Davidová sahala v masáku na první českou medaili v sezóně. Nakonec skončila desátá

Po většinu dobu ženského závodu s hromadným startem, kterým se biatlonistky loučili v neděli s německým Oberhofem, odkud se odeberou společně se svými mužskými kolegy do italské Anterselvy, byla jediná česká reprezentantka Markéta Davidová v celém startovním poli vidět vždy v jeho popředí a i s jedním trestným kolem na kontě sahala po medailovém úspěchu. Jenže na řadu přišla poslední střelecká položka, na které zaznamenala hned dvě chyby a naděje na nejlepší výsledek jakéhokoli českého biatlonisty či biatlonistky v této sezóně Světového poháru tak byly ty tam. Davidová tak nakonec skončila desátá. Tak trochu překvapivou vítězkou závodu se stala Francouzka Simonová.

Jak to tak bývá, rozhodovalo se především na střelnici. Biatlonistky, jež se zúčastnily nedělního závodu s hromadným startem v Oberhofu, to poznaly hned od začátku. První střelbu totiž z celého startovního pole zvládlo čistě odstřílet hned třináct biatlonistek, druhou pak už jen pět z nich. Naštěstí pro české fanoušky mezi těmito pěti byla i jediná česká účastnice tohoto závodu Markéta Davidová. Díky tomu se tak mohla těšit z kontaktu s Italkou Wiererovou, Švédkou Hannou Öbergovou a norským duem Knottenová-Tandrevoldová. „První polovina závodu byla od Markéty absolutně skvělá. Jistá střelba, přitom ve slušném rytmu a hodně rychlý běh," byl si po závodě vědom trenér českého ženského týmu Egil Gjelland.

Třetí střelbu v závodě zvládla čistě odstřílet pouze už jen Italka Wiererová, která tak po této střelbě vestoje měla hned pětadvacetivteřinový náskok na druhou Hannu Öbergovou. Ta naopak musela před tím, než vyjela ze stadionu, na jedno trestné kolo. To musela tehdy absolvovat i česká reprezentantka Davidová. Díky tomu, že byla poté ve společnosti se skvěle běžící Rakušankou Lisou Hauserovou, dotáhly se obě tyto závodnice celkem rychle k unikající Švédce.

Z českého pohledu to tak tehdy všechno vypadalo velmi nadějně, vše nakonec musela rozluštit závěrečná zastávka na koberci, tedy poslední střelba vestoje. A ta překopala průběžné pořadí naprosto dokonale. Wiererová musela hned na dvě trestná kola a tím tak přišla o možnost bojovat o cenný kov. To samé bohužel potkalo i Davidovou. „Obě ráno mimo terč jí ulétly doleva. Těší mě stabilní výkonnost Markéty, ale sama dobře ví, že ještě potřebuje zlepšovat rychlost při střelbě," připomněl po závodě kouč Egil Gjelland.

Nejlépe závěreečnou stojku zvládla Francouzka Simonová společně s Němkou Preussovou a právě obě tyto závodnice se celkem překvapivbě dostaly do čela závodu. Nakonec poslední dvoukilometrový okruh nejlépe zvládla Francouzka, neboť ji zbylo na závěr daleko více sil. O bronz pak sváděly boj Seveřanky, přičemž nejúspěšnější z nich byla Švédka Hanna Öbergová. Není pak rozhodně bez zajímavosti, že rozdíl mezi šestou a třináctou příčkou v cíli činil šest vteřin.

„Mohla jsem skončit o hodně lépe, přece jen ta dvojka z poslední střelby tam být neměla. Předtím na trati mě ale okolnosti donutily udávat tempo. Další holky ze špice moc jet nechtěly a já při své pomalejší střelbě nechtěla dopustit, aby se sjel celý balík. Před masákem jsem se cítila dost unavená, nakonec to až tak šílené nebylo, i když pětkrát vystoupat na Rennsteig bylo opravdu náročné. Ale nechci být neskromná, každé umístění v první desítce se počítá," líčila pak po závodě v rozhovoru Davidová.

SP v biatlonu v Oberhofu (Německo) - (17.1.2021):

Závod žen s hromadným startem na 12,5 km:

1. Simonová (Fr.) 40:11,1 (3)2. Preussová (Něm.) -3,9 (2)3. H. Öbergová (Švéd.) -11,7 (3)4. Tandrevoldová (Nor.) -13,0 (2)5. Brorssonová (Švéd.) -14,9 (1)6. Wiererová (It.) -28,8 (2)7. Röiselandová -30,3 (4)8. Eckhoffová (obě Nor.) -32,1 (4)9. Braisazová-Bouchetová (Fr.) -32,6 (4)10. Davidová (ČR) -33,0 (3)

Průběžné pořadí SP (po 13 z 26 závodů):

1. Röiselandová 5792. Eckhoffová 5603. H. Öbergová 5504. Wiererová 4425. Preussová 4396. E. Öbergová (Švéd.) 429

...

9. Davidová 36455. Puskarčíková 4057. Charvátová 3765. Jislová (všechny ČR) 20

Související

Více souvisejících

Biatlon Markéta Davidová

Aktuálně se děje

před 7 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz

Polsko vnímá nové riziko z Ruska. Upozornil na něj prestižní deník

Polské bezpečnostní služby jsou v plné pohotovosti kvůli hrozbě bombových útoků a záškodnických akcí ze strany Ruska na území Evropy, řekl polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz v úterý. Reagoval tak na článek deníku Financial Times, že Moskva plánuje násilné sabotáže v zahraničí. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

včera

Vláda ČR

Vláda schválila novelu atomového zákona, pomůže urychlit výstavbu nových bloků

Rychlejší výstavba nových jaderných bloků a také snazší povolovací procesy při zavádění malých modulárních reaktorů jsou hlavními body novely atomového zákona, jejíž návrh schválila vláda na úterním jednání. Odsouhlasila i návrhy novel zákonů o rozpočtovém určení daní, o sociálních službách nebo o nemocenském pojištění a také znění úplně nového zákona o Národní rozpočtové bance. A věnovala se i pomoci mrazy postiženým ovocnářům a dalšímu antibyrokratickému balíčku.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Zelenského chtěli zabít. Ukrajina odhalila ruské agenty, byli i v ochrance

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj byl opět v ohrožení. Civilní kontrarozvědka SBU v úterý uvedla, že odhalila skupina agentů ruské FSB, kteří chtěli zabít jeho i další ukrajinské představitele u příležitosti dnešní inaugurace ruského prezidenta Vladimira Putina. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy