Strachová na medaili z MS tentokrát nedosáhla. Po výtečném druhém kole nakonec skončila pátá

Svatý Mořic - Na závěr letošního světového šampionátu v alpském lyžování, který se tedy tento rok konal ve švýcarském Svatém Mořici, se těšili hodně i tuzemští fanoušci tohoto zimního sportu, neboť v sobotu byl na progamu slalom žen, ve kterém startovala česká reprezentantka Šárka Strachová. Pro ni, jak již před tímto lyžařským svátkem avizovala, je tento světový šampionát jejím posledním a byla to tak v sobotu tudíž poslední šance na to, aby na krk Šárky Strachové přistála nějaká medaile. Češka obhajovala svůj zisk bronzové medaile z posledního mistrovství světa, ovšem i když se jí vydařilo druhé kolo, nakonec na stupně vítězů nedosáhla, neboť skončila na pátém místě. I tak se ale pochopitelně jedná o velmi slušný výsledek. Z triumfu se na tomto slalomu nakonec radovala americká suverénka Mikaela Shiffrinová.

První kolo se dvaatřicetileté české závodnici příliš nedařilo podle jejích představ a  to i přesto, že trať právě prvního kola stavěl její kouč Klaus Mayrhofer. Už v úvodním kole byla nejúspěšnější lyžařkou Američanka Mikaela Shiffrinová, která na trať vyrazila jako první a která jako jediná nakonec absolvovala toto kolo pod 48 vteřin, do cíle tehdy totiž dorazila v čase 47,80. Že trať prvního kola stavěl právě kouč Strachové Klaus Mayrhofer, tak to nepovažovala česká závodnice za nějakou výhodu. „Nejlepší závodnice musejí umět jet na všem,“ řekla Strachová a pokračovala: „Některé kombinace jsme trénovali, ale ve slalomu se nedá postavit něco, co nikdo jiný netrénuje nebo neumí.“

Mayrhofer pak při stavbě trati připravil pro závodnice netradiční kombinaci branek v závěrečné pasáži. „Dala se projet dvěma způsoby, takže na prohlídce nebo při rozježdění o tom musely ostatní závodnice víc přemýšlet. Ale to byla jediná taková drobnost, závod se rozhodoval v jiných pasážích,“ uvedla k tomu Strachová, která se nakonec po prvním kole umístila na deváté pozici a tak věděla, že ve druhém kole, pro které trať pro tentokrát stavěl trenér Mikaely Shiffrinové Mike Day, bude muset více riskovat, aby se dostala k vysněným medailovým pozicím. „Půjdu do něj s čistou hlavou, budu opět riskovat a uvidíme, jestli se mi podaří posunout kupředu," říkala Češka odhodlaně po 1. kole. Toho se ještě zúčastnily další české reprezentantky. Gabriela Capová skončila na 39. místě, na 41. pozici pak do cíle dorazila Martina Dubovská. Kateřina Pauláthová pak závod nedokončila.

Ve druhém kole předvedla Strachová výtečnou jízdu, jelikož tehdy do cíle dorazila v čase 50,32 a díky tomu, že následující čtyři soupeřky byli pomalejší a nebo nezvládli dojet do cíle, bylo jasné, že česká reprezentka skončí nejhůře pátá. Na této pozici také nakonec skončila, neboť Slovenka Vlhová, Švédka Hansdotterová, Švýcarka Holdenerová a především pak triumfátorka Američanka Shiffrinová byly zkrátka lepší, než česká závodnice. Ta klidně mohla skončit i šestá, ovšem Slovenka Veronika Velez-Zuzulová, jež jela taktéž po české závodnici, druhé kolo nedokončila.

Strachová byla, i přesto, že medaili nedosáhla, se svým výkonem ve druhém kole, spokojená. „Druhé kolo šlo výborně, až jsem překvapená, jaký chyběl kousíček. Páté místo je hrozně fajn, jsem na sebe pyšná, myslím, že se loučím s mistrovstvím světa se ctí, tohle bylo výjimečné mistrovství,“ řekla v cíli v rozhovoru pro Českou televizi, ve kterém nevyloučila svou účast na nadcházejících zimních olympijských hrách, které se budou konat příští rok touto dobou v Jižní Koreji.

MS ve sjezdovém lyžování ve Svatém Mořici:

Ženy - slalom:

1. Shiffrinová (USA) 1:37,27 (47,80+49,47)2. Holdenerová (Švýc.) -1,64 (48,18+50,73)3. Hansdotterová (Švéd.) -1,75 (48,57+50,45)4. Vlhová (SR) -1,89 (48,56+50,60)5. Strachová (ČR) -2,05 (49,00+50,32)6. Kirchgasserová (Rak.) -2,22 (48,75+50,74)7. Buciková (Slovin.) -2,62 (48,76+51,13)8. Wikströmová (Švéd.) -2,93 (49,49+50,71)9. Feierabendová (Švýc.) -2,96 (49,61+50,62)10. B. Schildová (Rak.) -2,97 (49,41+50,83)

---

32. Dubovská -7,23 (51,82+52,68)33. Capová -7,50 (51,71+53,06)Pauláthová (všechny ČR) nedokončila 1. kolo

Související

Více souvisejících

Lyžování Šárka Strachová (pův. jménem Záhrobská)

Aktuálně se děje

před 17 minutami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

před 54 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Mark Rutte

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

před 3 hodinami

Volební štáb hnutí ANO

Babišovo ANO opět prachsprostě lže. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 10 hodinami

před 16 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy