Po druhém místu ve sprintu dojel ve stíhačce v Kontiolahti Moravec na čtvrtém místě! Zvítězil Němec Peiffer

Kontiolahti - I o víkendu pokračuje biatlonový Světový pohár ve finském Kontiolahti a v sobotu jsou na programu stíhací závody jak mužů, tak i žen. A byli to muži, kteří tento sobotní program krátce v poledne odstartovali svým stíhacím závodem na trati dlouhé 12,5 kilometru. Tohoto závodu se vzhledem k umístění ve sprintu zúčastnili celkem tři Češi a to Ondřej Moravec, Michall Krčmář a Michal Šlesingr. První jmenovaný však potvrdil , že v pátek byl nejlepším z českých reprezentantů, když tehdy skončil na skvělém druhém místě, nyní se mohl radovat z neméně slušné čtvrté pozice, přičemž do posledních metrů bojoval o další medailové umístění. Na těch se nakonec objevili vítězný Němec Arnd Peiffer, za ním pak ještě skončili Rakušan Eder a Nor Svendsen.

Se ztrátou pouhých šest desetin sekundy na prvního Francouze Martina Fourcada vjel do sobotního stíhacího závodu coby druhý závodník v pořadí Ondřej Moravec. A stejně jako zmiňovaný francouzský suverén této sezóny, tak i Moravec zastřílel úvodní položku vleže bez jediné chyby. Stejně výtečně se dařilo na této položce i dalším soupeřům těchto biatlonistů, jakými byli například Eder či Pfeifer. To dalšímu z českých reprezentantů v tomto závodě se tak úplně střelecky nedařilo, neboť Šlesingr musel po první střelbě hned na dvě trestná kola. Tento biatlonista, jenž vjel do tohoto závodu jako čtrnáctý se tak propadl průběžným pořadím a figuroval tak až ve třetí desítce.

Mezitím byl na čele závodu pořád Fourcade, jenž neustále zvyšoval svoje tempo a v době, kdy se blížil ke druhé střelbě vleže, mohl si užívat svůj již čtrnáctivteřinový náskok na svého nejbližšího pronásledovatele Ondřeje Moravce. Právě tento pár se pak snažila dostihnout i následující skupinka zvučných jmen: Norové Boe se Svendsenem, Eder z Rakouska, Peiffer z Německa a také Lotyš Rastorgujevs. Ti tak vyvíjeli tlak na druhého Moravce, na kterého tehdy ztráceli už jen pět vteřin. Protože při této střelbě jednou minul Fourcade, byl to on, kdo musel absolvovat 150 metrů navíc, za to Moravec zase díky kalibrové ráně mohl pokračovat v závodě bez jakéhokoli většího zdržení a opustil tak tento stav jako druhý za už vedoucím Rakušanem Ederem. Fourcade spolu s Rastorgujevsem pak na tyto biatlonisty ztrácely pět sekund, přesto pak zanedlouho dokázali vytvořit čtyřčlennou skupinku, která tak tvořila čelo startovního pole. Co se týče dalších dvou českých reprezentantů, tak Šlesingr tentokrát nechyboval a proto se tak vyšvihl na třinácté místo, to Krčmářovi se střelecky příliš nedařilo po další jedné chybě to na zlepšení v jeho případě nikterak nevypadalo.

Na řadu pak přišla první střelba vestoje, celkově v závodě třetí zastávka biatlonistů na střelnici. Tehdy všichni závodníci tvořící zmiňovanou vedoucí čtyřčlennou skupinu zaznamenali vždy po jedné chybě, čehož dokázal využít čistě střílející Peiffer a právě tento  Němec se tak rázem dostal do čela závodu, přičemž od dotírajících pronásledovatelů ho dělilo deset vteřin. To Šlesingr nadále pokračoval v ne příliš přesvědčivých výkonech na střelnici, kde tentokrát chyboval hned dvakrát a o žádném dalším velkém zlepšení se hovořit nedalo. To samé se dalo říct i po čtvrtém trestném kole Krčmáře.

Vše se ale schylovalo k těsnému boji na závěrečnoé střelbě vestoje hned šestice závodníků a to i díky výtečnému běhu Nora Svendsena. K překvapení všech se při této střelbě Fouracde netrefil hned  dvakrkát a nejspíše k tomu přispěl i menší zaváhaní, před srovnáním se na stavu. Toho opět dokázal využít Peiffer, jenž tak znovu zastřílel čistě a po odjezdu ze střelnice se tak ocitl v čele  se sedmivteřinovým náskokem před druhým Ederem, za kterým pak figuroval Moravec. Těsně za ním byl pak ještě přítomen Svendsen. Na medailový úspěch z tohoto závodu tehdy ještě pomýšlel i Fourcade, který byl po záverečné střelbě na páté pozici.

V posledních metrech to pak byli Eder se Svendsenem, kteří vedli, Peiffer byl ovšem za nimi v těsném závěsu. Na Moravcovi už bylo vidět, že ztrácí síly a že na lepší, než čtvrté místo to z této stíhačky nevypadá. Čím dál více pak ztrácel i pátý Fourcade. Při závěrečném stoupání na první pozici dokázal posunout dosud třetí Peiffer a byl to tento německý reprezentant, kdo se po dojetí do cíle nakonec radoval ze všech nejvíce.

Světový pohár v biatlonu - Kontiolahti:

Muži - stíhací závod na 12,5 km:

1. Peiffer (Německo) 30:35,0 (0)2. Eder (Rakousko) +0,3 (2)3. Svendsen (Norsko) +2,3 (2)4. Moravec (ČR) +9,8 (2)5. M. Fourcade (Francie) +25,5 (4)6. Hofer (Itálie) +27,7 (1)

-------------

32. Krčmář (ČR) +2:22,2 (5)33. Šlesingr (ČR) +2:22,4 (5)

Související

Více souvisejících

Biatlon Ondřej Moravec (biatlonista)

Aktuálně se děje

před 59 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

před 2 hodinami

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

před 2 hodinami

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

před 3 hodinami

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 13 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

Zelenskyj popsal Stoltenbergovi, jak Ukrajině uškodilo zpoždění dodávek pomoci

Rusko využívá zpoždění dodávek západní vojenské pomoci na Ukrajinu k ofenzivě, upozornil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj během pondělní tiskové konference. Kyjev dnes navštívil generální tajemník NATO Jens Stoltenberg. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy