ZOH: První zlato pro Česko! Samková ovládla snowboardcross

Roza Chutor - Paráda! První zlatá medaile z olympijských her v Soči je doma! Eva Samková potvrdila roli favoritky, hladce prošla do finále snowboardcrossu, a tam ukázala všem soupeřkám záda.

Poslední kontrola knírku, vycenit zuby do kamery, a jdeme na to! Eva Samková prošla jako nůž máslem celým závodem snowboardcrossu a dokázala vybojovat pro Českou republiku první zlatou medaili na letošních olympijských hrách.

Samková byla stále první

Eva Samková jela v kvalifikaci, ve které závodnice startovaly po jedné, suverénně nejrychleji a bez komplikací postoupila do další fáze závodu. Vše potvrdila i ve čtvrtfinále, které také opanovala.

Na vlas stejně si vedla i v semifinále a finále. Do závěrečné jízdy opět skvěle odstartovala a v průběhu trati zvyšovala svůj náskok. Když najížděla na poslední skok před finišem, bylo už jasné, že se může radovat. A s ní také celé Česko, které slaví první zlato.

Druhá skončila Kanaďanka Maltaisová, brozová Trespeuchová z Francie.

Trať nebyla jednoduchá

Záludnost olympijské trati na snowboardcross potvrdilo hned několik pádů. Doplatila na to například Olafsenová, nebo Hernandezová, které praskla dokonce přilba.

Knírkem v národních barvách ozdobená Eva Samková ale všechny nástrahy trati překonala a je zatím nejúspěšnějším českým sportovcem v Soči.

Konečné pořadí finálové jízdy snowboardcrossu (ženy):

1 CZE Eva SAMKOVÁ 2 CAN Dominique MALTAIS 3 FRA Chloe TRESPEUCH 4 USA Faye GULINI 5 BUL Alexandra JEKOVA 6 ITA Michela MOIOLI

Konečné pořadí semifinálové jízdy snowboardcrossu (ženy):

1 CZE Eva SAMKOVÁ 2 FRA Chloe TRESPEUCH 3 USA Faye GULINI 4 FRA Nelly MOENNE LOCCOZ 5 AUT Susanne MOLL 6 SUI Simona MEILER

Konečné pořadí čtvrtfinálové jízdy snowboardcrossu (ženy):

1 CZE Eva SAMKOVÁ 2 FRA Nelly MOENNE LOCCOZ 3 USA Faye GULINI 4 FRA Deborah ANTHONIOZ5 AUT Maria RAMBERGER 6 USA Jacqueline HERNANDEZ

Konečné pořadí kvalifikace snowboardcrossu (ženy):

1 CZE Eva SAMKOVÁ2 USA Lindsey JACOBELLIS 3 CAN Dominique MALTAIS

...

Zdroj: sochi2014.com

Související

Ilustrační foto

Ruský olympijský výbor se odvolal proti "omilostnění" Zubkova

Ruský olympijský výbor (OKR) se odvolal proti rozhodnutí moskevského soudu, který odmítl uznat diskvalifikaci bobisty Alexandra Zubkova z her v Soči 2014. Bývalý pilot a současný šéf národní federace by tak mohl na ruském území stále užívat titul dvojnásobného olympijského vítěze, i když Arbitrážní soud pro sport (CAS) jeho výsledky ze Soči kvůli dopingu zrušil.
Dmitrij Medveděv

Doping? Máme problémy, ale je to i protiruská kampaň, spustil Medveděv.

Moskva - Mezinárodní olympijský výbor (MOV) letos diskvalifikoval už přes dvacet ruských sportovců, kteří byli na olympiádě v Soči, a odebral jim medaile kvůli dopingu. Ruský premiér Dmitrij Medveděv dnes prohlásil, že diskvalifikace kvůli dopingu je dalším nástrojem protiruské kampaně.

Více souvisejících

Olympijské hry 2014 Eva Samková (snowboardistka) Snowboarding

Aktuálně se děje

před 56 minutami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

včera

včera

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

včera

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

včera

Rakušané se v Praze postarali o další senzaci, připsali si historické vítězství nad Finskem. Švédové překvapení nepřipustili

Dívat se na zápas hokejového MS v Česku, ve kterém hrají rakouští hokejisté, se hokejovým fanouškům vyplatí. Poté, co dokázali dostáhnout duel s Kanadou do prodloužení poté, co ve třetí třetině nastříleli pět branek, nyní zaskočili dalšího favorita turnaje a o Finy. Ti sice vedli 2:0, jenže vedení postupem času ztratili a co víc, v poslední vteřině dokázali zápas otočit zásluhou své životní trefy Benjamina Baumgartnera, který se postaral o rakouskou historickou výhru nad tímto severským soupeřem. To Švédové nadále jedou na vítězné vlně a po zdolání Kazachstánu 3:1 už se o nich může pomalu mluvit jako o čtvrtfinalistech.

Zdroj: David Holub

Další zprávy