Tři vteřiny od zlata. Moravec skončil druhý na MS ve vytrvalostním závodě

Hochfilzen - Biatlonista Ondřej Moravec se opět bravurně připravil na vrchol sezóny a na světovém šampionátu se po dvou pátých místech zaskvěl stříbrnou medailí z vytrvalostního závodu na 20 kilometrů. Za vítězným Američanem Lowellem Baileym zaostal jen o 3,3 sekundy. Český úspěšný den podpořili šestý Michal Krčmář a osmnáctý Michal Šlesingr.

Do individuálního závodu se startuje v třicetisekundových intervalech a střílí se na čtyřech položkách: vleže, vstoje, vleže, vstoje. Čeští trenéři v čtyřčlenné nominaci oproti sprintu a stíhačce provedli jednu změnu. Chybujícího Adama Václavíka nahradil Tomáš Krupčík, ve velké části letošní sezóny člen B týmu. Nominaci na šampionát si vysloužil výkony na mistrovství Evropy. Krupčíka (startovní číslo 37) doplnilo stále trio Ondřej Moravec (51), Michal Krčmář (67) a Michal Šlesingr (94).

Mezi prvními na trať vyrazili dva hlavní favorité, Anton Šipulin a Martin Fourcade. Oba rivalové celkově minuli dvakrát, z toho jednou na úvodní ležce. Cíl proťal v lepším čase Martin Fourcade, ze 102 účastníků nejrychlejší v běhu, a Rusa porazil o 23 sekund. Šipulina poté odsouvali mimo medailové pozice Erick Lesser, Sergej Semenov, Michal Krčmář... a dále Ondřej Moravec s Lowellem Baileym, kteří předčili i Fourcada!

Dvaatřicetiletý Moravec a pětatřicetiletý Bailey si suverénně počínali na střelnici, nenaskočila jim ani jedná trestná minuta a jejich dramatický souboj o zlato rozhodovaly až poslední metry. Moravec v cíli vyhlížel příjezd Američana (startovní číslo 100), jenž v závěrečném okruhu ztrácel ze svého šestivteřinového náskoku po čtvrté střelbě. Bailey ale v sobě našel zbytky sil v samém finiši a Moravce zdolal o 3,3 sekundy. Na MS získal první medaili v kariéře a hned tu nejsladší.

Moravec zopakoval dva roky starý výsledek z vytrvalostního závodu na MS ve finském Kontiolahti a celkovou sbírku ze šampionátů si vylepšil na pět medailí. Další tři cenné kovy vydoloval na olympijských hrách 2014 v Soči.

Dobré výsledky si vyjeli také další Češi. Všech dvacet terčů vybílil i Michal Krčmář a kvůli pomalejšímu běhu skončil na šesté příčce, což je stále výborné umístění a znamená odčinění zkaženého sprintu, v němž byl 61. Michal Šlesingr se třemi trestnými minutami skončil osmnáctý a Tomáš Krupčík se stejnou střeleckou bilancí 32. Dnešní český zdar slibuje příslib do sobotních štafet.

Mistrovství světa v biatlonu 2017 v Hochfilzenu

Muži - vytrvalostní závod na 20 km: 1. Bailey (USA) 48:07,4 (0 trestných minut), 2. Moravec (ČR) -3,3 (0), 3. M. Fourcade (Fr.) -21,2 (2), 4. Lesser (Něm.) -32,0 (1), 5. Semenov (Ukr.) -38,6 (1), 6. Krčmář (ČR) -43,6 (0), 7. Šipulin (Rus.) -43,9 (2), 8. J. T. Bö -1:11,9 (2), 9. Birkeland (oba Nor.) -1:14,3 (1), 10. Weger (Švýc.) -1:22,8 (1), ...18. Šlesingr -2:26,5 (3), 32. T. Krupčík (oba ČR) -4:11,7 (3).

Průběžné pořadí SP (po 18 z 26 závodů): 1. M. Fourcade (Fr.) 980, 2. Šipulin (Rus.) 647, 3. Schempp (Něm.) 613, 4. J. T. Bö (Nor.) 567, 5. Peiffer (Něm.) 519, ...13. Moravec 391, 15. Krčmář 371, 22. Šlesingr 273, 52. Soukup 52, 56. Václavík 42, 79. T. Krupčík (všichni ČR) 12.

Související

Více souvisejících

Biatlon MS v biatlonu 2017 Ondřej Moravec (biatlonista)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

Zdroj: Lucie Žáková

Další zprávy