Koukalová s Moravcem se ve štafetě smíšených dvojic umístili na šestém místě, zvítězili Rakušané

Kontiolahti - I v neděli pokračuje ve finském Kontiolahti a jako první se v tento den uskutečnil v tomto zmiňovaném finském středisku závod smíšených dvojic, což je vůbec nejmladší biatlonová disciplína ze všech. Česká výprava nominovala na tento závod své nejlepší závodníky posledních dní Gabrielu Koukalovou a Ondřeje Moravce a právě tito reprezentanti nakonec dotáhli českou štafetu smíšených dvojic na konečné šesté místo. Z vítězství v tomto závodě se pak radovali Rakušané. Druzí skončili Američané, třetí Němci.

Poprvé česká biatlonová výprava nominovala v rámci Světového poháru do nejmladší disciplíny tohoto sportu, tedy do závodů smíšených dvojic, vždy Puskarčíkovou s Krčmářem a pokaždé se toto duo umístilo na 13. místě. Možná proto tak tentokrát čeští trenéři sáhli k překvapivému složení smíšené dvojice, neboť v Kontiolahti se nyní v tomto závodě představilo v současnosti to vůbec nejlepší, co tuzemský biatlon nabízí a to Gabrielu Koukalovou a Ondřeje Moravce. Společně s dalšími 24 dvojicemi se toto duo postavilo na start. A že to pro český pár nebude zrovna nejjednodušší závod, tak to se ukázalo na první střelecké položce vleže, kde musela Koukalová sáhnout k jednomu dobíjení. Proto se tak po odjetí z tohoto stavu česká štafeta nacházela ke konci startovního pole. Jelikož ale předvedla výtečný běh a k tomu všemu ještě bezchybnou stojku, dokázala posunout českou smíšenou štafetu zptky do předních pozic.

Konkrétně se posunula na dvanácté místo a právě v době, kdy na této pozici figurovala, předávala svému kolegovi Ondřeji Moravcovi. Ten při svém prvním úseku spotřeboval jeden náhradní náboj a to př střelbě vestoje, před tím vleže vybílil všech pět terčů na první pokus. I přes toto jedno dobíjení Moravec neklesal pořadím, naopak pozici českého páru zlepšoval a když předával opět Koukalové, mohli jsem zaregistrovat českou vlaječku na výtečném průběžném třetím místě. Přesto ale Češi o něco výrazněji ztráceli na vedoucí rakouský pár Hauserová, Eder.

Koukalová se bez jednoho dobíjení neobešla ani tentokrát a i tentokrát to bylo při její střelbě vleže. Po této střelbě se tak tedy česká štafeta pohybovala na pátém místě, neboť tehdy byly na střelnici přesnější a rychlejší Francouzi s Američany. Při následující střelbě se ke slovu přihlásil poněkud silnější vítr, který pozlobil biatlonistky, Hauserovou ovšem nikoli a i proto bylo od té doby čím dál jasnější, že to budou právě Rakušané, kteří budou mířit za triumfem. To tuzemské biatlonové královně se na její poslední střelecké zastávce příliš nedařilo a musela vypotřebovat hned všechny tři náhradní náboje, vedle toho na stavu strávila celkem dost času a tak bylo taktéž jasné, že Češi na medailové umístění mohou zapomenout. Moravcovi Koukalová předávala na sedmé pozici, český reprezentant pak v posledním úseku předvedl nejrychlejší běh ze všech, přesto ale nakonec dorazil do cíle na konečném šestém místě. Je to sice české maximum v této disciplíně, ovšem s párem Koukalová - Moravec se čekalo asi ještě o trochu lepší umístění.

Závod hosnotil pro Českou televizi šéftrenér Ondřej Rybář: „Trochu zvláštní závod, ale neztratili jsme se v něm. Drželi jsme se vpředu, ale přece jen těch osm dobíjení bylo až moc. Hlavně škoda té poslední ženské stojky, tam to čelo ucuklo a Ondra Moravec už to pak nedokázal víc sjet."

Světový pohár v biatlonu - Kontiolahti:

Smíšený závod dvojic:

1. Hauserová, Eder (Rakousko) 31:35,1 (0+5)2. Dunkleeová, Bailey (USA) +32,8 (0+5)3. Dahlmeierová, Rees (Německo) +33,3 (0+6)4. Chevalierová, Beatrix (Francie) +36,5 (0+8)5. Višněvská, Savickij (Kazachstán) +47,8 (0+7)6. Koukalová, Moravec (Česko) +51,1 (0+8)

Související

Více souvisejících

Biatlon Gabriela Koukalová (biatlonistka) Ondřej Moravec (biatlonista)

Aktuálně se děje

před 37 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Požáry, ilustrační fotografie.

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

včera

Německá policie, ilustrační fotografie.

Rus v Německu zavraždil dva Ukrajince. Byli to vojáci, tvrdí Kyjev

Dva Ukrajinci, které měl v sobotu v německé spolkové zemi Bavorsko ubodat ruský občan, byli příslušníky ozbrojených sil. Kyjev to potvrdil podle ukrajinských médií, které cituje agentura DPA. Ukrajinští vojáci v Německu podstupovali rehabilitaci po zraněních, která utrpěli na bojišti.

včera

včera

Slovák, který donášel Rusům, míří za mříže. Neplatil udělenou pokutu

Specializovaný trestní soud na Slovensku poslal Bohuše Garbára do vězení za vyzvědačství pro Rusko a braní úplatků. Soud nevyhověl žádosti odsouzeného o odpuštění zbytku dříve uloženého finančního trestu. Garbár si má nově odsedět přes rok a půl, proti rozsudku podal stížnost.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy