Na úvod Světového poháru výhra v Montafonu! Samková vykročila úspěšně k obhajobě

Česká snowboardcrossařka Eva Samková nemohla sezónu Světového poháru, ve které obhajuje celkové vítězství v té loňské, lepším způsobem. V rakouském Montafonu, kde se tedy v pátek konal první závod nové sezóny 2019/2020, totiž Eva Samková triumfovala. Připsala si tak své čtrnácté vítšzství v rámci Světového poháru vůbec. Pokud budeme počítat i závěr loňského ročníku, páteční výhra znamená, že je to pro Samkovou již třetí vítězství v řadě.

Česká sportovkyně celkem bez větších problémů dokázala postoupit z kvalifikace, kterou ve čtvrtek vyhrála, až do samotného finále. Zásluhu na tom měl i profil tratě v Montafonu, která jí vyhovovala. Jedna boule za druhou a tudíž tak všem ukázala, v čem tkví její síla. Prakticky od startu do cíle v e finále figurovala Eva Samková v popření startovního pole, přičemž největší potíže jí ze svých soupeřek dělala Italka Michela Moioliová. I té ale nakonec stačila Samková v závěru ujet.

Pak už zbývalo jen odolat protivětru a také nápor od soupeřek, které se jí snažily do poslednní chvíle předjet. "Bylo to hodně natěsno. Myslím, že kdyby to bylo o dvacet metrů delší, tak bych byla třeba čtvrtá," řekla Samková po dojezdu do cíle v rozhovoru pro televizi.

Druhá tedy nakonec ve finále skončila Italka Moioliová, třetí pak Belle Brockhoffová z Austrálie. Američanka Lindsey Jacobellisová ve velkém finále k vidění nebyla, neboť absolvovala nakonec jako poražená ze semifinále malé finále. To také největší sokyně Evy Samkové z poslední sezóny vyhrála.

Eva Samková pak nebyla jedinou českou reprezentantkou v tomto úvodním závodě Světového poháru. V Montafonu se ukázala i Vendula Hopjáková, jenže ta nakonec skončila už ve čtvrtfinále, kde během jízdy spadla. Celkově se tak po této první zástávce ročníku 2019/2020 nachází až na 14. pozici.

I v závodě v mužském provedení se ukázali Češi, ovšem Matouš Koudelka a Jan Kubičík skončili už ve čtvrteční kvalifikaci. Jak ale mužský závod v Montafonu vyhrál Alessandro Hämmerle, obhájce loňského celkového vítězství ve Světovém poháru.

Úvodní závod SP ve snowboardcrossu v Montafonu (13.12.2019):

Muži:

1. Hämmerle (Rak.)2. Bolton (Austr.)3. Visintin (It.)4. Eguibar (Šp.)

...

v kvalifikaci 40. Koudelka, 55. Kubičík (oba ČR).

Ženy:

1. Samková (ČR)2. Moioliová (It.)3. Brockhoffová (Austr.)4. Bankesová (Brit.)

...

14. Hopjáková (ČR) - vyřazena ve čtvrtfinále

Související

Eva Samková

Snowboardcrossař Houser na závěr sezóny SP zaznamenal životní třetí místo. Adamczyková ovládla dvě malé finále

V kanadském Mont-Sainte-Anne se o víkendu konaly poslední dva snowboardcrossařské závody v rámci Světového poháru. A i v rámci tohoto kanadského podniku vlála česká vlajka vysoko. V sobotu se o to mezi muži zasloužil nečekaně Radek Houser, který zajel životní výsledek, když skončil na senzačním třetím místě. Mezi ženami byla hlavní českou hvězdou opět Eva Adamczyková, která v sobotu i v neděli pokaždé absolvovala malé finále. V sobotu skončila pátá, stejně jako v neděli.
Eva Samková

Snowboardcrossařka Eva Adamczyková pokračovala v Cortině ve stříbrných žních

V sobotu si snowboadcrossařka zase vyzkoušela, jaké to je vystoupat na stupínek určený pro stříbrnou závodnici. Jen sedmnáct setin zaostala ve finálové jízdě v italské Cortině d’Ampezzo za Britkou Charlotte Bankesovou a navázala tak tedy na své stříbro z předešlého podniku v Sierra Nevadě. Třetí skončila Italka Michela Moioliová.

Více souvisejících

snowboardcross Eva Samková

Aktuálně se děje

před 44 minutami

před 1 hodinou

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

před 1 hodinou

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 7 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy