Do nominace biatlonistek se vrací Vítková a Davidová

Ruhpolding - Světový pohár v biatlonu neúprosně pokračuje čtvrtým dílem. Od středy bude roli hosta plnit další tradiční středisko, závody v německém Ruhpoldingu začnou štafetami.

V Oberhofu se českým barvám dařilo, na stupních vítězů se objevily hned pětkrát, z toho dvě zlata a jedno stříbro vybojovala Gabriela Koukalová, první v průběžném pořadí. "Světový pohár není soutěží, na kterou se letos soustředím. Jsou tu jiné holky, které na glóbus míří, které mají žluté číslo jako cíl. Moje poslání je jiné, moje poslání v této sezóně se jmenuje mistrovství světa v Hochfilzenu," prozradila Koukalová na webu svazu. Její slova se dají pochopit, šampionát vypukne už za měsíc a sedmadvacetiletá Češka by ráda odčinila osobní zklamání z loňského MS, kdy coby favoritka na cenný kov nedosáhla.

Do ženské nominace se vrací Veronika Vítková, jež dohnala tréninkové manko po nemoci. Ve čtvrteční štafetě se rovněž počítá s Markétou Davidovou, talentovaná juniorka nahradí střelecky nespolehlivou Lucii Charvátovou. Z celkové nominace potom vypadla Jessica Jislová. Většinou jí patří pozice na chvostu výsledkové listiny, a tak se trenéři rozhodli pro tento týden Jislovou přeřadit do B týmu. Kromě Koukalové by ženskou štafetu měla táhnout v neděli třetí Eva Puskarčíková. Jak řekl kouč Zdeněk Vítek, umístění do šesté příčky by bylo úspěchem. V první štafetě ve slovinské Pokljuce reprezentantky skončily čtvrté.

Čeští muži v Bavorsku pojedou ve stejné sestavě. Z pětice Ondřej Moravec, Michal Krčmář, Michal Šlesingr, Jaroslav Soukup a Adam Václavík zítřejší štafeta pravděpodobně mine mladého Václavíka. "Pracujeme ještě s variantou, že v případě extrémních podmínek bychom na druhý úsek nasadili Adama Václavíka. Jarda Soukup nemá silný vítr rád, není si v něm tolik jistý," upřesnil trenér Michael Málek na stránkách svazu. Mužská reprezentace si stanovuje podobné ambice jako ženy, vše do první šestky bude pěkným počinem. V Pokljuce finišman Krčmář dovezl mužstvo na pátém místě.

Biatlonistům v individuálních závodech kraluje Martin Fourcade. Poslední vítězství Rakoušana Eberharda a Němce Schemppa však ukázala, že Francouz není neporazitelný. Přes veškerý obdiv k Foucadovi – vzhledem k atraktivitě sportu se jedná o vítanou změnu. Startovní listinu po krátké pauze zaviněné nemocí doplní Johannes Thingnes Bö, třetí v celkové klasifikaci.

Ruhpolding je německé městečko na hranicích s Rakouskem. Světový pohár se ve středisku v Chiemgauských Alpách koná nejčastěji po italské Anterselvě, kam závody zavítají příští týden.

Program 5. dílu Světového poháru v biatlonu v Ruhpoldingu:

Středa 11. 1. 14:30 Štafeta mužů Čtvrtek 12. 1. 14:30 Štafeta žen Pátek 13. 1. 14:45 Sprint mužů Sobota 14. 1. 14:30 Sprint žen Neděle 15. 1. 11:30 Stíhací závod mužů Neděle 15. 1. 14:45 Stíhací závod žen

Vše vysílá ČT Sport.

Průběžné pořadí SP žen (po 11 z 26 závodů): 1. Koukalová (ČR) 479 bodů, 2. Dahlmeierová (Něm.) 464, 3. Mäkäräinenová (Fin) 448, 4. Dorinová Habertová (Fr.) 426, 5. Hildebrandová (Něm.) 305, ...9. Puskarčíková 280, 23. Vítková 177, 46. Charvátová (všechny ČR) 52.

Průběžné pořadí SP můžů (po 11 z 26 závodů): 1. M. Fourcade (Fr.) 610 bodů, 2. Šipulin (Rus.) 379, 3. Schempp 370, 4. Lesser (oba Něm.) 347, 5. Cvetkov (Rus.) 329, ...12. Moravec 237, 14. Krčmář 233, 16. Šlesingr 225, 46. Soukup 51, 52. Václavík 32, 81. Krupčík (všichni ČR) 3.

Související

Více souvisejících

Biatlon Gabriela Koukalová (biatlonistka) Martin Fourcade (biatlonista)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

HRW: Ruská armáda popravuje ukrajinské vojáky, kteří se vzdávají

Lidskoprávní organizace Human Rights Watch (HRW) tvrdí, že ruské jednotky se dopustily mimosoudních poprav ukrajinských vojáků, kteří se vzdávali a chtěli se dostat do zajetí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy