Biatlonisty čeká v Anterselvě generálka na šampionát

Anterselva - Třítýdenní náročný program zakončí závody v italské Anterselvě (Antholzi). Na prahu druhé poloviny sezóny biatlonisté absolvují závěrečný start před mistrovstvím světa v Hochfilzenu. Body do Světového poháru a vydařená generálka na šampionát jsou více než dostatečnou motivací.

Anterselva patří k tradičním zastávkám sezóny, v Jižním Tyrolsku se jezdí nepřetržitě od roku 1990. Nástrahy střediska vězí ve vysoké nadmořské výšce okolo 1 650 metrů nad mořem. Dobrou zprávou je předpověď počasí. Mrazivé teploty pod minus deset stupňů jsou samozřejmostí, ale rozhodně potěší avizované slunečno s minimálním větrem. Tratě okolo přilehlého jezera zná několik italských reprezentantů. Domácího prostředí budou chtít využít zejména Dorothea Wiererová a Dominik Windisch.

Žlutý dres pro nejlepší ženu se bude snažit udržet Gabriela Koukalová, která tahá sérii šesti umístění na stupních vítězů za sebou. Na vedoucí postavení Češky si brousí zuby Kaisa Mäkäräinenová a Laura Dahlmeierová. Mäkäräinenová, dvakrát zlatá v Ruhpoldingu, upřednostnila boje o křišťálový glóbus před možností poprat se o účast na MS v klasickém lyžování v rodném Finsku.

V Anterselvě se kromě individuálních závodů uskuteční také štafety a v českém výběru tentokrát před Markétou Davidovou dostane přednost Lucie Charvátová. Talentované Davidové se minulý týden nevydařila premiérová účast ve štafetě, nicméně jedno trestné kolo při debutu nepředstavuje žádnou tragédii. Davidová se v letošním ročníku soustředí na juniorské šampionáty, proto v nadcházejících dnech upřednostní tréninky, ač v Bavorsku po úvodním zklamání získala první body v SP zásluhou 28. místa ve sprintu. Charvátová, jestliže odbourá blok ze štafet, v Hochfilzenu pravděpodobně doplní v této disciplíně stálé trio Puskarčíková, Vítková a Koukalová.

I české muže trápí obsazení čtvrtého místa ve štafetě. Jaroslav Soukup marně vzpomíná na pěkné výsledky z Nového Města na Moravě, a tak by ho mohl nahradit mladý Adam Václavík ukazující výkonnostní nárůst. Z Ruhpoldingu třeba připomenout úspěch Michala Krčmáře. Posun ve stíhačce z 29. na třetí příčku a první pódium kariéry jistě dodají mnoho elánu do nejbližších týdnů. Ondřej Moravec a Michal Šlesingr se pokusí atakovat elitní desítku a odčinit poslední nevydařená vystoupení. A kdo kraluje celkovému pořadí? Martin Fourcade, pochopitelně.

???? #grazie#italy#suntholz#nature#skachnama#stayhigh by @michalslesingr

Fotka zveřejněná uživatelem Adam Václavík (@adam_vaclavik), Led 18, 2017 v 3:54 PST

Zraky se rovněž upínají na sobotní schůzku funkcionářů. Exekutiva Mezinárodní biatlonové unie podruhé zasedne, aby řešila ruský dopingový skandál. Nejen závodníci, jichž 150 podepsalo petici deklarující zpřísnění trestů, žádají jasné řešení současné napjaté atmosféry.

Program 6. dílu Světového poháru v biatlonu v Anterselvě:

Čtvrtek 19. 1. 14:15 Vytrvalostní závod žen Pátek 20. 1. 14:15 Vytrvalostní závod mužů Sobota 21. 1. 13:30 Hromadný závod žen Sobota 21. 1. 15:15 Štafeta mužů Neděle 22. 1. 11:00 Hromadný závod mužů Neděle 22. 1. 14:45 Štafeta žen

Vše vysílá ČT Sport.

Průběžné pořadí SP žen (po 13 z 26 závodů): 1. Koukalová (ČR) 587 bodů, 2. Mäkäräinenová (Fin.) 568, 3. Dahlmeierová (Něm.) 555, 4. Dorinová Habertová (Fr.) 517, 5. Wiererová (It.) 432, ...8. Puskarčíková 345, 21. Vítková 222, 51. Charvátová 52, 73. Davidová (všechny ČR) 13.

Průběžné pořadí SP mužů (po 13 z 26 závodů): 1. M. Fourcade (Fr.) 730 bodů, 2. Schempp (Něm.) 446, 3. Šipulin (Rus.) 440, 4. Svendsen (Nor.) 414, 5. Peiffer (Něm.) 409, ...11. Krčmář 293, 16. Moravec 241, 20. Šlesingr 225, 48. Soukup 51, 54. Václavík 35, 84. Krupčík (všichni ČR) 3.

Související

Více souvisejících

Biatlon Laura Dahlmeierová (biatlonistka) Gabriela Koukalová (biatlonistka) Martin Fourcade (biatlonista)

Aktuálně se děje

před 54 minutami

před 1 hodinou

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Počet mrtvých výrazně vzroste, varuje WHO. Pro invazi Izraele do Rafahu má nouzový plán

Světová zdravotnická organizace (WHO) má připravený nouzový plán pro případ izraelské pozemní operace ve městě Rafah v Pásmu Gazy, ale přesto nebude možné zabránit výraznému zvýšení počtu obětí. V pátek to prohlásil zástupce WHO pro palestinská území Rik Peeperkorn, informuje agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy