ZOH: Sáblíková je zlatá! Vyhrála závod na 5 000 metrů

Soči - Martina Sáblíková opět všem vytřela zrak! V závodě na 5 000 metrů potvrdila svoji jednoznačnou dominanci a obhájila zlatou olympijskou medaili z her ve Vancouveru.

Když se po závodě přezouvala vedle trenéra Petra Nováka, hrál jí na tváři úsměv. Martina Sáblíková totiž věděla, že má v kapse třetí zlato z olympijských her.

Žádný Čech ještě zlato ze zimní olympiády neobhájil

Čtyři cenné kovy jí nestačily. Tak přidala pátý! Martina Sáblíková triumfovala na trati 5 000 metrů a vybojovala pro Českou republiku druhé zlato z olympijských her v ruském Soči.

Zároveň se stala prvním českým sportovcem, který dokázal pod zimními olympijskými kruhy obhájit první pozici. Celkově má tři zlata, stříbro a bronz. Sáblíková je jednoznačnou královnou zimních sportů.

Sáblíková Wüstovou porazila v přímém souboji

Česká medailová naděje vyrazila do své rozjížďky až v předposlední dvojici. Soupeřkou jí byla jedna z největších medailových aspirantek Ireen Wüstová z Nizozemska. Ta sice dlouho v závodě vedla, ale Sáblíková předvedla svůj klasický finiš a dostala se na průběžné první místo.

Na startu už čekaly pouze dvě závodnice - další Nizozemka Yvonne Nautaová a především Němka Claudia Pechsteinová. Ani jedna z nich ale český fenomén nedokázala porazit.

Se Sáblíkovou a Wüstovou se na stupně vítězů postaví další Nizozemka Carien Kleibeukerová.

Úspěch svěřenkyně trenéra Nováka znamená, že naše výprava překonala počet medailí z Vancouveru. Sedm cenných kovů Česká republika nikdy ze zimní olympiády neměla!

Konečné výsledky závodu rychlobruslařek na 5 000 metrů:

1 CZE Martina SÁBLÍKOVÁ2 NED Ireen WUST 3 NED Carien KLEIBEUKER

...

Zdroj: sochi2014.com

Související

Ilustrační foto

Ruský olympijský výbor se odvolal proti "omilostnění" Zubkova

Ruský olympijský výbor (OKR) se odvolal proti rozhodnutí moskevského soudu, který odmítl uznat diskvalifikaci bobisty Alexandra Zubkova z her v Soči 2014. Bývalý pilot a současný šéf národní federace by tak mohl na ruském území stále užívat titul dvojnásobného olympijského vítěze, i když Arbitrážní soud pro sport (CAS) jeho výsledky ze Soči kvůli dopingu zrušil.
Dmitrij Medveděv

Doping? Máme problémy, ale je to i protiruská kampaň, spustil Medveděv.

Moskva - Mezinárodní olympijský výbor (MOV) letos diskvalifikoval už přes dvacet ruských sportovců, kteří byli na olympiádě v Soči, a odebral jim medaile kvůli dopingu. Ruský premiér Dmitrij Medveděv dnes prohlásil, že diskvalifikace kvůli dopingu je dalším nástrojem protiruské kampaně.

Více souvisejících

Olympijské hry 2014 Rychlobruslení Martina Sáblíková

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Volodymyr Zelenskyj

Zelenskyj přirovnal Putina k Hitlerovi

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pátek odmítl podmínky ruského prezidenta Vladimira Putina pro okamžité příměří a zahájení jednání o ukončení války na Ukrajině. Tyto podmínky označil za ultimáta a přirovnal Putinovy návrhy k politice nacistického vůdce Adolfa Hitlera, uvedl server Ukrajinska pravda.

včera

včera

Návštěva Jense Stoltenberga u Zelenského v Kyjevě (29. dubna 2024).

Stoltenberg se vysmál Putinovu návrhu na mír. Podle Kyjeva je absurdní

Ukrajina označila podmínky pro ukončení války, které v pátek představil ruský prezident Vladimir Putin, za absurdní. Podle Ukrajiny se Putin snaží zavádět mezinárodní společenství a oslabovat skutečné diplomatické úsilí zaměřené na dosažení míru, uvedl server Ukrajinska pravda.

včera

EU

Kormidlo zelené politiky EU se neotočí, míní expertka. Nové složení EP ale zřejmě způsobí složitější schvalovací proces

Volby do Evropského parlamentu zasadily nepříjemnou ránu frakci Zelených. Ti oproti volbám z roku 2019 ztratili 18 křesel, letos dosáhli pouze na zisk celkových 7,4 % a 53 mandátů. Expertka na politiku Evropské unie Veronika Velička Zapletalová z Masarykovy univerzity v Brně pro EuroZprávy.cz ale vysvětlila, že ústředním bodem ve schvalovacím procesu je koalice Evropské lidové strany (EPP) a Socialistů a demokratů (S&D)., „Pro Evropskou unii je po technické stránce reálné být do roku 2050 neutrální,“ uvedla. 

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Šlachta

Přísaha a Motoristé jednají o budoucí spolupráci. Proč bořit něco, co funguje, ptá se Šlachta v rozhovoru pro EZ

Koalice Přísahy a Motoristé ve volbách do Evropského parlamentu získala dva mandáty. EuroZprávy.cz v této souvislosti oslovily předsedu hnutí Přísaha Roberta Šlachtu. Odmítl, že by jeho hnutí upozadilo svůj program kvůli spolupráci s Motoristy sobě. „Nikola Bartůšek a Filip Turek spolu skvěle fungují jako tým. Nikola jako odbornice na migraci a Filip jako odborník na Green Deal a průmysl. A to jsou dvě základní témata, o které dalších pět let v Evropě půjde,“ říká. 

včera

včera

včera

včera

Soukup přišel o TV Barrandov. Valná hromada ho odvolala z představenstva

Podnikatel Jan Čermák nahradil Jaromíra Soukupa v jednočlenném představenstvu společnosti Barrandov Televizní Studio, jak rozhodla před měsícem valná hromada firmy. Tato změna byla dnes oficiálně zapsána ve Sbírce listin. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy