Biatlonisté se v Oberhofu představí bez Vítkové

Oberhof - Světový pohár po Novém Městě na Moravě zavítá do německého Oberhofu a v tradičním biatlonovém středisku bude české reprezentaci chybět Veronika Vítková, kterou o Vánoce skolila chřipka a teprve se vrací k tréninku. Program čtvrtého kola otevře čtvrteční sprint mužů od 14:15.

Oberhof patří ke klasickým zastávkám sezóny. Středisko bylo postaveno v 80. letech a před třemi lety prošlo rekonstrukcí. Na stadion se vejde 12 000 diváků a i ti budou zvědaví, jaké rozmary letos přinese počasí. Jeho proměnlivost je pro Oberhof synonymem. Aktuální předpověď hlásí sněhové srážky až do neděle, přičemž se rovněž očekává silný nárazový vítr.

V Durynském lese se ale nebude bojovat jenom o body do průběžného pořadí. Oberhofem začíná náročný třítýdenní program, kdy biatlonový kolotoč dále pokračuje v německém Ruhpoldingu a italské Anterselvě. Závodníci během náročného trimestru musí vypilovat formu k mistrovství světa v Rakousku. Šampionát v Hochfilzenu se koná od 9. do 19. února.

The stage is set here in Oberhof but the wind is also starting to pick up. Gusts around 90km/h are possible tomorrow. ???????? pic.twitter.com/GFaTlbaIkI

— IBU World Cup (@IBU_WC) 3. ledna 2017

Česká mužská výprava ke čtvrtému dílu SP odcestovala ve složení Michal Krčmář, Ondřej Moravec, Jaroslav Soukup, Michal Šlesingr a Adam Václavík. Posledně jmenovaný po Novém Městě nahradil Tomáše Krupčíka. Moravcova zlepšená forma slibuje atak na elitní desítku, s předvánoční Vysočina Arenou se rozloučil čtvrtým místem v závodě s hromadným startem. Celkové klasifikaci suverénně kraluje Martin Fourcade, na prvenství dosáhl v sedmi z osmi závodů. Francouzovi chtějí konkurovat domácí Simon Schempp, Anton Šipulin, Johannes Thingnes Bö či Ole Einar Björndalen.

České reprezentantky postrádají Veroniku Vítkovou. "Veronika prodělala klasickou chřipku doprovázenou vysokými teplotami. Uvidíme, jak rychle se vrátí do formy. V Ruhpoldingu už bychom ji potřebovali do štafety," vysvětlil trenér Zdeněk Vítek pro internetové stránky svazu. Vítková se přitom do Oberhofu těšila, v předminulé sezóně (vloni se závody zrušily kvůli nedostatku sněhu) si z DKB-Ski-Areny odvezla vítězství ve sprintu, druhé místo v závodě s hromadným startem a s Koukalovou, Puskarčíkovou a Landovou opanovala štafetu.

Trenéři do nominace zahrnuli Gabrielu Koukalovou, Evu Puskarčíkovou, Lucii Charvátovou a Jessicou Jislovou. Páté místo zůstává neobsazené, juniorka Davidová absolvuje akce druhořadého IBU Cupu. Největší ambice má Koukalová, třetí v celkovém pořadí, zvláště když se vedoucí Laura Dahlmeierová rozhodla šetřit síly vzhledem k blížícímu se MS a pojede pouze nedělní masák. Vynechá tedy sprint a stíhačku. Jestliže Koukalová zlepší střeleckou mušku, bude patřit k hlavním favoritkám, běžecky se řadí mezi špičku. Na medaile ještě pomýšlejí Kaisa Mäkäräinenová, Marie Dorinová Habertová, Dorothea Wiererová a navrátivší se Darja Domračevová, třikrát zlatá na olympiádách a držitelka velkého křišťálového glóbu za ročník 2014/15. Běloruská hvězda nazuje závodní běžky téměř po dvou letech, rok zmeškala pro potíže s mononukleózou a v říjnu porodila dceru Xenii. Jejím otcem není nikdo jiný než biatlonový velikán Ole Einar Björndalen.

Program 4. dílu Světového poháru v biatlonu v Oberhofu:

Čtvrtek 5. 1. 14:15 Sprint mužů Pátek 6. 1. 14:15 Sprint žen Sobota 7. 1. 11:30 Stíhací závod mužů Sobota 7. 1. 14:40 Stíhací závod žen Neděle 8. 1. 12:30 Hromadný závod mužů Neděle 8. 1. 14:40 Hromadný závod žen

Vše vysílá ČT Sport.

Průběžné pořadí SP žen (po 8 z 26 závodů): 1. Dahlmeierová (Něm.) 410 bodů, 2. Mäkäräinenová (Fin.) 312, 3. Koukalová (ČR) 305, 4. Dorinová Habertová 291, 5. Braisazová (obě Fr.) 275, ...8. Puskarčíková 227, 14. Vítková 177, 39. Charvátová (všechny ČR) 52.

Průběžné pořadí SP mužů (po 8 z 26 závodů): 1. M. Fourcade (Fr.) 468 bodů, 2. Šipulin (Rus.) 310, 3. J. T. Bö 308, 4. Björndalen (oba Nor.) 258, 5. Schempp (Něm.) 251, ...14. Krčmář 168, 15. Moravec 167, 24. Šlesingr 131, 41. Soukup 51, 69. Krupčík (všichni ČR) 3.

Související

Více souvisejících

Biatlon Veronika Vítková (biatlonistka)

Aktuálně se děje

před 29 minutami

před 30 minutami

před 52 minutami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 4 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 8 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy