Mistrem světa se stal na velkém můstku Němec Severin Freund. Koudelka skončil osmý

Falun - Ve čtvrtek byl ve švédském Falunu, kde se v těchto dnech koná mistrovství světa v klasickém lyžování, na programu závod skokanů na lyžích na velkém můstku. Už ve středu se konala kvalifikace, po které bylo jasné, že se kromě Romana Koudelky v hlavním čtvrtečním závodě objeví i Jan Matura s Jakubem Jandou. Zatímco se Jakub Janda nedostal z 1. kola do toho druhého, Matura nakonec skončil jako šestnáctý a nejlepší Čech Koudelka se umístil na konečném osmém místě. Mistrem světa se nakonec stal s velkým, až dvaadvacetibodovým náskokem, Němec Severin Freund, druhý skončil díky přkvapivě výtečnému skoku Gregor Schlierenzauer a z bronzu se mohl radovat Rune Velta.

Co se týče průběhu prvního kola, tak Roman Koudelka v něm předvedl skok daleký 123,5 metru. To znamenalo, že po půlce závodu se nacházel rodák z Turnova na 11. místě a na medailové pozice tak ztrácel necelých 10 bodů. Ve 2. kole předvedl tento český reprezentant skok ještě o metr delší, což ho posunulo na konečné osmé místo. I přesto, že se od tohoto závodníka rozhodně čekalo víc, tak se jednalo o vůbec nejlepší umístění Romana Koudelky na jeho již pátém světovém šampinátu, kterého zúčastnil.

Tento český reprezentant pak po závodě okomentroval svůj výkon. "Mám radost. Povedlo se mi strašně otočit hlavu, od rána jsem byl pozitivní a skoky se mi opravdu povedly. Nebyly vůbec špatný, i když podmínky nebyly ideální, ale to se nedá nic dělat. Škoda, že to nedopadlo do šestého místa, to by bylo ještě veselejší, ale takhle si myslím, že je velká spokojenost," řekl Koudelka.

Pokud se budeme bavit o německém závodníkovi Severinu Freundovi, tak ten vyhrál závod naprosto suverénním způsobem. V 1. kole nejprve skočil 134 metrů, byl to tedy tak nejdelší skok v této části závodu. A nejdál doskočil i v kole druhé. Tehdy zaznemal skok ještě o metr a půl delší.

Díky tomuto skoku tak vyhrál závod o neuvěřitelných 22 bodů před dalším překvapením a to Rakušanem Gregorem Schlierenzauerem. Tomuto skokanovi se v letošní sezóně příliš nedařilo a ani v závodě na malém můstku, který se o víkendu konalo taktéž v rámci mistrovství světa v klasickém lyžování, nepředvedl úplně nejlepší výkon. Tam konkrétně skončil až na 22. místě. Nyní získal stříbrnou medaili.

Jan Matura nepředvedl pátý nejlepší skok, jako tomu bylo na předchozím světovém šampionátu ve Val di Fiemme. Dnes skončil až na 16. pozici. "Jsem za to strašně rád, protože poslední týdny nebyly moc šťastné skokansky a dalo mi to hodně práce dát se zase do kupy. Výsledek je potěšující," řekl Matura. Jakub Janda se do druhého kola vůbec nedostal. Skončil na 33. místě, když skočil k pouhám 112 metrům.

Mistrovství světa v klasickém lyžování ve švédském Falunu:

Konečné pořadí závodu ve skocích na lyžích na velkém můstku:

1. Freund (Něm.) 268,7 b. (134+135,5 m)2. Schlierenzauer (Rak.) 246,4 (128+130)3. Velta (Nor.) 242,9 (125,5+128,5)4. Prevc (Slovin.) 241,8 (134+125,5)5. Kraft (Rak.) 237,7 (125+125,5)6. Bardal 236,5 (131,5+122)7. Fannemel (oba Nor.) 233,9 (129+127)8. Koudelka 233,6 (123,5+124,5)9. Žyla (Pol.) 229,8 (123+121,5)10. Eisenbichler (Něm.) 227,9 (122,5+127,5)

...

16. Matura 215,3 (122,5+120), 33. Janda 90,8 (112)

Související

Ilustrační fotografie.

Pohřešovaný bývalý skokan na lyžích Antonín Hájek byl nalezen mrtev v pouhých 35 letech

Ten nejčernější scénář se v pátek naplnil. Po pěti měsících hledání se našlo tělo bývalého skokana na lyžích Antonína Hájka, bohužel však bez známek života. Poslední zprávy hovořily o tom, že se pětatřicetiletý Hájek nacházel v Malajsii, od té doby o něm žádné další informace nepřišly a rodina tak jeho zmizení oznámila na začátku loňského října policii. Bývalý skokan na lyžích, jenž je nadále držitelem českého rekordu v letech na lyžích, zemřel v pouhých 35 letech. 
Skoky na lyžích

Skokan na lyžích Viktor Polášek učinil překvapivé rozhodnutí. Ukončil kariéru

Nečekané rozhodnutí začátkem tohoto týdne učinil skokan na lyžích Viktor Polášek. Tento juniorský mistr světa z roku 2017 se totiž ve svých pouhých 24 letech rozhodl ukončit svou skokanskou kariéru. Oznámil to na svém instagramovém účtu. Hlavními důvody pro toto rozhodnutí byla jedna ztráta motivace, ale především psychické a fyzické vyčerpání.

Více souvisejících

Skoky na lyžích Roman Koudelka

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Jiřina Bohdalová v televizním filmu Svatá.

RECENZE: Svatá s démonickou Bohdalovou se pod podnětnou premisou hroutí a učí nás překrucovat

V neděli v lineárním vysílání odpremiéroval očekávaný snímek České televize Svatá, nyní si jej můžete pustit na iVysílání. Produkce spoléhá na osvědčená tvůrčí i herecká jména a po záplavě seriálů a minisérií se navrací k formátu dlouhometrážního televizního filmu. Slibná zápletka prestižního projektu s možnostmi ambivalence však v závěru vyzní banálně a dialog nevede.

včera

včera

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

včera

Úterní počasí: Silné bouřky udeří už odpoledne. Hrozí i rozvodnění menších toků

V části Česka hrozí v úterý odpoledne a večer a v noci na středu silné bouřky, příslušnou výstrahu vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Napršet v nich může i kolem 50 milimetrů, zesílí také vítr. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy