Tvrdý start pro Čechy na MS. V duelu se Slováky poznali tvrdost federálního derby Chlapík a Černoch

Že je federální derby mezi Českem a Slovenskem na světových šampionátech vždy prestižní záležitost, to se ví. Není proto náhodou, že si v něm hráči málokdy nic nedarují. Páteční otevírací zápas letošního mistrovství světa byl však především v jeho úvodu místy extrémně přemotivovaný, a to hlavně ze strany slovenských hokejistů. Několikrát se Čechy snažili vyprovokovat ke strkanicím a nakonec vše vyvrcholilo dvěma tvrdými zákroky, přičemž ten první ze strany obránce Patrika Kocha na Filipa Chlapíka ještě potrestán nebyl, Mislav Rosandič už za faul kolenem na Jiřího Černocha dostal pět minut plus do konce utkání. Nebylo tak možná divu, že s některými výroky sudích nebyl kouč Kari Jalonen spokojen. 

Na pětiminutový trest plus do konce zápasu to vypadalo i pro Patrika Kocha. Koch totiž očividně tvrdě narazil do hlavy Filipa Chlapíka, jenž se poté musel z nárazu vzpamatovávat, a po tomto zákroku se na ledě opět vzbudily vášně. "Jeden z takových klasických hitů... Ometený kotouč pro křídlo a ten bek tam zavíral mantinel. Bylo to posouzeno čistě, ale mám pocit, že tam bylo něco do oblasti hlavy a krku. Nevím, nechci to nějak moc komentovat,“ řekl k tomuto zákroku v pátečním rozhovoru pro ČT sport reprezentační útočník Dominik Kubalík. 

Pro to, že po zákroku Kocha na Chlapíka nakonec žádný trest nepřišel, neměl žádné pochopení kouč českého týmu Kari Jalonen, stejně tak pro to, že se dvojice hlavních Sean Fernandez-Andre Schrader nešla podívat ani na video. "Bavili jsme se o tom den předtím s rozhodčími. Podle mého názoru mají jít na video a podívat se na to. Ještě jsem neviděl záznam. Ale co jsem zaregistroval při zápase, měli se na to jít podívat. Bude na chvíli určitě mimo sestavu, na konci nemohl hrát. Rozhodčí říkali při mítinku, že tohle vždycky prověří na videu. Ale ani to neudělali," uvedl k tomu konkrétně Jalonen. 

Naopak při druhém tvrdém zákroku koleno na koleno vůči Jiřímu Černochovi už bylo video použito. "Tady to udělali. To bylo správné rozhodnutí," kvitoval finský stratég v českých službách. "Druhý zákrok za mě jasný koleno, i když tam ztratil trochu balanc. Za mě bylo vidět, že se Čečeho (Černocha) snaží trochu dohrát. Neříkám, že se ho chtěl trefit kolenem, ale za mě pět minut do konce jasný," doplnil kouče Kubalík. Dodejme, že jakkoli to zprvu s Černochem nevypadalo dobře, možná i díky ortéze, kterou nosí, duel nakonec dohrál. 

Duel se Slováky z hlediska emocí nikdy není jednoduchý. "Říkali jsme si k tomu něco v kabině, pak z toho vzniká přemotivovanost. Může být nějaký zbytečný faul a dostanete soupeře zbytečně přesilovkou na koně. Snažili jsme se to nějakým způsobem eliminovat. Samozřejmě to těžké je, protože člověk by se nejradši zastal spoluhráče a oplatil stejnou mincí. Když ale bude přesilovka a dáme z toho gól, tak to soupeře zabolí víc," nechal se slyšet Kubalík. 

Podle Jalonena pak přemotivovanost vyplynula z toho, že se hráči obou týmů dobře znají mimo jiné z české extraligy. "Hrají proti sobě padesát zápasů, ale musíte emoce kontrolovat. Nemůžete dělat zbytečné fauly," dodal trenér. 

Související

Česko na hokejovém MS

Po Finech a Norech si Češi poradili i s dalším severským soupeřem. Kousající Dány přehráli 7:4

Čeští hokejisté si spravili chuť po posledním zápase, ve kterém museli skousnout první prohru, když nestačili na Švýcary až na nájezdy a tentokrát v základní hrací době si došli pro tři body v zápase s Dánskem. Jednalo se tak o třetího severského soupeře ve skupině A po Finsku a Norsku a podobně jako v těchto obou předešlých případech i tentokrát Češi vyhráli. První dvě třetiny sice bylo znát, že Dánsko není poslední léta nejoblíbenější soupeř českého národního týmu a i v tomto zápase nepříjemně dotahovalo a až do stavu 3:3 se hrál vyrovnaný duel. Ve třetí třetině se ale rozvolnila stavidla natolik, že umožnila Čechům vstřelit další čtyři branky, zatímco Dánové se do konce zápasu zmohli už jen na jednu trefu. 

Více souvisejících

Hokej MS hokej

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy