Vzpoura nováčků trvala jen krátce. Kanada i USA své duely nakonec jasně ovládly

I v neděli svým třetím hracím dnem pokračuje letošní mistrovství světa v hokeji v Rize a Tampere. A stejně jako v sobotu, tak i tentokrát první duely odstartovaly v 11:20. A jakoby na tento ošemetný polední čas nebyli připraveni zámořští favorité z Kanady a USA. Oba dva celky totiž ve svých zápasech s nováčky ze Slovinska, respektive z Maďarska, prohrávaly. Jenže pak se naplno projevila ve zbývajícím průběhu zápasů jejich síla a s outsidery turnaje si bez potíží poradili. 

Favorité ze země hvězd a pruhů zprvu jen těžko nacházeli takové tempo, aby se jím dostali do zápasu s Maďarskem a toho nováček turnaje dokázal využít, když po pěti minutách hry dostal svůj tým nečekaně do vedení Sofron, 1:0 pro Maďary. Pak už se ale americký válec začal pozvolna roztáčet do patřičných otáček, o dvě minuty později totiž vyrovnal Tuch a krátce před první pauzou otočil stav na 2:1 pro USA kapitán Bonino. 

I když se v prostřední části za zády gólmana Horvátha rozezněly dvě tyčky, nakonec musel během této části hry dvakrát vyzvedávat puk ze své sítě, když nejprve ve 24. minutě inkasoval poté, co v americké přesilové hře do jeho branky usměrnil nešťastně puk bruslí jeho spoluhráč Pozsgai. Po tyči po střele Mazura byl pak ještě blízko k druhému maďarskému gólu v zápase Vincze, jenže to byl nakonec Guathier na druhé straně, jenž změnil skóre na 4:1. 

Zatímco ve druhé dvacetiminutovce zasypali Američani maďarského gólmana devatenácti střelami, tak v závěrečné části byli v tomto ohledu favorité ještě lepší. A i proto ještě přidali další tři branky, když se postupně trefili Mackey, Grimaldi a Tuch. 

Kanaďanům dělal problémy ze Slovinců jen Drozg. Javorové listy táhl MacKenzie Weegar 

Podobný průběh duelu jako měl ten polední v Tampere, měl i ten polední v Rize, kde se Slovinci utkali s Kanadou. I ta totiž zpočátku prohrávala, když se už po čtyřech minutách hry trefil nejnebezpečnější Slovinec v zápase Drozg, jenž tak těžil kromě amerického oslabení také ze sympatického úvodu Slovinců. Před ním ještě navíc zahrozil Urbas. V první třetině nemuselo ze slovinské strany zůstat jen u toho, jelikož zvýšit klidně mohl i Sabolič, Leviho ale nepřekonal. Kuralt pak pro změnu zase trefil brankovou konstrukci. Ke konci třetiny pak mohl vyrovnat z mezikruží Veleno, ale neuspěl, neboť se svou lapačkou zaskvěl Gračnar. 

Druhá část zápasu nakonec o všem rozhodla, právě tehdy totiž Kanaďané zvýšili obrátky a nejenže tehdy tuto část vyhráli střelecky 23:2, ale zaznamenali v ní také hned tři trefy, přičemž tu první už 73 vteřin po návratu na kluziště. To se trefil po Weegarově přihrávce Carcone, poté pak přidali další dvě branky Joseph a Lucic, jemuž mimo jiné opět nahrál Weegar. 

I když Kanaďané odehráli třetí třetinu zase v trochu pomalejším tempu, žádné překvapení nedopustili.  Na 4:1 naopak zvýšil kanadský nezmar Weegar, o 51 vteřin později pak pátou kanadskou přesnou střelu zaznamenal McBain. Dvacet vteřin na to sice Drozg přidal svou druhou trefu v zápase, ale ani jeho skvělý výkon nestačil na Kanaďany kontrolující vývoj tohoto zápasu. 
 
Mistrovství světa v ledním hokeji 2023 (14.5.2023): 

Skupina A (Tampere): 

USA - Maďarsko 7:1 (2:1, 2:0, 3:0) 

Branky a nahrávky: 7. A. Tuch (Grimaldi), 19. Bonino (Grimaldi), 24. Bonino (Garland, Perunovich), 34. Gauthier (Coronato, Hutson), 42. Mackey (Eyssimont, Garland), 45. Grimaldi, 57. L. Tuch - 5. Sofron (Szabó, Bartalis). Rozhodčí: Frandsen (Dán.), Hunnius (Něm.) - Cattaneo (Švýc.), Wyonzek (Kan.). Vyloučení: 0:2. Využití: 1:0. Diváci: 5258 

USA: Petersen - Perbix, Samberg, Thrun, Perunovich, Mackey, Hutson, Attard - A. Tuch, Bonino, Grimaldi - Garland, O'Connor, Eyssimont - Mazur, Gauthier, Tynan - Coronato, Bjork, Farrell - L. Tuch. Trenér: Quinn 

Maďarsko: D. Horváth - Fejes, Stipsicz, Hadobás, Szabó, M. Horváth, Kiss, Garát, Pozsgai - Hári, Galló, Sebök - Erdély, Bartalis, Sofron - Papp, Kóger, G. Nagy - Vincze, Csányi, K. Nagy. Trenér: Constantine 

Skupina B (Riga): 

Slovinsko - Kanada 2:5 (1:0, 0:3, 1:2) 

Branky a nahrávky: 4. Drozg (Jeglič, Verlič), 56. Drozg (Ograjenšek, Gregorc) - 22. Carcone (Weegar, McBain), 28. Joseph (Toffoli, Fantilli), 39. Lucic (Glass, Weegar), 54. Weegar (Toffoli, Middleton), 55. McBain (Carcone, Neighbours). Rozhodčí: Hürlimann (Švýc.), Schrader (Něm.) - Constantineau (Fr.), Yletyinen (Švéd.). Vyloučení: 5:6. Využití: 1:1. Diváci: 3380 

Slovinsko: Gračnar - Gregorc, Pavlin, Magovac, Čepon, Štebih, Mašič, Crnovič - Urbas, Jeglič, Verlič - Sabolič, Tičar, Kuralt - Drozg, Simšič, Ograjenšek - Tomaževič, Čimžar, Pance - Zajc. Trenér: M. Kopitar 

Kanada: Levi - Weegar, Middleton, Barron, Bear, Joseph, Myers, Hunt - Blais, Veleno, Lucic - Carcone, McBain, Fantilli - Quinn, Laughton, Toffoli - Crouse, Glass, Krebs - Neighbours. Trenér: Tourigny 

Související

Česko na hokejovém MS

Po Finech a Norech si Češi poradili i s dalším severským soupeřem. Kousající Dány přehráli 7:4

Čeští hokejisté si spravili chuť po posledním zápase, ve kterém museli skousnout první prohru, když nestačili na Švýcary až na nájezdy a tentokrát v základní hrací době si došli pro tři body v zápase s Dánskem. Jednalo se tak o třetího severského soupeře ve skupině A po Finsku a Norsku a podobně jako v těchto obou předešlých případech i tentokrát Češi vyhráli. První dvě třetiny sice bylo znát, že Dánsko není poslední léta nejoblíbenější soupeř českého národního týmu a i v tomto zápase nepříjemně dotahovalo a až do stavu 3:3 se hrál vyrovnaný duel. Ve třetí třetině se ale rozvolnila stavidla natolik, že umožnila Čechům vstřelit další čtyři branky, zatímco Dánové se do konce zápasu zmohli už jen na jednu trefu. 
MS v hokeji

Rakušané předvedli s Kanadou senzaci nejvyšší jakosti, přesto prohráli v prodloužení. Francie porazila Polsko

První dvě třetiny večerního duelu v pražské O2 Areně směřovali k očekávanému jasnému vítězství Kanady nad Rakouskem. Nejprve odskočili zámořští reprezentanti do dvougólového vedení zásluhou Cozense a Guhleho. Přestože pak Nissner snížil na 2:1, do konce druhého dějství navýšili Kanaďané své vedení na 6:1. Třetí třetinu tak hodlali odehrát profesorsky, což se jim ale nakonec vymstilo. Rakušané totiž za mohutné podpory většiny fanoušků v libeňské aréně jako bájný fénix vstali z popela a dopracovali k nevěřitelnému vyrovnání na 6:6. Rozhodlo až prodloužení, ve kterém se krátce po jeho začátku trefil Tavares. Ve druhém večerním duelu MS podle očekávání Francouzi porazili Poláky, kteří ale opět zaujali, především pak jejich gólman narozený v Česku Tomáš Fučík svými zákroky. Nakonec ale i tak Francouzi vyhráli 4:2. 

Více souvisejících

hokej Hokej MS

Aktuálně se děje

před 57 minutami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

Izraelský tank střílel po vlastních vojácích. Pět jich zemřelo

Na severu palestinského Pásma Gazy zahynulo pět vojáků, které zasáhla palba z jednoho z tanků izraelské armády. Incident se odehrál ve středu večer v blízkosti města Džabalíja, uvedla agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy