Hodnocení biatlonového MS: Německá dominance i česká radost

Hochfilzen - Mistrovství světa v biatlonu s pořadovým číslem 49 je minulostí. Desetidenní vrchol sezóny přinesl sedm z 11 možných zlatých medailí pro Německo a také zdárnou reprezentaci českých barev.

Laura Dahlmeierová. Zmínit na úvod někoho jiného by bylo hříchem. Třiadvacetiletá biatlonistka z Garmisch-Partenkirchenu se v tyrolské vesnici sklonila pouze před jedinou přemožitelkou – Gabrielou Koukalovou – jinak ať už sama nebo s německými kolegy opanovala pět závodů. Pět zlatých medailí a navrch stříbrná je bilancí, kterou pokořila jako první v dějinách MS. Její buldočí zarputilost a odhodlání vítězit dokumentuje obrázek z posledního týdne. Dahlmeierová ve středu triumfovala ve vytrvalostním závodě, do cíle však dorazila naprosto vyčerpaná a jen za pomoci týmového lékaře a respirátoru nezkolabovala. Na tiskovou konferenci přišla se zpoždění a za stůl usedla až napodruhé, motala se jí hlava. Po tom všem už za dva dny táhla ženskou štafetu ke zlatu a za další dva později ovládla závod s hromadným startem. Vítězkou byla korunována popáté v deseti dnech.

Gabriela Koukalová deklarovala pozici světové dvojky a splnila si stanovený cíl. V 27 letech prolomila prokletí ze světových šampionátů a olympijských her a na krku se jí konečně houpou individuální medaile. Ke zlatu ze sprintu přidala stříbro z vytrvalostního závodu a bronz ze stíhačky. A přestože ještě nějakou dobu bude smutnit za dvěma čtvrtými místy z ženských štafet a masáku, MS v Hochfilzenu bylo životní akcí Koukalové. Ve zbývajících třech kolech Světového poháru může s klidem nahánět Lauru Dahlmeierovou.

Jedničku si vysloužil rovněž Ondřej Moravec. Dvaatřicetiletý harcovník se opět výborně zkoncentroval na vrchol roku a výsledkem jsou dvě pátá místa a překrásné druhé z vytrvalostního závodu, přičemž od prvenství ho dělily nicotné 3,3 sekundy. Moravec možná už nikdy nebude tak blízko ke zlatu, ale vyčítat si nic nemůže. Na trati ze sebe vydal sto procent a vyčistil dvacet z dvaceti terčů.

Za očekáváními zůstaly dvě české komety aktuální sezóny. Eva Puskarčíková se střelecky trápila a nepotvrdila roli černého koně. Snad si z trpké zkušenosti vezme to dobré a příští rok na olympiádě naplní svůj potenciál. Michal Krčmář se po nevydařeném sprintu, v němž skončil 61., revanšoval výbornou šestou příčkou ve vytrvalostním závodě. V budoucnu by oba měli být tahouny reprezentace.

U ostatních Čechů se výkony pohybovaly jako na horské dráze, a to platí jak pro mladší ročníky (Lucie Charvátová, Adam Václavík), tak pro zkušená jména (Eva Vítková, Michal Šlesingr, Tomáš Krupčík). Hlavně mladší potřebují zapracovat na přesnosti střelby, bez toho se výše neposunou. Příjemným překvapením v ženské štafetě byla střelecky přesná Jessica Jislová.

Co třeba s pýchou zdůraznit je třetí příčka Česka v medailovém pořadí zemí, velmoci Norsko a Rusko jsou až za výběrem šéftrenéra Ondřeje Rybáře. Hochfilzen se stal nejúspěšnějším šampionátem v české historii.

Mezi muži podle očekávání kraloval Martin Fourcade, i když na základě suverenity ze Světového poháru se jeho medailová sbírka předpokládala trochu zářivější, než je zlato, dvě stříbra a dva bronzy. Francouze zcela jistě ovlivnily rozepře s ruským týmem. Fourcade se už delší dobu staví do role hlavního bojovníka za čistý biatlon a v zahajovacím závodě mixu se mu nelíbilo nasazení Alexandra Loginova do ruské nominace. Loginov si jen před nedávnem odpykal dvouletý trest za EPO, nejhorší doping v biatlonu. Na to konto Fourcade čelil slovní přestřelce s Antonem Šipulinem a vlivným komentátorem Dmitrijem Gubernijevem, jenž ho dokonce označil za svini. I z iniciativy Mezinárodní biatlonové unie se Fourcade s oběma Rusy usmířil, nicméně s bojem proti dopingu těžko skoncuje.

Nory držel nad vodou třikrát stříbrný Johannes Thingnes Bö. Legendární Ole Einar Björndalen, který v 43 letech dobyl bronz ve sprintu, našel zdatného nástupce. Lauru Dahlmeierovou v nahánění individuálních vavřínů podpořili krajané Simon Schempp a Benedikt Doll, a proto není divu, že Německo stanulo na špici klasifikace národů.

Medailové pořadí zemí:

Z S B 1. Německo 7 1 0 2. Francie 1 2 4 3. Česko 1 2 1 4. USA 1 1 0 5. Rusko 1 0 1 6. Norsko 0 3 1 7. Bělorusko 0 1 0 Ukrajina 0 1 0 9. Rakousko 0 0 2 10. Itálie 0 0 2 Finsko 0 0 1

Nejúspěšnější jednotlivci:

Z S B 1. Laura Dahlmeierová (Něm.) 5 1 0 2. Simon Schempp (Něm.) 2 0 0 Vanessa Hinzová (Něm.) 2 0 0 4. Martin Fourcade (Fr.) 1 2 2 5. Gabriela Koukalová (ČR) 1 1 1 6. Anton Šipulin (Rus.) 1 0 1 7. Johannes Thingnes Bö (Nor.) 0 3 0 8. Quentin Fillon Maillet (Fr.) 0 2 0 9. Anais Chevalierová (Fr.) 0 1 2 10. Marie Dorinová Habertová (Fr.) 0 1 1

Související

Více souvisejících

Biatlon MS v biatlonu 2017 Gabriela Koukalová (biatlonistka)

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy