Biatlonový šampion Fourcade začal vítězně, Češi nepřesvědčili

Östersund - Po ženách absolvovali první individuální závod sezóny i muži. V intervalovém závodě na 20 kilometrů se z vítězství raduje Martin Fourcade, když o jeho triumfu rozhodla až poslední střelba, na níž Johannes Thingnes Bö ztratil vedoucí postavení. Čeští biatlonisté zaostali za očekáváními, nejlépe zajel sedmnáctý Ondřej Moravec.

Hned v úvodu se z boje o čelní příčky vyřadil Michal Šlesingr, dvakrát chyboval při střelbě vleže a následně stejnou bilanci zaznamenal také na stojce. Předvedl sice šestý nejrychlejší běžecký čas, avšak celkových pět trestných minut ho odsunulo na průměrné 25. místo. Lepší muškou se prezentoval Ondřej Moravec, který minul tři terče. Na druhou stranu velmi zaostával v běhu, a tak se v konečném pořadí zařadil na 17. místo.

Z dalších Čechů již na body nikdo nedosáhl, Michala Krčmáře od nich dělily dvě místa. Stejně jako Šlesingr minul hned pětkrát. Pouze na konci výsledkové listiny svítí jména Adama Václavíka a Jaroslava Soukupa. Oba pohořeli na střelnici a připsali si jedenáct respektive deset nepřesných pokusů.

Pravdou je, že povětrnostní podmínky opět hrály velkou roli. Na nárazový vítr doplatil při druhé zastávce na střelnici rovněž favorit Martin Fourcade a vstoje terč nezasáhl dvakrát. Mladší z bratrů Fourcadových se však spoléhá na rychlý běh, ne nadarmo vloni ovládl celkové pořadí Světového poháru. Postupně smazával ztrátu, vybílil zbylé terče a stoupal virtuálním pořadím. Na jeho čele se dlouho vyhříval Johannes Thingnes Bö. Na závěrečnou čtvrtou položku přijížděl s luxusním náskokem a čistým štítem.

Třiadvacetiletého Nora ovšem zradil nevyzpytatelný vítr. Bö dvakrát chyboval, a protože dlouho vyčkával s poslední ranou (na položce strávil 51 vteřin), na Fourcada nabral rozhodující ztrátu. První dva muže loňského ročníku doplnil na pódium třetí Vladimir Čepelin, Bělorus okusil stupně vítězů poprvé v kariéře. Životního úspěchu dosáhl díky nejlepší střelbě, zapsal pouze jednu trestnou minutu.

Mužský program ve Švédsku pokračuje sobotním sprintem od 14:45 a nedělním stíhacím závodem od 13:20.

Světový pohár v biatlonu v Östersundu

Muži - vytrvalostní závod na 20 km: 1. M. Fourcade (Fr.) 51:33,8 (2 trestné minuty), 2. J. T. Bö (Nor.) -29,5 (2), 3. Čepelin (Běl.) -1:24,3 (1), 4. Birkeland -2:10,5 (3), 5. Björndalen (oba Nor.) -2:16,7, 6. Rastorgujev (Lot.) -2:28,3 (3), 7. Anev (Bulh.) -2:29,3 (2), 8. Graf (Něm.) -2:33,6 (1), 9. Lindström (Švéd.) -2:43,8 (3), 10. Weger (Švýc.) -2:59,0 (2), ...17. Moravec -3:54,8 (3), 25. Šlesingr -4:22,3 (5), 42. Krčmář -5:35,0 (5), 95. Václavík -11:46,6 (11), 97. Soukup (všichni ČR) -12:31,3 (10).

Související

Více souvisejících

Biatlon Ondřej Moravec (biatlonista) Michal Šlesingr (biatlonista)

Aktuálně se děje

před 33 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Požáry, ilustrační fotografie.

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

včera

Německá policie, ilustrační fotografie.

Rus v Německu zavraždil dva Ukrajince. Byli to vojáci, tvrdí Kyjev

Dva Ukrajinci, které měl v sobotu v německé spolkové zemi Bavorsko ubodat ruský občan, byli příslušníky ozbrojených sil. Kyjev to potvrdil podle ukrajinských médií, které cituje agentura DPA. Ukrajinští vojáci v Německu podstupovali rehabilitaci po zraněních, která utrpěli na bojišti.

včera

včera

včera

Pavel posvětil nová pravidla pro svazky lidí stejného pohlaví. Platit budou od ledna

Prezident Petr Pavel v pondělí podepsal novelu občanského zákoníku, která od ledna 2024 zavádí nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů. Předpis už dříve schválila Poslanecká sněmovna, Senát se jím nakonec vůbec nezabýval. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy