Znovu na bedně! Vítková dojela v závodě s hromadným startem třetí. Z vítězství se raduje Domračevová

Ruhpolding - Další umístění na stupních vítězů si připsal český biatlon. Veronika Vítková dokázala v dramatickém finiši závodu s hromadným startem vybojovat třetí místo. Do elitní desítky se vešla i devátá Gabriela Soukalová. Třetí Češka Jitka Landová skončila v Ruhpoldingu šestadvacátá.

Vítková se Soukalovou se od začátku závodu držely na čele závodního pole. První střelba jim však nevyšla úplně podle představ, když obě jednou chybovaly a musely jet na trestné kolo. Čistě ale střílela Landová, která po první položce figurovala na patnáctém místě. Těsně za ní byly i ostatní Češky.

Střelba vleže pořadím vůbec dost zamíchala. Chyby se totiž nevyvarovaly ani favoritky Darja Domračevová z Běloruska, Finka Kaisa Mäkäräinenová a ukrajinská závodnice Valj Semerenková.

Na druhé „ležce" střílely bez nutnosti trestného okruhu tentokrát dvě české závodnice. Gabriela Soukalová se posunula na desáté, Jitka Landová na jedenácté místo. Podruhé musela kroužit jen Veronika Vítková, která byla po projetí mezičasu průběžně jednadvacátá. Na čele už byly Domračevová s Mäkäräinenovou, které tentokrát nechybovaly.

Pro Jitku Landovou se stala osudnou první střelba vestoje. Po dvou nepřesných střelách vypadla z první dvacítky. Soukalová s Vítkovou pálily mimo jednou a byly na osmém respektive sedmnáctém místě. Pořadí se měnilo i na čele, když střelecky selhaly běloruská i finská závodnice a po střelbě figurovaly ve druhé desítce.

Domračevová však opět předvedla fenomenální běžecký výkon a na poslední střeleckou položku přiběhla jako první. O pár vteřin později už bylo jasné, kdo dnešní závod vyhraje. Běloruska se ani jednou nemýlila a vyrazila do poslední části závodu s téměř desetivteřinovým náskokem.

Do hry o stupně vítězů se vrátila Veronika Vítková, zastřílela čistě a posunula se na páté místo. Soukalová byla devátá, Landové patřila šestadvacátá příčka.

Ve strhující bitvě o třetí místo nakonec Vítková přesprintovala Ukrajinku Semerenkovou i Francouzku Bescondovou a vybojovala další umístění v nejlepší trojce. Do první desítky se vešla i Gabriela Soukalová, která brala deváté místo. Jitka Landová skončila ve svém prvním „masáku" v kariéře na šestadvacátém místě.

Konečné pořadí - závod s hromadným startem biatlonistek v německém Ruhpoldingu (12,5 km):

1. Domračevová (Běl.) 35:17,5 (3 trestná kola)2. Preussová (Něm.) -16,5 (2)3. Vítková (ČR) -22,9 (3)4. Valj Semerenková (Ukr.) -23,3 (2)5. Bescondová (Fr.) -24,2 (1)6. Nowakowská-Ziemniaková (Pol.) -33,0 (1)7. Mäkäräinenová (Fin.) -40,6 (4)8. Virolajnenová (Rus.) -41,5 (2)9. Soukalová (ČR) -44,2 (3)10. Gontierová (It.) -46,9 (2)

...

26. Landová (ČR) -2:29,4 (3)

Průběžné celkové pořadí Světového poháru:

1. Mäkäräinenová 558 b.2. Domračevová 5003. Valj Semerenková 4524. Vítková 4275. Wiererová (It.) 4236. Hildebradová (Něm.) 369

...

10. Soukalová 31835. Landová 10539. Puskarčíková (ČR) 91

Související

Více souvisejících

Biatlon Veronika Vítková (biatlonistka)

Aktuálně se děje

před 12 minutami

Volodymyr Zelenskyj (Ukrajina)

Západ se bojí, říká Zelenskyj s ohledem na válku na Ukrajině

Západ se bojí nejen porážky Ruska, ale i porážky Ukrajiny. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj to v rozhovoru pro AFP označil za absurdní. Západním spojencům vyčetl například to, že Kyjevu zakázaly používat dodané zbraně k útokům na ruské území. Moskva chce podle Zelenského zaútočit na Charkov, přičemž nemá dost sil k novému útoku na Kyjev. 

před 33 minutami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Češi nepovolili Rakušanům další překvapení. Porazili je 4:0 a čtvrtfinále mají jisté

Poté, co nejprve Rakušané potrápili Švýcary (4:5) i Kanaďany (6:7 po prodloužení) a posléze dokázali porazit Finsko 3:2, se naši jižní sousedé v pátek večer v pražské O2 Areně představili proti svěřencům kouče Radima Rulíka. Ten své mužstvo na nevyzpytatelného soupeře připravil, a i když především druhá třetině herně nebyla podle českých představ, výsledkově k žádnému překvapení tentokráte naštěstí nedošlo. Utkání dospělo k české výhře 4:0.

před 1 hodinou

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

včera

včera

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

včera

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Pellegrini: Fico si útok pamatuje a po atentátu byl při vědomí. Ve hře je převoz do Bratislavy

Lékařské konzilium by mělo v pondělí rozhodnout o další léčbě postřeleného slovenského premiéra Roberta Fica, který po středečním atentátu podstoupil ve fakultní nemocnici v Banské Bystrici pětihodinovou operaci. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy