Fourcade po hromadném závodě v Oberhofu ve vedení SP, Krčmář skončil devátý

Český biatlon se mohl po neděli radovat z nejlepšího umístění svého reprezentanta v německém Oberhofu, kde se tento víkend konal další závod biatlonového Světového poháru. Zasloužil se o to Michal Krčmář, který se v hromadném závodě dokázal dostat do elitní desítky a nakonec tedy skončil na devátém místě. A to i přesto, že během závodu musel hned na čtyři trestná kola. Pro samotného závodníka je to pak jeho maximum, kterého během této zimy dosáhl. Zatímco Michal Krčmář mohl být spokojen se svým během, jeho kolega Ondřej Moravec, další Čech, který se tohoto závodu zúčastnil, se zase mohl spoléhat na slušnou střelbu a i díky tomu tak do cíle dojel dvanáctý. Závod pak vyhrál Francouz Martin Fourcade, který tak tímto vítězstvím získal post vedoucího závodníka Světového poháru, na kterém byl doposud Nor Johannes Boe.

Začátek závodu s hromadným startem v německém Oberhofu byl z pohledu českého biatlonisty Michala Krčmáře podařený, vždyť po první střelbě, kterou provedl nejen rychle, ale hlavně čistě, figuroval na šesté pozici. Byli to v té době Francouzi a Norové, kteří určovali tempo závodu, ale závodníkovi z Vrchlabí toto tempo nikterak nevadilo. Naopak Ondřej Moravec byl až ve třetí desítce startovního pole po první střelbě, neboť v ní minul jednu ránu a to tu poslední.

Na druhé zastávce na koberci byl z čela závodu střelecky bezchybný Němec Peiffer a díky tomu tak opustil stadion s dvaadvacetivteřinovým náskokem před pronásledovately. Bylo opravdu tehdy málo biatlonistů, kteří stadion opouštěli s bezchybnou střelbu, mezi nimi však naštěstí byl Ondřej Moravec, který tak díky rázem poskočil na devátou pozici. To Krčmář sice musel na dvě trestná kola, ale po návratu na trať byl pouze jedno místo za svým reprezentačním kolegou.

S nepříznivými klimatickými podmínkami bojovali biatlonisté i při následující stojce a proto se tak mohli před dosud vedoucím Němcem Peifferem dostat Francouzi Fourcade s Desthieuxem. To Kečmáře potkaly dvě minely a proto tak tedy klesl až na dvácázé místo. Moravec po třetí střelbě musel na jedno trestné kolo a proto tak i s pomalejším během, než jaký předváděl Krčmář, byl nakonec před Krčmářem.

Při závěrečné střelbě sice vedoucí Fourcade minul poslední ranou terč, i tak ale měl takový náskok před svými soky, že mohl v poklidu dojet pro své 79. vítězství v kariéře. Radost domácím fanouškům bez pochyby udělal Peiffer, který v závěru závodu dokázala předehnat dosud druhého Desthieuxe. Oba dva Češi poslední střelbu zvládli čistě a protože poslední kilometr zvládl Krčmář daleko lépe běžecky, mohl se tak proto nakonec radovat z toho, že se dostal do elitní  desítky. Skončil devátý. „Celou dobu jsem se cítil dobře, lyže jely fajn a pro mě je to potvrzení, že opravdu dokážu jezdit vpředu," měl radost ze svého výkonu Krčmář. Z dvanácté pozice měl radost i Ondřej Moravec.

Světový pohár biatlonistů - 15 km mužů s hromadným startem v Oberhofu (12.1.2020):

1. Fourcade (Francie) 41:01,4 (2)2. Peiffer (Německo) +20,1 (3)3. Desthieux (Francie) +20,3 (3)4. Dale (Norsko) +38,9 (4)5. Fak (Slovinsko) +43,1 (3)6. Horn (Německo) +43,2 (4)7. Nelin (Švédsko) +44,8 (4)8. Christiansen (Norsko) +48,9 (5)9. Krčmář (ČR) +58,8 (4)

--

12. Moravec (ČR) +1:10,2 (2)

Stav Světového poháru:

1. Fourcade (Francie) 3872. J. Boe (Norsko) 3743. Desthieux (Francie) 3524. T. Boe (Norsko) 3425. Loginov (Rusko) 3296. Fillon Maillet (Francie) 3287. Jacquelin (Francie) 3138. Bjöntegaard (Norsko) 280

----

22. Krčmář (ČR) 14527. Moravec (ČR) 9242. Štvrtecký (ČR) 4859. Václavík (ČR) 1766. Šlesingr (ČR) 1269. Krupčík (ČR) 7

Související

Více souvisejících

Biatlon Michal Krčmář (biatlonista)

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 27 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 11 hodinami

Tři roky ve vězení hrozí muži, který způsobil zásah policie na gymnáziu v Litvínově

Až tři roky vězení hrozí muži, který v pátek vyvolal policejní zásah na gymnáziu v Litvínově. Neoprávněně totiž vnikl do budovy, která musela být na několik hodin evakuována. Nikomu se naštěstí nic nestalo. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy