Biatlonista Fourcade se stal pošesté v řadě vítězem Světového poháru

Pchjongčchang - Martin Fourcade si předčasně zajistil prvenství v letošním Světovém poháru. K triumfu mu stačilo porazit rivala Antona Šipulina, a to s přehledem splnil. V dějišti olympijských her 2018 si sprint na 10 kilometrů podmanil Rakušan Julian Eberhard. Z českých reprezentantů se nejlépe umístil devatenáctý Tomáš Krupčík.

Martin Fourcade jako první biatlonista historie ovládl Světový pohár pošesté za sebou a v počtu velkých křišťálových glóbů vyrovnal počin Oleho Einara Björndalena. Mimochodem třiačtyřicetiletá norská legenda dnes skončila na 26. místě.

Startovní pole sprintu se obešlo bez některých známých jmen. Podnik v Pchjongčchangu vynechali bratři Johannes Thingnes a Tarjei Bö, Emil Hegle Svedsen (všichni Norsko), Němec Simon Schempp a Ondřej Moravec, který pro značný časový posun dal přednost účasti v nižší divizi IBU Cupu, a ve finském Kontiolahti včera opanoval vytrvalostní závod.

Na olympijských tratích rozdrtil konkurenci Julian Eberhard. Rakušan skvělým komplexním výkonem předčil druhého Lowella Baileyho o 41 sekund a zároveň si vypracoval nadějný náskok do zítřejší stíhačky. Američan Bailey, jenž před dvěma týdny získal zlato na MS, taktéž odstřílel čistě, ale zaznamenal výrazně horší běžecký čas. Třetí místo i se dvěma netrefenými terči obsadil Martin Fourcade a splnil cíl, s nímž do Jižní Koreje odletěl – dvě kola před koncem sezóny se stal předčasným vítězem SP. Francouz potřeboval porazit Rusa Antona Šipulina a druhý muž klasifikace vinou tří omylů zklamal 23. příčkou.

Fourcade už dříve prohlašoval, že pokud bude v Asii korunován, ukončí sezónu. V sobotu tedy bude mít poslední šanci vyrovnat další Björndalenův rekord, pokusí se o dvanáctou výhru v jednom ročníku.

H.I.S.T.O.R.I.C @martinfkde has just won his 6th Overall Crystal Globe in a row in @pyeongchang2018! #bandofheroes #anotherbestday pic.twitter.com/3DZIa4FH1b

— Rossignol (@rossignol_1907) 3. března 2017

Tomáš Krupčík si vylepšil dva a půl roku staré maximum z Östersundu, kde dojel 21. V korejském večeru devětadvacetiletý závodník vybílil všech deset terčů, a i když zaostával běžecky, překvapil 19. místem.

Z dalších Čechů bodoval už jen Michal Šlesingr, s trestným kolem byl 24. Adam Václavík a Michal Krčmář se nepopasovali s točivým větrem na střelnici, a tak se propadli do páté desítky, jež aspoň přináší kvalifikaci do stíhačky. Ta se nebude týkat devětašedesátého Jaroslava Soukupa.

Světový pohár v biatlonu v Pchjongčchangu

Muži - sprint na 10 km: 1. Eberhard (Rak.) 23:11,1 (0 trestných kol), 2. Bailey (USA) -40,7 (0), 3. M. Fourcade (Fr.) -45,4 (2), 4. Landertinger (Rak.) -48,1 (0), 5. Lesser (Něm.) -50,3 (1), 6. Windisch (It.) -54,1 (1), 7. Wiestner (Švýc.) -1:02,3 (1), 8. Eder (Rak.) -1:05,5 (2), 9. Garaničev (Rus.) -1:06,3 (2), 10. Pryma (Ukr.) -1:07,7 (0), ...19. T. Krupčík -1:26,9 (0), 24. Šlesingr +1:33,1 (1), 43. Václavík -2:07,3 (3), 49. Krčmář -2:12,3 (2), 69. Soukup (všichni ČR) -2:52,2 (1).

Průběžné pořadí SP (po 20 z 26 závodů): 1. M. Fourcade (Fr.) 1068 bodů, 2. Šipulin (Rus.) 708, 3. Schempp (Něm.) 673, 4. J. T. Bö (Nor.) 621, 5. Eberhard (Rak.) 573, ...14. Moravec 416, 17. Krčmář 389, 21. Šlesingr 318, 53. Soukup 52, 61. Václavík 42, 65. T. Krupčík (všichni ČR) 34.

Související

Více souvisejících

Biatlon Tomáš Krupčík (biatlonista) Michal Krčmář (biatlonista) Martin Fourcade (biatlonista)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

Kuleba: Rusko bude možné zapojit do mírových jednání až po mírovém summitu

Ukrajinský ministr zahraničních věcí Dmytro Kuleba zastává názor, že Rusko bude možné zapojit do mírových jednání, ale až po mírovém summitu, který se v polovině června uskuteční ve Švýcarsku bez účasti delegace z Moskvy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy