Fourcade na Vysočině kraloval i v hromadném závodě, Moravec s opravenou puškou skončil těsně čtvrtý

Nové Město na Moravě - V neděli pokračuje ve Vysočina Areně v Novém Městě na Moravě Světový pohár v biatlonu a to závody s hromadným startem. Jako první se o tomto dni představili muži, kteří se vydali na trať dlouhou 15 kilometrů a čeští fanoušci tak doufali, že by snad už v tomto závodě konečně mohli čeští reprezentanti získat první pódiové umístění na tomto domácím podniku. Sice k tomu nebylo daleko, ovšem ani tentokrát to pro české barvy necinklo. Nejlepším českým závodníkem byl Ondřej Moravec, jenž dojel do cíle na čtvrté pozici se ztrátou tři desetiny na třetího Antona Babikova z Ruska. Spravil si tak chuť po sobotní stíhačce, kde upadl a zlomil si pušku, kvůli čemuž tak skončil až padesátý. Jako první dojel do cíle suverén této sezóny Francouz Martin Fourcade, jenž tak po čtvrtečním sprintu a sobotní stíhačce dokázal ovládnout i závod s hromadným startem. Druhý pak skončil Němec Simon Schempp.

Oproti sobotní stíhačce se trať, na kterém závodníci v neděli absolvovali patnáctikilometrový závod s hromadným startem, mírně pozměnila a to vzhledem k tomu, že na jednom z úseků v sobotním závodě biatlonisté padali. Krátce po zahájení nedělního závodu s hromadným startem se do čela dostal ruský reprezentant Anton Šipulin a když přišel na řadu první kopec, by.llo na závodnících vidět, že se zrovna nikan dvakrát dopředu nehrnou. Trojice českých biatlonistů Ondřej Moravec, Michal Šlesingr a Michal Krčmář se nacházeli kolem desáté pozice, na chvostu startovního pole se pak pohyboval Jaroslav Soukup.

Na řadu přišla první střelecká položka, kterou závodníci absolvovali vleže, a nejrychlejší vybílení všech pěti terčů předvedl tehdy vedoucí Šipulin. V těsném kontaktu s ním pak byl Martin Fourcade. Co se týče českých reprezentantů, tak Krčmář společně se Soukupem na trestné kolo jet nemuseli. To Moravec musel obkroužit toto kolečko jednou a Šlesingr rovnou třikrát, čili zatímco prvně jmenovaný odjel ze střelnice na 21. příčce, Šlesingr po svých kalibrovaných ranách na tři a čtyři hodiny pole uzavíral.

Před druhou střelbou vleže byl vepředu Šipulin nejen s Fourcadem, ale i s Rakušanem Ederem. Za nimi se pak nacházela patnáctka dalších závodníků. Co se tedy týče zmiňované druhé střelby, tak bezchybně si vedl Soukup, naopak Krčmář zaznamenal svou vůbec první střelu mimo při střelbě vleže v této sezóně. To Moravec zatřílel taktéž čistě a na vedoucího Edera tak ztácel méně než 15 vteřin. Šlesingr i přes svou čistou střelbu na této položce závod pouze dokončoval a prakticky už mu o nic nešlo. Naopak favoritům šlo o hodně, jenž jak Bö, tak i Fourcade se Šipulinem museli na trestné kolo.

Poté se v čele závodu objevil Nor Birkeland a ke spokojenosti českých fanoušků se na druhém místě objevil Soukup. Moravec figurující taktéž v první desítce se snažil dotahovat ztrátu na čelo a pomalu se mu to dařilo. Následovala třetí střelecká položka, na které se poprvé v rámci tohoto závodu střílelo vestoje, a Moravec se po ní dokázal vyhoupnout na čtvrtou pozici za vedoucím Fourcadem. Ostatní tři čeští závodníci zastříleli tak, že každý z nich musel jednou na tresté kolo. Po této střelbě se Fourcade rozhodl, že se bude čím dál více oddalovat od svých pronásledovatelů a protože na poslední střelbě vestoje nechyboval, bylo jasné, že i tento závod s hromadným startem v Novém Městě na Moravě vyhraje. Moravec, jenž tedy přijel na střelnici na čtvrtém místě, na rozdíl od Fourcadea jednou minul, to Soukup zastřílel mimo hned třikrát. Krčmář odjel z této položky na 18. místě, Šlesingr byl poslední.

Moravec tak s několika dalšími jmény, velmi silnými protivníky, až do once bojoval o medailová umístění, o které však přišel svým pádem Johannec Bö z Norska. Na třetím triumfu Fourcadea v Novém Městě na Moravě se tedy už nic neměnilo, Moravec se sice snažil dohnat třetího Babikova, jenže nepovedlo se mu to a ta tedy těsně skončil čtvrtý. Na devatenáctém místě pak skončil Krčmář, na sedmadvacátém Soukup. Šlesingr pak tedy uzavíral pole.

K výkonu Ondřeje Moravce, jemuž se poškozená zbraň ze sobotního závodu opravila až ve tři hodiny ráno, si své řekl po závodě trenér Michael Málek. "Je to biatlonová pohádka." Stejně tak svůj výkon okomentoval samotný Moravec: "Se dvěma čtvrtý. S tím musím být spokojený. Stoják jsem zkusil zariskovat, povedlo se to tak na padesát procent." Rodák z Ústí nad Orlicí pak děkoval i Josefu Šenberkovi, který mu spravil přes noc zbraň a hodnotil i atmosféru ve Vysočina Areně. "To je skoro fanatismus. Když jsem jel poslední kolo, neslyšel jsem nic, snad jen vlastní dech," řekl.

Výsledky SP v biatlonu v Novém Městě na Moravě:

Muži - závod s hromadným startem na 15 km:

1. M. Fourcade (Fr.) 36:18,9 (1 tr. okruh)2. Schempp (Něm.) -8,3 (2)3. Babikov (Rus.) -9,4 (1)4. Moravec (ČR) -9,7 (2)

...

19. Krčmář -1:06,9 (3)27. Soukup -2:00,3 (4)30. Šlesingr (všichni ČR) -2:31,0 (6)

Průběžné pořadí SP (po 8 z 26 závodů):

1. M. Fourcade 468 b.2. Šipulin (Rus.) 3103. J. Bö 3084. Björndalen 258

...

14. Krčmář 16815. Moravec 16724. Šlesingr 13141. Soukup 5169. Krupčík (ČR) 3

Související

Více souvisejících

Biatlon Ondřej Moravec (biatlonista)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

RECENZE: Boy Kills World v krvavé lázni zabíjí struhadlem a drží se videoherních kontur

Ačkoli film Boy Kills World se v nabídce českých kin objevil relativně nenápadně, nabízí zběsilou, ujetou a sebeuvědomělou akční jízdu, kde je dějovým tahounem samotné násilí. Postmoderní hříčka sází na nápaditou stylistiku a moralizování zahazuje daleko od zmasakrovaných antagonistů.

Zdroj: Martin Pleštil

Další zprávy