Prestižní krasobruslařská Grand Prix ve znamení návratů

Milwaukee/Lethbridge/Beijing - Tradiční zkouška připravenosti mistrů ladných ledových křivek má svůj neměnný řád. Letošní série však má pro fanoušky mnohem větší přitažlivost a čeká se, že bude skutečným začátkem nového olympijského cyklu.

Seriál krasobruslařské Grand Prix má neměnnou podobu - krasobruslaři si mohou vybrat ze šestice závodů: Americké brusle, Kanadské brusle, Čínského poháru, francouzského Eric Bompard Trophy, Poháru Rostelecom nebo japonské NHK Trophy. Každý závodník či dvojice se mohou zúčastnit maximálně dvou Grand Prix, výsledky se sečtou a šest nejlepších se utká ve finálové Grand Prix ve španělské Barceloně.

Krasobruslaři berou tuto sérii jako ostrý test pro nejdůležitější závody sezóny: mistrovství světa, případně i Olympijské hry. Evropané pak rovněž pro Mistrovství Evropy, zámoří má svůj ekvivalent v Mistrovství čtyř kontinentů. A pochopitelně většinu sportovců ještě čeká účast v národních šampionátech, které jsou většinou kvalifikační vstupenkou pro zmíněná mistrovství. Na Grand Prix se dostávají nejčastěji nejlepší krasobruslaři té které země, ale pořadatelské země (USA, Kanada, Čína, Japonsko, Francie a Rusko) mají většinou možnost nominovat i méně úspěšné či zkušené domácí krasobruslaře.

Letošní Grand Prix se nese v duchu několika významných návratů. Po olympijském "neúspěchu" a roční pauze opět vyjeli před publikum bývalý mistr světa Kanaďan Patrick Chan a Japonka Mao Asada. Ona také své první Grand Prix vyhráli - Chan v domácí Kanadě, Mao při Čínském poháru. Že však nebudou mít cestu lehkou, dokazují i jejich soupeři. 

Jsme přesně v polovině šesti zastavení, takže je do jisté míry předčasné zkoumat šance v jednotlivých kategoriích. Někteří krasobruslaři, kteří si naplánovali obě účasti do druhé poloviny série ještě do bojů vůbec nezasáhli. Zatím jsme však svědky spíš váhavých výkonů nikoli prostých chyb. Favorité se s nimi potýkají více než je jim milo či zdrávo, překvapivě je častá zejména skokanská nejistota.

Kategorie žen - Rusky se hledají

Někdejší ruské mistryně Julia Lipnickaja a Jelizaveta Tuktamyševa tápou, proto zatím nejúspěšnější ve "sborné komandě" je patnáctiletá Jevgenia Medvěděva. Naproti tomu vynikající formu má Američanka Ashley Wagner a na paty jí šlape zástup Japonek, které mají, zdá se, nevyčerpatelný fond nových adeptek. Prim ale hraje "veteránka" Mao Asada, která vypilovala téměř k dokonalosti svou specialitu, trojitý axel (na něj si v této kategorii troufá už jen Tuktamyševa).

Kategorie mužů - jak silný bude Chan?

Jistým překvapením může být vítězství Maxe Aarona (USA) v prvním závodě, v dalších už byli na výši předpokládaní šampioni Patrick Chan a Javier Fernandez. Překvapením bylo zaváhání mistra světa a olympijského vítěze Juzura Hanja v Kanadě, nakonec famózní volnou jízdou své šance uchoval. V této kategorii máme i své jediné zastoupení v Grand Prix, ale Michal Březina v Kanadě nezvládal skoky a jeho šance na postup do finále už není ani teoretická.

Patrick Chan vyhrál v Kanadě, ale rozhodně neoslnil (zdroj: Wikipedia)

Kategorie sportovních dvojic - i zde se chystá velký návrat

Roční pauzu si dali i olympijští vítězové Tatiana Volosožar/Maxim Traňkov, ale ti zatím do bojů nezasáhli (pojedou v Rusku a Japonsku). Jejich soupeři a favorité Ksenia Štolbova/Fjodor Klimov ale při Americké brusli kazili víc než je u nich obvyklé a nejspíš jsou mimo hru. Silnou pozici a tradici čínských párů tak potvrzuje pár Wenjing Sui/Con Han - ti už mají s ohledem na svou účast finále jisté. Není ani pochyb o kvalitách kanadského páru Meagan Duhamel/Eric Radford, jejichž obrovská zbraň, trojitý lutz, jim stále dává náskok před ostatními. Dá se předpokládat, že je doplní i nějaký ruský pár, jen je otázka, zda to budou zkušení Kavaguti/Smirnov nebo mladí Tarasova/Morozov. Šance dalších dvou jsme již hodnotili.

V párech nalzeneme rovněž českou stopu, i když v italských barvách. Bývalý sólista Ondřej Hotárek, který před rokem spojil síly s další skvělou sólovou krasobruslařkou Valentinou Marchei, už léta reprezentuje Squadru azzuru. Bohužel v Kanadě tento pár musel po krátkém programu odstoupit.

Kategorie tanečních párů - zámoří je stále o krůček vpředu

Dalo by se doplnit - jen Italové mu konkurují, ale zatím nikoli v přímém souboji. Američané Madison Chock/Evan Bates a Kanaďané Kaitlyn Weaver/Andrew Poje vyhráli své domácí podniky, k nim se přidali Anna Cappellini/Luca Lanotte v Číně, zvláště proto, že Číňané jsou v této kategorii stále nejslabší. Sice tam porazili zmíněný pár Chock/Bates, ale ten si prvním a druhým místem de facto zajistil účast ve finále. Nesmírně důležitý bude Rostelecom Cup, kde se sejde hodně silná sestava a minimálně dva ze čtyři párů usilujících o postup tam asi budou mít smůlu. Úřadující mistři Evropy a světa, Francouzi Gabriella Papadakis/Guillaume Cizeron zvolili prozíravě závody, kdy se vážnějším soupeřům zatím vyhnou. 

Související

Více souvisejících

Patrick Chan Mao Asada Krasobruslení

Aktuálně se děje

před 48 minutami

před 51 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno před 7 hodinami

před 8 hodinami

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

před 8 hodinami

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

před 8 hodinami

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

před 8 hodinami

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

před 9 hodinami

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy