Sprint biatlonistek v Ruhpoldingu zvládla nejlépe Finka Mäkäräinenová, Koukalová skončila druhá

Ruhpolding - Páté umístění na stupních vítězů v individuálním závodě za sebou dokázala vybojovat česká biatlonová královna Gabriela Koukalová a to když ve sprintu v německém Ruhpoldingu skončila na druhém místě. Nestačila tak akorát na Finku Kaisu Mäkäräinenovou, která především díky svým běžeckým schopnostem předvedla suverénní výkon, na který žádná ze soupeřek nedokázala adekvátně odpovědět. Na třetím místě pak skončila Němka Laura Dahlmeirová, se kterou Koukalová bojuje o prvenství v celkovém pořadí Světového poháru, ve kterém tak po tomto závodě Češka vede již o 21 bodů. Dalšími z Češek, které si připsaly po tomto závodě body, byly Eva Puskarčíková, jež se umístla na čtrnácté pozici, 21. Veronika Vítková a 28. mladý talent Markéta Davidová.

Právě ve sprinterském závodě v Ruhpoldingu bylo vidět, která patří mezi favoritky a která zase naopak ne. Hned šest vedoucích žen Světového poháru si totiž rozdělilo prvních šest pozic. Jediná biatlonistka z této top šestice, která chybovala na střelnici a tou byla Dorinová-Habertová z Francie a vedle toho v běžecké části ztratila na suverénní Mäkäräinenovou dvacet vteřin. O jednu navíc pak za Finkou zaostávala Koukalová. I přesto, že nakonec skončila druhá, nebyla česká reprezentantka úplně spokojena se svým výkonem. "Necítila jsem se dnes běžecky ve své kůži. Chyběly mně síly v koncovce. Ještěže jsem střílela za nula, protože myšlenka, kdybych měla běžet jen o metr víc, ta mě zabíjela," řekla konkrétně Koukalová s úsměvem po závodě.

Radost z toho, že si Koukalová vybojovala druhé místo a přidala ho tak ke svým třem triumfům z předešlých třech závodů, měl kouč Zdeněk Vítek. "Velice zdařilý závod od Gábiny. Na trati výborná, fantastický běh. Hodně sil jí vzala štafeta, ale je to velký bojovník," uvedl a dodal, že byl spokojen i s dalšími svými svěřenkyněmi. "Můžeme ale pochválit všechny holky," poukázal tak na fakt, že jen jednáa česká reprezentantka v tomto sprinterském závodě nedosáhla na body a to Lucie Charvátová, která skončila na 42. místě. Té se i přes téměř klidné podmínky na střelnici, kde panovalo bezvětří (ovšem sněžení na dobré viditelnosti nepřidalo), nevyvedla střelba, při které chybovala celkem třikrát.

Byla to právě Charvátová, která do závodu vyrazila jako první z Češek a to poněkud rozvážným způsobem. Na střelnicích se sice nikterak dlouho nezdržovala, v prvním případě však netrefila čtvrtý terč, jenž po strhnutí doprava jen těsně minula, při stojce si pak zapsala další dvě chyby. Koukkalová ani jednou terče neminula, Puskarčíková pak na střelnici strávila během závodu celkem 44 vteřin, přičemž však dokázala vestoje vybílit všechny terče. Rodačce z Harrachova pak ale vyšlo běžecky třetí kolo. Co se týče Veroniky Vítkové, tak ta jednou minula jak při střelbě vleže, tak i vestoje.

Od samého začátku bylo znát na Fince Mäkäräinenové, že ji pak bude jen stěží někdo konkurovat. Od začátku působila velmi suverénním dojmem, běžecky na ni nikdo ze soupeřek nestačil a při střelbě byla také naprosto bezchybná. O tom zda Finku někdo z následujících jmen Dahlmeierová, Koukalová, Dorinová-Habertová a Wiererová překoná, se nakonec rozhodovalo na trati a právě tam velmi slušně běžela Koukalová, která sice Finku nepřekonala, ale stačilo to alespoň na Dahlmeierovou. Francouzka s Italkou pak bojovaly o čtvrtou a pátou pozici.

A jak si tentokrát vedl mladý talent, vycházející hvězda tuzemského ženského biatlonu Markéta Davidová? Ve střelbě vleže minula pouze jeden terč, vestoje trefila všechny a díky slušnému běhu nejen, že bodovala díky své konečné 28. příčce, ale bude závodit i v nedělním stíhacím závodě. Navíc byla v součtu časů ryclejší, než její zkušenější reprezentační kolegyně Charvátová.

Světový pohár v biatlonu v Ruhpoldingu:

Sprint ženy 7,5 km:

1. Mäkäräinenová (Finsko) 20:51,8 (0)2. Koukalová (ČR) +22,0 (0)3. Dahlmeierová (Německo) +30,1 (0)4. Dorinová-Habertová (Francie) +48,6 (1)5. Wiererová (Itálie) +57,7 (0)6. Hildebrandová (Německo) +59,8 (0)

---

14. Puskarčíková (ČR) +1:35,0 (1)21. Vítková (ČR) +1:56,3 (2)28. Davidová (ČR) +2:05,7 (1)42. Charvátová (ČR) +2:34,0 (3)

Průběžné pořadí Světového poháru:

1. Koukalová 5332. Dahlmeierová 5123. Mäkäräinenová 5084. Dorinová-Habertová 4695. Wiererová 3966. Hildebrandová 343

---

9. Puskarčíková 30721. Vítková 19750. Charvátová 5271. Davidová 13

Související

Více souvisejících

Biatlon Gabriela Soukalová (biatlonistka)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

včera

včera

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

včera

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

včera

Rakušané se v Praze postarali o další senzaci, připsali si historické vítězství nad Finskem. Švédové překvapení nepřipustili

Dívat se na zápas hokejového MS v Česku, ve kterém hrají rakouští hokejisté, se hokejovým fanouškům vyplatí. Poté, co dokázali dostáhnout duel s Kanadou do prodloužení poté, co ve třetí třetině nastříleli pět branek, nyní zaskočili dalšího favorita turnaje a o Finy. Ti sice vedli 2:0, jenže vedení postupem času ztratili a co víc, v poslední vteřině dokázali zápas otočit zásluhou své životní trefy Benjamina Baumgartnera, který se postaral o rakouskou historickou výhru nad tímto severským soupeřem. To Švédové nadále jedou na vítězné vlně a po zdolání Kazachstánu 3:1 už se o nich může pomalu mluvit jako o čtvrtfinalistech.

Zdroj: David Holub

Další zprávy