MS v biatlonu: Ani vytrvalostní závod žen kov nepřinesl. Soukalová s Vítkovou skončily těsně pod stupněmi vítězů

Oslo - I když Gabriela Soukalová společně s Veronikou Vítkovou patřily ve středečním vytrvalostním závodě, který biatlonistky absolvovaly na trati dlouhé 15 kilometrů, k lepším závodnicím ze startovního pole, na medaile to ani nyní nestačilo, i když k nim měly hodně blízko. Nakonec se musela Veronika Vítková spokojit se čtvrtým místem, které však bylo pro tuto českou reprezentantku nejlepším individuálním umístěním na světovém šampionátu vůbec, její kolegyně Gabriela Soukalová, které se opět nedařilo střelecky, konkrétně dvakrát se netrefila, skončila pro změnu na pátém místě. Mezi první desítkou ovšem nebyla žádná závodnice, která by měla na svém kontě čistou střelbu a to tedy ani vítězka tohoto závodu Francouzka Dorinová-Habertová.

Že českou biatlonovou královnu Gabrielu Soukalovou nepotkalo letošní mistrovství světa v norském Holmenkollenu zrovna v ideálním rozpoložení, si je sama česká biatlonistka vědoma. „Jak jsem sbírala štěstí celou sezónu, tak tady ho nějak nemám. Dvě chyby jsou však moc, měla jsem to prostě vybílit. Snažila jsem se na střelbu hodně koncentrovat, jenže pokazila se hned první položka a na konci se pak už projevila i únava," řekla v rozhovoru pro Českou televizi po závodě. Nejlepší českou závodnicí ze všech tří Češek, které na trať vyrazily (Jislová se tohoto závodu nezúčastnila vzhledem k tomu, že bude startovat na páteční ženské štafetě, kde nahradí nemocnou Puskarčíkovou) tak byla Veronika Vítková. „Já jsem spokojená, ale škoda té jedné utržené rány. Necítím se úplně ideálně, na trati to dost bolelo a jak chumelilo, tak bylo znát, že to zapadává," řekla pro změnu rodačka z Vrchlabí.

To, že to zvlášť při střelbě neměly závodnice nijak jednoduché, ukázala i střelba italské reprezentantky Dorothy Wiererové. Právě ta dokázala v této sezóně vyhrát oba vytrvalostní patnáctikilometrové závody v rámci letošního Světového poháru a to vždy s čistou střelbou na kontě. Nyní ale chybovala hned na první střelecké položce vleže a tak se přičetla hned zkraje závodu trestná minuta k jejímu času. Čistou střelbou se po této položce nemohly pochlubit ani Němka Dahlmeierová s Finkou Mäkäräinenová. Na této úvodní ležce jednou chybovala i Soukalová. „Možná si k tomu trochu špatně lehla, měla tam vedle chyby i jeden kalibr," ohodnotil tuto střelbu kouč Zdeněk Vítek.

Jedinou českou závodnicí, která se tak po první střelecké zastávce mohla pyšnit nulou, tak byla Lucie Charvátová, která na trať vyrazila jako dvacátádruhá. Zatímco ale první střelbu vleže zvládla na jedničku, na druhé zastávce, na které se střílelo vestoje, už jednu chybu udělala a to i kvůli nepříznivému počasí. Během závodu totiž dost silně sněžilo. Ovšem co Charvátová ztratila na střelbě, to dokázala nahradit velmi slušným během, díky kterému tak byla vidět hodně vepředu. A jelikož po prvních dvou položkách měla Charvátová stejnou střeleckou bilanci jako Vítková, nacházely se poté tyto závodnice kolem 15. místa.

Co se týče favoritek tohoto závodu, tak francouzské biatlonistky Bescondová s Dorinovou-Habertovou měly na svém kontě nuly po obou úvodních střeleckých položkách, stejně na tom byly i Polka Guziková, Ukrajinka Džimová, Běloruska Skardinová a Ruska Jurlovová, jež hájila titul mistryně světa. Na druhé polože střílela bezchybně i Soukalová a díky své rytmické střele se tak dostala do první desítky. Běžecky závod Soukalové totiž vyšel, vždyť předčila všechny soupeřky na trati. A protože k tomu ještě přidala čistou třetí střeleckou položku, nechybělo mnoho k tomu, aby se probojovala mezi tři nejlepší. Před poslední střelbou byly před českou jedničkou pouze bezchybně střílející Francouzky Bescondová s Dorinovou-Habertovou, ale Soukalová na této závěrečné jednou chybovala a to stejně tak jako Francouzky. Přesto se Dorinová-Habertová mohla radovat ze svého čtvrtého zlata na tomto šampionátu.

Třetí a čtvrtá střelecká položka se povedla bezchybně kromě Italky Wiererové i Veronika Vítková, která se tak tím přiblížila k bojům o medaile. O ni bojovala především s Dahlmeierovou, ta nakonec byla na posledních dvou kilometrech rychlejší než Vítková, která si i čtvrtým místem připsala na své konto svůj nejlepší výsledek na mistrovství světa vůbec, při čemž na bronz ztratila pouhých devět vteřin, pátá Soukalová ztrácela devatenáct vteřin. Charvátová především kvůli dvěma chybám na poslední střelecké položce skončila až na 45. pozici. „Radost z toho, že obě holky měly našlápnuto na medaili, ale nakonec jsou z toho další umístění těsně pod medailí, rozhodně nemám. Už nám toho přijde opravdu moc. Bylo vidět, že každá rána ovlivní závod. U Gabči mrzí především ta chyba z úvodní ležky, tam to prostě na ni dolehlo. Verče jsem hodně věřil, je tady potřetí v první desítce a chybělo jí tam skutečně pár sekund. Dahlmeierová měla ale skvělý finiš, bohužel," okomentoval výkon svých svěřenkyň trenér Zdeněk Vítek.

MS v biatlonu na Holmenkollenu:

Ženy - vytrvalostní závod (15 km):

1. Dorinová-Habertová (Francie) 44:02,8 (1)2. Bescondová (Francie) +12,2 (1)3. Dahlmeierová (Německo) +1:17,8 (2)4. Vítková (ČR) +1:26,8 (1)5. Soukalová (ČR) +1:36,8 (2)6. Hildebrandová (Německo) +1:37,7 (1)7. Guziková (Polsko) +1:39,4 (1)8. Wiererová (Itálie) +1:43,3 (2)

...

45. Charvátová (ČR) +4:44.5 (4)

Související

Více souvisejících

Biatlon Veronika Vítková (biatlonistka) Gabriela Soukalová (biatlonistka)

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 1 minutou

před 15 minutami

před 48 minutami

před 49 minutami

před 1 hodinou

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 8 hodinami

včera

včera

včera

včera

Čekání na schválení vojenské pomoci americkým Kongresem mohlo způsobit vážné škody

Schválení vojenské pomoci Ukrajině ve výši 61 miliard dolarů americkým Kongresem po pětiměsíčním čekání možná způsobilo škody, které se budou na frontě cítit ještě několik měsíců.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy