Dahlmeierová se po stíhačce v Kontiolahti může radovat z celkového vítězství ve Světovém poháru. Koukalová si odstřelila šanci na slušné umístění

Kontiolahti - Po biatlonistech, kteří v poledne zahájili sobotní program Světového poháru v biatlonu ve finském Kontiolahti svým stíhacím závodem, se nyní v tomto finském středisku představili i biatlonistky, jež tak také absolvovali svou tentokrát desetikilometrovou stíhačku. Tu nejlépe ze všech zvládla německá suverénka této sezóny Laura Dahlmeierová, kteríá tak tímto triumfem potvrdila i své prvenství v celkovém pořadí Světového poháru v biatlonu. Je tak nyní už jasné, že ji nemůže nikdo předstihnout. Její největší soupeřka v rámci Světového poháru Gabriela Koukalová pak v tomto sobotním závodě uzavřela elitní desítku a to poté, co v závěrečné střelbě zaznamenala hned dvě chyby, přičemž před tím v závodě ani jednou nechybovala. I kdyby tak česká reprezentantka triumfovala ve všech třech závodech v posledním díle biatlonového Světového poháru, jenž se bude konat v Holmenkollenu, na celkový triumf v seriálu po tomto dni tak zkrátka už nedosáhne.

Jako první vjela do sobotní stíhačky Norka Ekhoffová, jež v pátek uspěla ve sprintreském závodě, který vyhrála. Ovšem byla to tato Norka, která hned na úvodní položce vleže jednou chybovala, to Němka Dahlmeierová odstřílela úvodní položku čistě, stejně tak jako všechny tři české reprezentantky, které se tohoto závodu zúčastnily: Gabriela Koukalová, Veronika Vítková a Lucie Charvátová. Všechny si tak v průběžném pořadí polepšily, první jmenovanou tuzemskou biatlonovou královnu jsme mohli tehdy zaregistrovat na deváté příčce.

Jak Eckhoffová, tak i Dahlmeierová, jež tedy vedly startovní pole, však musely na jedno trestné kolo po druhé střebě a do čela se tak místo nich dokázala díky své bezchybné palbě posunout Francouzka Aymonierová. Stejně bezchybně si na druhé střelbě vedla i Koukalová a když k tomu všemu ještě přidala celkem slušný běh, mohli jsme ji zaregistrovat na průběžné čtvrté pozici. Následovala pak první stojka, kde si svou šanci na vysoké umístění odstřelila dvěma střelami mimo terč Eckhoffová a čistě střílející Dahlmeierová se tak na čele osamostatnila. Sedm vteřin za ní se pak pohybovala Koukalová, která se společně s Francouzkou Dorinovou-Habertovou snažila dostihnout německou reprezentantku. Další biatlonistky ztrácely na tuto dvojici až dvacet sekund.

Že to bude skutečně Dahlmeierová, která se bude radovat z celkkového desátého triumfu v této sezóně, tak o tom bylo jasno po závěrečné střelbě, na druhém místě pak skončila Dorinová Habertová, na bronzovou příčku se pak dokázala dostat Italka Vitozziová. Ta tak využila hned dvou trestných kol, a které musela po poslední položce Koukalová. Střelecký výkon české biatlonové jedničky právě na tomto stavu pak po závodě okomentoval kouč našich biatlonistek Zdeněk Vítek následujícími slovy: „Rány šly hodně vedle, už bylo vidět, že toho má opravdu dost. Únava se kumuluje a bylo to znát, že jí dochází síla. Už to nemělo tradiční drajv Gábiny."

Nakonec tak Koukalová obsadila desátou příčku. „Pro mě ten závěr už byl jen o vůli, chyběla tomu lehkost," uznala i sama závodnice. Vítková se umístila na konečném 24. místě, Charvátová, která při ležkách nechybovala ani jednou, přesto i tak v závodě zaznamenala celkem čtyři omyly na střelnici, skončila na ještě bodovaném 34. místě.

Světový pohár v biatlonu v Kontiolahti:

Ženy - stíhací závod na 10 km:

1. Dahlmeierová (Něm.) 29:54,4 (1 trestné kolo)2. Dorinová-Habertová (Fr.) +16,5 (2)3. Vitozziová (It.) +19,9 (1)4. Domračevová (Běl.) +21,9 (3)5. Fialková (SR) +23,9 (0)6. Hauserová (Rak.) +27,8 (0)

...

10. Koukalová (ČR) +44,8 (2)24. Vítková (ČR) +1:54,6 (3)34. Charvátová (ČR) +2:23,4 (4)

Stav SP (po 23 z 26 závodů):

1. Dahlmeierová 11372. Koukalová 9703. Mäkäräinenová (Fin.) 8834. Dorinová-Habertová 7975. Wiererová (It.) 6516. Chevalierová (Fr.) 645

...

11. Puskarčíková (ČR) 49226. Vítková 275

Související

Více souvisejících

Biatlon Laura Dahlmeierová (biatlonistka) Gabriela Koukalová (biatlonistka)

Aktuálně se děje

před 56 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy