Z Jižní Koreje do Finska. Biatlonisté se po dlouhé cestě představí v Kontiolahti

Kontiolahti - Biatlonová sezóna se nezadržitelně blíží ke svému konci. Předposlední kolo Světového poháru se jede v zasněženém Finsku.

Kontiolahti získalo pořadatelství SP jen na začátku roku. Původní hostitel osmého kola – ruská Ťumeň – se totiž akce vzdal kvůli dopingovému skandálu.

Biatlonový cirkus se z korejského Pchjongčchangu na sever Evropy přepravil na začátku týdne. Po přesunu, který zabral minimálně 24 hodin, bude klíčové vyrovnat se s časovým posunem. Potencionální pásmová nemoc v kombinaci s finišem sezóny a náročným profilem tratí bude pořádným oříškem pro závodníky.

Good morning #KON17 what an amazing wintry look we have here ?? pic.twitter.com/bJZzM1v0Yr

— IBU World Cup (@IBU_WC) 9. března 2017

Gabriela Koukalová, druhá žena celkového pořadí, v Jižní Koreji vyklidila pódiové pozice, a tak spíše než na nahánění suverénky Laury Dahlmeierové se bude soustředit na udržení současného postavení před dotírající Kaisou Mäkäräinenovou. Finka prostředí v Kontiolahti výborně zná a bude chtít potvrdit výsostní postavení v klasifikaci sprintu a stíhačky, v nichž pokukuje po malých křišťálových glóbech. Koukalová po 21. a 8. příčce ztratila v obou disciplínách kontakt s Mäkäräinenovou a nechala se předstihnout Němkou Dahlmeierovou. Nejlepší českou reprezentantku v nominaci doplní Eva Puskarčíková, Lucie Charvátová, Jessica Jislová a Veronika Vítková, jež se oklepala ze zdravotních problémů v Pchjongčchangu.

V mužském týmu pokračuje čtveřice Michal Krčmář, Michal Šlesingr, Adam Václavík, Jaroslav Soukup, přičemž trenéři provedli jednu očekávanou změnu. Tomáše Krupčíka nahradil Ondřej Moravec. Stříbrný medailista z mistrovství světa zvolil správně, když dal před dlouhou cestou do Asie přednost soupeření v nižší divizi. Při IBU Cupu konaném právě v Kontiolahti vítězstvím ve vytrvalostním závodě a druhým místem ve stíhačce potvrdil dobrou formu.

Martin Fourcade si před týdnem předčasně zajistil prvenství ve Světovém poháru, a ač dříve prohlašoval, že v případě titulu ukončí sezónu, od úmyslu upustil. Francouzova účast ve Finsku se pojí s touhou získat malé křišťálové glóby a překonat rekord. Pokud triumfuje aspoň v jednom ze dvou individuálních startů, jako první biatlonista historie dosáhne na třináctou výhru v ročníku.

Program 8. dílu Světového poháru v biatlonu v Kontiolahti:

Pátek 10. 3. 14:30 Sprint mužů Pátek 10. 3. 17:45 Sprint žen Sobota 11. 3. 12:00 Stíhací závod mužů Sobota 11. 3. 15:15 Stíhací závod žen Neděle 12. 3. 13:30 Smíšené dvojice Neděle 12. 3. 16:15 Smíšená štafeta

Vše vysílá ČT Sport.

Průběžné pořadí SP žen (po 21 z 26 závodů): 1. Dahlmeierová (Něm.) 1023 bodů, 2. Koukalová (ČR) 911, 3. Mäkäräinenová (Fin.) 873, 4. Dorinová Habertová (Fr.) 711, 5. Wiererová (It.) 627, ...10. Puskarčíková 492, 25. Vítková 249, 54. Charvátová 77, 87. Davidová (všechny ČR) 13.

Průběžné pořadí SP mužů (po 21 z 26 závodů): 1. M. Fourcade (Fr.) 1128 bodů, 2. Šipulin (Rus.) 762, 3. Schempp (Něm.) 673, 4. Eberhard (Rak.) 621, 5. J. T. Bö (Nor.) 621, ...15. Moravec 416, 17. Krčmář 389, 23. Šlesingr 335, 57. Soukup 52, 62. T. Krupčík 48, 63. Václavík (všichni ČR) 42.

Související

Více souvisejících

Biatlon Gabriela Koukalová (biatlonistka) Laura Dahlmeierová (biatlonistka) Ondřej Moravec (biatlonista) Martin Fourcade (biatlonista)

Aktuálně se děje

před 53 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy