Jak je to s dopingem u ruské krasobruslařky? MOV k případu mlčí a Ruska trénovala

Mělo se schylovat k medailovému ceremoniálu po týmové soutěži krasobruslařů, kterou ovládli Rusové. Jenže jak informoval server insidethegames.biz, tento medailový ceremoniál byl odložen kvůli antidopingové kotrole těsně před Hrami, která proběhla právě u ruských krasobruslařů. Z ní mělo vyplynout, že teprve patnáctiletá Kamila Valijevová brala látku trimetazidin nepatřící mezi substance zvyšující výkonnost.

O tom, jaká je to konkrétně látka, psala tentokrát ruská média. Ta připomínají, že se právě tato látka využívá při léčbě tzv. anginy pectoris a výrazně pak pomáhá krevnímu oběhu.

"Objevil se problém, který vyžaduje právní řešení," odůvodnil mluvčí Mezinárodního olympijského výboru (MOV) Mark Adams pro agenturu Reuters to, proč byl chystaný medailový ceremoniál odložen a pokračoval: "Všechny mohu ujistit, že děláme všechno pro to, aby to bylo vyřešeno co nejrychleji. Další detaily říct nemohu, ale opravdu děláme naprosté maximum. Snad brzy budeme moci říct víc."

Pokud by se snad u Valijevové doping prokázal, vzhledem k tomu, že jí ještě nebylo šestnáct let, nemůže být v takovém případě její jméno oficiálně zveřejněno a to kvůli pravidlům Světové antidopingové asociace WADA.

Mimochodem, není ani jasné, zda Valijevová je držitelka terapeutické výjimky či zda někdy před tím měla problémy se srdcem.

Ruska další den po zjištění skutečností trénovala. MOV zatím mlčí

Rusové podle všeho s možným dopingem u Valijevové nesouhlasí, protože mladá Ruska ve čtvrtek byla k vidění na tréninku. "Není suspendovaná," okomentovala stroze tuto skutečnost mluvčí ruské krasobruslařské federace Olga Jermolinová.

Valijevová trénovala společně s další reprezentační kolegyní Alexandrou Trusovovou, výraznou kandidátkou na zlatou medaili. Po tréninku se pak obě závodnice rozhodly neodpovídat na novinářské dotazy. Stejně tak žádný komentář neposkytl ani mistr Evropy Mark Kondraťuk, jenž se v týmové soutěži představil v krátkém programu i ve volné jízdě. V případě, že by se kauza prokázala, znamenalo by to, že by i on přišel o zlato. Protože pro muže-krasobruslaře čtvrtkem olympiáda v Pekingu končí, onen odložený medailový ceremoniál tak může krasobruslařům před odletem způsobit komplikace. "Každý dělá naprosté maximum pro to, aby ta situace byla vyřešena co nejdříve. Ale jak víte, právní záležitosti se někdy mohou táhnout," nechal se dále slyšet mluvčí MOV Mark Adams.

První pekingský dopingový případ byl objeven u Íránců

Kauza u ruských krasobruslařů by však nebyla první dopingovou na těchto Hrách v Pekinbgu, pokud by se potvrdila. Už tento týden se objevil první případ v íránské olympijské výpravě, konkrétně u jediného mužského olympionika z Íránu Husajna Šimšakía.

Tento reprezentant v alpském lyžování měl pozitivní test na anabolické steroidy a na lyže se tak nepostavil.

Související

Ilustrační fotografie.

Rusové a Bělorusové mohou na paralympiádu jako neutrální sportovci

Ruští a běloruští reprezentanti se navzdory vojenskému útoku svých zemí na Ukrajinu mohou zúčastnit zimních paralympijských her, které v pátek začnou v Pekingu. Startovat však budou jako neutrální sportovci. Dnes o tom rozhodl Mezinárodní paralympijský výbor (IPC) s tím, že Rusko s Běloruskem budou vyškrtnuty z medailové tabulky.
Ilustrační foto

Zimní hry skončily. Češi na nich zažili druhý nejhorší výsledek v počtu medailí

Nedělním dnem byly zakončeny slavnostním ceremionálem 24. Zimní olympijské hry konané v čínském Pekingu, který tak předal štafetu pořadatelství italským městům Miláno a Cortina d´Amepzzo. Na právě skončených letošních Hrách zaznamenali čeští olympionici, kterých bylo rekordně celkem až 113, druhý nejhorší výsledek v počtu získaných medailí od roku 1994, kdy Češi nezískali ani jeden cenný kov.

Více souvisejících

olympijské hry 2022 olympiáda doping

Aktuálně se děje

před 49 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

Nová bilance: V Pásmu Gazy zemřelo přes 34 500 lidí

Při izraelské vojenské ofenzivě v Pásmu Gazy od 7. října zahynulo 34.568 lidí. Ve středu to uvedlo ministerstvo zdravotnictví v Pásmu Gazy ovládaném Hamásemm informovala agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy