ruska a jeho spojence Běloruska smějí od loňského únorového začátku invaze na Ukrajinu startovat na turnajích jako neutrální sportovci bez státních symbolů a vlajek. Jen do Británie loni nemohli. Podle BBC se dnešní zrušení zákazu vztahuje i na přípravné turnaje před Wimbledonem včetně elitní tour v Queen's Clubu či Eastbourne.

"Nadále zcela odsuzujeme ruskou nezákonnou invazi a naše podpora zůstává s ukrajinským lidem. Bylo to neuvěřitelně obtížné rozhodnutí," řekl předseda AELTC Ian Hewitt. Oznámení přišlo tři dny poté, co Mezinárodní olympijský výbor (MOV) doporučil mezinárodním sportovním federacím, aby umožnily návrat neutrálních ruských a běloruských sportovců do soutěží.

Obě země mají mezi světovou tenisovou elitou své zástupce. V první desítce mužského žebříčku jsou dva Rusové: pětka Daniil Medveděv a sedmička Andrej Rubljov. Mezi ženami jsou Běloruska Aryna Sabalenková druhá a Ruska Darja Kasatkinová osmá.

Související

Linda Nosková

Nosková se postarala o největší senzaci na Australian Open. Ve 3. kole vyřadila světovou jedničku

Na prvním grandslamu sezóny Australian Open už nebude pokračovat ženská světová jednička, Polka Iga Šwiateková. Čtyřnásobnou grandslamovou šampionku totiž dokázala česká reprezentantka Linda Nosková ve 3. kole tohoto turnaje v Melbourne vyřadit, když po dvou hodinách a 22 minutách vyhrála po třech setech 3:6, 6:3 a 6:4. Jde o životní triumf pro teprve devatenáctiletou rodačku ze Vsetína, pro kterou se jedná o vůbec premiérovou účast na Australian Open mezi seniorkami.

Více souvisejících

tenis Rusko Bělorusko wimbledon

Aktuálně se děje

před 10 minutami

před 34 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 4 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Rusko tvrdí, že provedlo útok na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy