MS v biatlonu: Vítková pětkrát dobíjela. Především proto skončila česká smíšená štafeta šestá

Oslo - Ve čtvrtek začalo letošní mistrovství světa v biatlonu, konkrétně začalo disciplínou smíšených štafet, při čemž ženy jely dvakrát trať dlouhou 6 kilometrů a muži pro změnu dvakrát 7,5 kilometru. Český tým vyjel do tohoto úvodního závodu světového šampionátu v následujícím složení Veronika Vítková, Gabriela Soukalová, Michal Šlesingr a Michal Krčmář. Posledně jmenovaný byl nominován do této čtveřice poté, co se u Ondřeje Moravce, jenž by tedy normálně závodil, projevila nemoc, kvůli které tak měl dlouhé manko v přípravě. Naši reprezentanti nakonec skončili na šesté příčce a to především kvůli ne příliš povedené střelbě Veroniky Vítkové, která musela hned pětkrát dobíjet. Vítězi se stali Francouzi, stříbro brali Němci a třetí skončila domácí norská smíšená štafeta.

Jedině Vítková hned v rámci prvního úseku musela při svých střeleckých pokusech dobíjet, její ostatní kolegové v týmu všechny terče trefili hned napoprvé. Kvůli tomu tak Češi na první místo ztrácelo více, než 54 vteřin, při čemž ze střelnice odjela jako třiadvacátá. Jen připomeňme, že ani jednou po svých střelbách na trestná kola nemusela a že při střelbě vestoje dobíjela dvakrát, vleže pak třikrát.

Jako druhá vyjela na trať její kolegyně Gabriela Soukalová, která teedy měla před sebou nelehký úkol a to stáhnout obrovské manko na vedoucí závodnice, které v tu chvíli bylo přes minutu a osm vteřin. Aktuální lídryně Světového poháru však díky své skvělé stíhací jízdě toto obrovské manko snížila a na pouhých 36 vteřin. K tomu navíc přidala skvělou střelbu, kdy jak vestoje, tak i vleže nemusela vůbec dobíjet. „S tím jsem hodně spokojená. Snažila jsem se dělat všechno tak jako v tréninku a o ničem nepřemýšlet, to byl klíč," řekla po své jízdě Soukalová, která dokázala předat štafetu Michalu Šlesingrovi ve chvíli, kdy okupovala průběžnou pátou pozici. Vepředu tehdy byly štafety Německa, Norska, Ukrajiny a Francie. „Na trati jsem se tak dobře necítila, úplně se zrcadlila a hlavně při sjezdech to bylo náročné, člověk si neměl kde odpočinout," pokračovala v rozhovoru pro Českou televizi Soukalová.

Nejzkušenější biatlonista z naší smíšené štafety Michal Šlesingr to v rámci svého úseku neměl vůbec jednoduché. Veducí čtveřice závodníků měla před ním obrovský náskok a navíc spolupracovali. Celý svůj úsek jel totiž rodák z Ústí nad Orlicí osamocen, ovšem ani on nemusel ani jednou při svých střelbách dobíjet. Přesto ale předával českému finišmanovi Michalu Krčmářovi, jenž se tak hodlal trenérovi Ondřeji Rybářovi ukázat, když ho tedy nominoval místo nemocného Ondřeje Moravce, s pádesátivteřinovou ztrátou na první místo, což tak znamená, že ztrátu nesnížil, naopak byla o několik vteřin vyšší. „Střelba se mi podařila, ale ani tak jsem nic nestáhl na čelo. Konkurence je tak vyrovnaná, že každé drobné pochybení je tvrdě potrestáno. Chudák Verča si to vyžrala, ale bojujeme, co to dá," řekl Šlesingr pro ČT po své jízdě.

Na Krčmářovi nebyla znát žádná nervoziita a ani on nemusel při svých střeleckých pokusech dobíjet. Česem ho ale však předjel rakouský reprezentant Dominik Landertinger, další jeho soupeř Rus Anton Šipulin (mimochodem favorizované ruské štafetě se tento závod vůbec nepovedl) už ale českého závodníka nepředjel. Nakonec tedy Krčmář dojel do cíle na šesté pozici a to se ztrátou na 1:23 na vítěznou francouzskou štafetu.

O zlato mezi sebou bojovali na posledním úseku Němec Simon Schempp a Francouz Martin Fourcade, při čemž právě francouzský závodník byl tím šťastnějším a stalo se tak po sedmi letech, co Francie získala kov nejcennější. Připomeňme, že spolu s Fourcadem ještě Francii v tomto závodě reprezentovali tito závodníci: Anais Bescondová, Marie Dorinová-Habertová, Quentin Fillon Maillet.

Mistrovství světa v biatlonu v Oslu - Smíšená štafeta (2x6 a 2x7,5 km):

1. Francie (Bescondová, Dorinová Habertová, Fillon Maillet, M. Fourcade) 1:14:01,0 (0 tr. okruhů + 8 dobíjení)2. Německo (Preussová, Hildebrandová, Peiffer, Schempp) -4,3 (0+7)3. Norsko (Olsbuová, Eckhoffová, J. Bö, T. Bö) -14,4 (0+10)4. Ukrajina -29,8 (0+9)5. Rakousko -1:07,1 (0+3)6. ČR (Vítková, Soukalová, Šlesingr, Krčmář) -1:23,3 (0+5)7. Rusko -1:32,9 (1+8)8. Itálie -1:55,4 (0+15)9. Bělorusko -2:09,1 (0+1)10. USA -2:19,6 (0+5)

Související

Více souvisejících

Biatlon Veronika Vítková (biatlonistka)

Aktuálně se děje

před 55 minutami

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

HRW: Ruská armáda popravuje ukrajinské vojáky, kteří se vzdávají

Lidskoprávní organizace Human Rights Watch (HRW) tvrdí, že ruské jednotky se dopustily mimosoudních poprav ukrajinských vojáků, kteří se vzdávali a chtěli se dostat do zajetí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy