Šťastný nový rok? Biatlonistka Vítková prolomila dosavadní smůlu a získala skvělý bronz

Oberhof - Olympijský rok 2018 začal pro tuzemský biatlon více než slibně. Poté, co českým biatlonistům i biatlonistkám nevyšel úvod letošní sezóny 2017/18 úplně podle svých představ, nyní slaví pro zatím pouze ženský český biatlon první medailový úspěch. Postarala se o něj v německém Oberhofu, kde po vánoční pauze ve čtvrtek začal další díl tohoto biatlonového ročníku, Veronika Vítková, jež se po 7,5 kilometrovém sprinterském závodě nakonec umístila na výtečném třetím místě a zapsala tak tedy pro český biatlon první pódiové umístění v této sezóně.

Oberhof zřejmě patří pro Veroniku Vítkovou mezi oblíbené destinace. Vždyť právě tady před třemi lety dosáhla svého dosud jediného triumfu v rámci Světového poháru.

To, že by to mohlo být i nyní v Oberhofu pro ni nakonec veselé, napovídal už samotný začátek čtvrtečního sprinterského závodu, přestože hned první střelecký pokus vleže šel mimo terč, další čtyři už dokázala sportovkyně z Vrchlabí bez problémů vybílit. Po objetí trestného kola pak stále figurovala v průběžné elitní desítce. Následně obstála i přes nepříznivé podmínky (silný vítr) i ve střelbě vestoje. Proto tak tedy z toho byl bronzový výsledek. „Jsem hodně spokojená i když první rána vleže byl kalibr těsně vpravo. Přesvědčila jsem sama sebe, že i když netrefím první terč, dalších devět dokážu sundat. Běželo se mi dobře. Ke konci už možná lehce chyběly síly, ale celkově to je potvrzení toho, že příprava kolem Vánoc se povedla," uvedla Vítková po závodě pro Českou televizi. Mimochodem, právě Vítková se nachhází v první desítce i v průběžném celkovém pořadí.

„Verča běžela jako v této sezóně ještě nikdy a poradila si hodně dobře i na střelnici," okomentoval výkon své svěřenkyně trenér Zdeněk Vítek, jenž je zároveň i příbuzným, neboť biatlonistka je dcerou jeho bratrance. Česká reprezentantka nakonec v Oberhofu nestačila pouze na Slovenku Kuzminovou, vedoucí ženu Světového poháru, a Finku Mäkäräinenovou. Těsně pod stupněmi vítězů pak skončila domácí vycházející kometa Hildebrandová.

Zvláštní závod pak zažila další z českých reprezentantek Eva Puskarřčíková, u které selhalo technické zařízení, jež po její střelbě vleže nesklopila dva terče, přičemž biatlonistka chybovala jen jednou. Nakonec tak harrachovská rodačka běžela o jedno trestné kolo navíc. Poté, co na tuto skutečnost u organizátorů poukázal trenér Vítek, jury se rozhodla Puskarčíkové odečíst z konečného času 27 vteřin, čímž to tak českou sportovkyni vyšvihla ze třetí desítky až do té elitní, kterou nakonec uzavřela. „Za dvě umístění v Top 10 jsme vážně moc rádi, je to povzbuzení pro celé družstvo," ví kouč Vítek.

Světový pohár v biatlonu - Oberhof, sprint žen na 7,5 km:

1. Kuzminová (SR) 22:23,7 (1)2. Mäkäräinenová (Finsko) +35,4 (1)3. Vítková (ČR) +40,1 (1)4. Hildebrandová (Německo) +47,0 (1)5. Braisazová (Francie) +53,4 (2)6. Nowakowská (Polsko) +1:07,6 (1)7. Domračevová (Bělorusko) +1:07,9 (2)8. Perssonová (Švédsko) +1:11,1 (0)

-----

10. Puskarčíková (ČR) +1:16,5 (1)43. Jislová (ČR) +2:09,5 (2)71. Charvátová (ČR) +3:07,1 (4)88. Zvařičová (ČR) +4:31,0 (4)

Průběžné pořadí SP (po 9 z 22 závodů):

1. Kuzminová 3622. Braisazová 3363. Mäkäräinenová 3354. Herrmannová (Něm.) 2765. Wiererová (It.) 2646. Dahlmeierová (Něm.) 246

...

9. Vítková 22830. Puskarčíková 10958. Jislová 1873. Davidová (obě ČR) 6

Související

Více souvisejících

Biatlon Veronika Vítková (biatlonistka)

Aktuálně se děje

před 19 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ruská armáda dobyla na Ukrajině území o rozloze 547 kilometrů čtverečních, oznámil Šojgu

Podle ruského ministra obrany Sergeje Šojgua letos ruská armáda dobyla na Ukrajině území o rozloze 547 kilometrů čtverečních. Tvrdí také, že ukrajinské jednotky ustupují po celé délce fronty. Tato prohlášení ale nelze ověřit.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy