Biatlonistka Koukalová získala na MS zlato ve sprintu

Hochfilzen - Gabriela Koukalová ideálně vyladila formu na vrchol sezóny. Po výborném výkonu ve včerejší závodě smíšených štafet dnes opanovala sprint na 7,5 kilometru a poprvé v kariéře dosáhla na individuální zlato z MS. Sedmadvacetiletá biatlonistka podpořila nejrychlejší běh dne čistou střelbou na obou položkách.

Před začátkem závodu Mezinárodní biatlonová unie kvůli podezření z dopingu dočasně pozastavila činnost Jekatěrině Glazyrinové z Ruska. Suspendována byla na základě McLarenovy zprávy. Ve startovním poli Glazyrinovou nahradila krajanka Irina Usluginová.

V intervalovém startu čeští trenéři nasadili své svěřenkyně do zadních skupin. Důvodem byl předpoklad zapadajícího slunce, čímž měl sníh namrzat a trať se zrychlovat. Lucie Charvátová zahajovala jako 56., Veronika Vítková 74., Eva Puskarčíková 90. a Gabriela Koukalová dokonce až 96. ze 101 účastnic. Favoritky Marie Dorinová Habertová, Kasia Mäkäräinenová či Dorothea Wiererová vybíhaly mezi prvními, naopak Laura Dahlmeierová coby 64. A jak ukázal průběh sprintu, riskantní rozhodnutí českých koučů se náramně vyplatilo.

Na úvodní střelecké zastávce se z boje o vítězství vyřadily tři z pěti největších aspirantek, Dorinová Habertová a Wiererová minuly jednou a Mäkäräinenová dvakrát. Dobré povětrnostní podmínky znamenaly jediné – na zlato bude potřeba bezchybné střelby. S tou se v kombinaci s rychlým během vytasily Anais Chevalierová, Lisa Vittozziová a Laura Dahlmeierová. Běžecké tempo Němky Dahlmeierové bylo ale jako obvykle přeci jen o něco vyšší a na všech průběžných mezičasech dominovala s velkým náskokem. V cíli odsunula Chevalierovou na druhé místo o 21 sekund.

Lauru Dahlmeierovou, první ženu Světového poháru, však z čela sesadila druhá žena SP. Gabriela Koukalová. Češka tratí letěla a vybílila všech deset terčů na ležce i stojce. Cílovou pásku proťala časem o čtyři sekundy lepším, než stanovila Dahlmeierová, a stala se mistryní světa!

Před Koukalovou individuální zlato na MS pro tuzemské barvy vybojovali Kateřina Holubcová před 14 lety v Chanty Mansijsku a Roman Dostál před 12 lety právě v Hochfilzenu.

Bronz uzmula Anaïs Chevalierová, ve středu stříbrná s francouzskou smíšenou štafetou. Rozdíl mezi ní a čtvrtou Lisou Vittozziovou z Itálie činil pouhé dvě desetiny vteřiny. Smolařka Vittozziová se musí vyrovnat s druhým čtvrtým místem během 24 hodin.

Zbylé české reprezentantky v dnešním sprintu chybovaly ve střelbě a na elitní příčky se dívaly z uctivé vzdálenosti. Eva Puskarčíková po zkažené ležce absolvovala dvě trestná kola a skončila 17. Lucie Charvátová, pálící mimo jednou vleže a jednou vstoje, se umístila na 32. příčce. Puskarčíková s Charvátovou a pochopitelně vítězná Koukalová se představí v nedělní stíhačce, do níž se nekvalifikovala Veronika Vítková. Zkušená závodnice se trápila na střelnici a konečná pozice v sedmé desítce je výrazně za jejími možnostmi.

Mistrovství světa v biatlonu 2017 v Hochfilzenu

Ženy - sprint na 7,5 km: 1. Koukalová (ČR) 19:12,6 (0 trestných kol), 2. Dahlmeierová (Něm.) -4,0 (0), 3. Chevalierová (Fr.) -25,1 (0), 4. Vittozziová -25,3 (0), 5. Sanfilippová (obě It.) -31,9 (0), 6. Hinzová (Něm.) -37,9 (0), 7. Dorinová Habertová (Fr.) -42,8 (1), 8. Kuzminová (SR) -44,0 (1), 9. Aymonierová (Fr.) -53,9 (1), 10. Merkušynová (Ukr.) -55,3 (0), ...17. Puskarčíková -1:09,3 (2), 32. Charvátová -1:33,8 (2), 68. Vítková (všechny ČR) -2:28,9 (5).

Sestřih nejlepších momentů:

LIVE #biathlon moment:https://t.co/etzcAX5WcR #hochfilzen2017 pic.twitter.com/0PBYUX84EL

— IBU World Champs (@IBU_WC) 10. února 2017

Průběžné pořadí SP (po 16 z 26 závodů): 1. Dahlmeierová (Něm.) 723, 2. Koukalová (ČR) 712, 3. Mäkäräinenová (Fin.) 666, 4. Dorinová Habertová (Fr.) 636, 5. Wiererová (It.) 486, ...8. Puskarčíková 427, 22. Vítková 249, 48. Charvátová 70, 79. Davidová (všechny ČR) 13.

Související

Více souvisejících

Biatlon MS v biatlonu 2017 Gabriela Koukalová (biatlonistka)

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy