Páteční lety zvládl v Planici nejlépe Prevc. Češi uzavřeli elitní třicítku

Planica - V pátek byl na programu ve slovinské Planici, kde skoná poslední podnik letošního ročníku Světového poháru, první závod v letech na lyžích. Do hlavního závodu ze včerejší kvalifikace dokázali postoupit hned tři čeští reprezentanti. Vedle Romana Koudelky se dnes představili v závodě i Jan Matura a Antonín Hájek. Všichni tito závodníci se seřadili za sebou a uzavírali třicítku. Z vítězství se dnes radoval domácí reprezentant Peter Prevc. Po dnešku tak ještě není rozhodnuto o tom, kdo se stane vítězem letošního Světového poháru. O něm se totiž bude rozhodovat až v nedělním závodě.

To, že se bude chtít Peter Prevc pořádně vytáhnout před domácím publikem, dal najevo už v prvním kole, kdy předvedl let daleký až 248,5 metru. Po tomto výkonu měl v tu chvíli před svým reprezentačním kolegou Jurijem Tepešem skoro dvacetibodový náskok. Ve druhé části dnešního závodu pak skočil Prevc na hranici 233 metrů a po tomto letu pak uviděl jako šestý skokan v historii to, že od všech rozhodčích dostal za styl známku dvacet, tedy vůbec tu nejvyšší. To znamenalo, že právě díky tomu porazil dnes druhého Tepeše o 16,6 bodu. Třetí skončil letošní vítěz prestižního Turné čtyř můstků Rakušan Stefan Kraft, ten ztrácel na druhého Tepeše pouhou desetinu.

Sice se stále neví, do jakých rukou poputuje velký křišťálový glóbus, po dnešním závodě v Planici má k němu stále nejblíže německý závodník Severin Freund. Ten mimochodem skončil dnes na čtvrté pozici a to poté, co nejprve v 1. kole skočil 223 metrů a ve 2. kole pak 230,5 metru. Protože ale dnes triumfoval Prevc, tak právě tento Slovinec stáhl náskok na průběžně celkově vedoucího Němce na 44 bodů. A jestli tak chce být držitelem velkého křišťálového glóbu Sevrin Freund, pak nesmí tento Němec nedělní závod pokazit.

Co se týče českých reprezentantů, tak těm to moc přes dvousetmetrovou hranici nelítalo. Jedinému, kterému se toto povedlo hned v obou kolech, byl Jan Matura, jenž v 1. kole nejdřívě předvedl let daleký 208,5 metru a ve druhém letěl o osm metrů méně. I díky tomu byl dnešnímnejlepším českým závodníkem právě on. Dlouho to však vypadalo, že nejlepším Čechem bude Roman Koudelka, který po 1. kole okupoval 16. příčku a to za let daleký 216 metrů. Ve druhé části závodu se mu ale nedařilo a skočil 190,5 metru. Rázem byl tak o jedenáct příček horší.

Dnešní výkon Romana Koudelka tak znamenalo to, že si v celkovém hodnocení pohoršil a klesl tak na šesté místo. A může ještě klesnout níže, pokud nepředvede v nedělním finálovém závodě jednotlivců nějaké solidnější lety. Za ním je totiž v tomto hodnocení veterán z Japonska Noriaki Kasai a ten na něj ztrácí bod. Závodník z Lomnice nad Popelkou by tak nejhůře skončil na sedmé pozici. I tak by to bylo nejlepší umístění českého skokana od roku 2006. Tehdy totiž Jakub Janda vyhrál celý Světový pohár.

Zítra se v Planici koná závod družstev, nedělní závod jednotlivců, ve kterém se vše rozhodne, je plánován na desátou hodinu dopoledne.

Konečné pořadí - závod Světového poháru v letech na lyžích ve slovinské Planici:

1. Prevc 478,5 b. (248,5+233 m)2. Tepeš (oba Slovin.) 461,9 (223+233)3. Kraft (Rak.) 461,8 (240+238,5)4. Freund (Něm.) 447,7 (223+230,5)5. Kasai (Jap.) 440,7 (217+229,5)6. Velta (Nor.) 436,3 (220+222)

...

27. Matura 369,8 (208,5+200,5)29. Koudelka 366,1 (216+190,5)30. Hájek (všichni ČR) 353,7 (210+190)

Průběžné celkové hodnocení Světového poháru:

1. Freund 16932. Prevc 16493. Kraft 15284. Fannemel (Nor.) 11375. Hayböck 11176. Koudelka 1106

...

40. Matura 11456. Janda 3461. Hájek 24,78. Hlava (ČR) 4

Související

Ilustrační fotografie.

Pohřešovaný bývalý skokan na lyžích Antonín Hájek byl nalezen mrtev v pouhých 35 letech

Ten nejčernější scénář se v pátek naplnil. Po pěti měsících hledání se našlo tělo bývalého skokana na lyžích Antonína Hájka, bohužel však bez známek života. Poslední zprávy hovořily o tom, že se pětatřicetiletý Hájek nacházel v Malajsii, od té doby o něm žádné další informace nepřišly a rodina tak jeho zmizení oznámila na začátku loňského října policii. Bývalý skokan na lyžích, jenž je nadále držitelem českého rekordu v letech na lyžích, zemřel v pouhých 35 letech. 
Skoky na lyžích

Skokan na lyžích Viktor Polášek učinil překvapivé rozhodnutí. Ukončil kariéru

Nečekané rozhodnutí začátkem tohoto týdne učinil skokan na lyžích Viktor Polášek. Tento juniorský mistr světa z roku 2017 se totiž ve svých pouhých 24 letech rozhodl ukončit svou skokanskou kariéru. Oznámil to na svém instagramovém účtu. Hlavními důvody pro toto rozhodnutí byla jedna ztráta motivace, ale především psychické a fyzické vyčerpání.

Více souvisejících

Skoky na lyžích Roman Koudelka

Aktuálně se děje

před 41 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

včera

MS v hokeji

Fiala tentokrát Švýcarům proti Kanadě nepomohl, Rakušané nadále drží naději. Lotyši udolali Slováky v nájezdech

Čtyřmi zápasy pokračoval v neděli domácí hokejový světový šampionát. Odpoledne se představilo opět překvapení z Rakouska, které je po nečekaných výsledcích s Kanadou a Finskem stále ve hře o senzační postup do čtvrtfinále. A můžou na něj nadále myslet i po nedělním zápase s Norskem, se kterým si poradilo 4:1. Ve večerním pražském duelu dvou největších favoritů skupiny A mezi Švýcarskem a Kanadou se hrál vyrovnaný a ostrý hokej, který ovlivnil výrazně Kevin Fiala svým zbytečným vyloučením do konce zápasu. I díky tomu Kanaďané došli k výhře 3:2. Důležitý zápas se večer hrál v Ostravě mezi Slovenskem a Lotyšskem. Ten nakonec dospěl za stavu 2:2 až do samostatných nájezdů, kde se stal hrdinou gólman Gudlevskis, jenž vychytal výhru a lotyšskou naději a postup. To Slováci si na jistotu čtvrtfinále musí ještě počkat. USA pak rozstřílely Kazachstán. 

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu se poprvé vyjádřil k zatykači na svou osobu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondělí odsoudil rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykače proti jeho osobě. Podle Netanjahua jde o absurdní krok a útok na izraelskou armádu a celý Izrael. Uvedla to agentura AP.

včera

včera

včera

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Izrael: Neslýchané. Zatykač na Netanjahua povzbudí teroristy po celém světě

Rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykačů na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Joava Galanta je neslýchané a povzbudí teroristy po celém světě. Prohlásil to v pondělí izraelský prezident Jicchak Herzog. Rozhodnutí odsoudil i izraelský ministr zahraničí Jisrael Kac, uvedla agentura Reuters.

včera

Martin Exner

V Česku se dvacet let o euru lže. Odpůrci v čele s Klausem s ním veřejnost straší, říká poslanec Exner

Přijetí či nepřijeti eura je v Česku velmi ožehavé téma, které rozděluje společnost. Na začátku roku rozvířil všeobecnou debatu o přijetí sám prezident ČR Petr Pavel, díky tomu, se toto téma opět stalo diskutovatelným. Část ekonomů se stále euru brání, politická populace není jednotná, opozice je zásadně proti a ve vládní koalici nepanuje jednotný názor. Kdo však má jasno, jsou české firmy, těm by jednotná evropská měna prospěla. Tam, kde se platí eurem, tam je s touto měnou spokojenost, na Slovensku panuje obrovská podpora společné měně, avšak Česká republika je jako tradičně opatrná, společnost je proti a politici nemají odvahu a chuť jím proti jejich názoru. O euru jsme si povídali s poslancem za STAN Martinem Exnerem, místopředsedou výboru pro bezpečnost. 

včera

včera

včera

včera

včera

Černý kašel v ČR: Situace se podle SZÚ ustálila. Hlášeno další úmrtí seniora

V Česku během uplynulého týdne přibylo 1383 nových případů černého kašle, informoval Státní zdravotní ústav (SZÚ). Letos už je evidováno téměř 15 tisíc případů onemocnění. V uplynulých dnech bylo nahlášeno také další úmrtí nakaženého seniora. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy