Stíhací závod žen nejlépe zvládla Norka Eckhoffová. Kristejn Puskarčíková skončila osmá

Do elitní desítky se v nedělním stíhacím závodě v rámci Světového poháru v rakouském Hochfilzenu dokázala probojovat česká reprezentantka Eva Kristejn Puskarčíková. Ta totiž skončila na výtečném osmém místě, když si polepšila hned o čtyřiadvacet míst. Navázala tak na sobotní štafetu, kde díky svému běžeckému výkonu coby finišmanka vyšvihla české kvarteto na šestou pozici. Vedle ní pak na bodovaná umístění dosáhly Markéta Davidová (24.), Lucie Charvátová (30.) a Jessica Jislová (31.). Na nejvyšší stupínek v tomto stíhacím závodě pak vystoupala Norka Tirill Eckhofová a to především díky její bezchybné střelbě.

Vstup do stíhacího závodu se nevydařil vítězce sprintu Italce Wiererové, která chybovala hned při prvnís třelbě dvakrát, stejně tak se "dařilo" i české reprezentantce Lucie Charvátové, jež po dvou trestných kolech navíc se na trať následně zařadila až na dvacátou pozici. To další tři české biatlonistky, které se zúčastnily tohoto stíhacího závodu, úvodní ležku zastřílely čistě, Kristejn Puskarčíková navíc k tomu přidala i nejrychlejší střelecký čas ze všech, díky čemuž se tak najednou ze čtvrté desítky objevila na 18. místě.

Na šestnáctém v tu chvíli figurovala další česká závodnice Jessica Jislová, v elitní patnáctce pak byla k vidění i Markéta Davidová, která po úvodní i následující druhé čisté střelbě. Po druhé střelbě naopak kroužily na trestném kole jednou, v případě Jislové hned dvakrát. Díky tomu se tak tyto závodnice srovnaly za sebou mezi 21. a 25. místem.

Už tehdy se na čele závodu objevily norské vlaječky díky Eckhoffové a Tandrevoldové, přičemž Davidová na toto duo ztrácela před třetí střeleckou položkou téměř minutu, když ale při své třetí střelbě minula hned první terč, ocitla se Davidová po absolvování trestného kola až na 19. místě. To Kristejn Puskarčíková stadion po třetí střelbě opouštěla v rozhodně jiném psychickém rozpoležení, když opět předvedla svou typickou bezchybnou rychlopalbu. Proto se tak Puskarčíková rázem vyšvihla na hranici elitní desítky, tedy na 11. pozici.

Že Eckhoffová nakonec skutečně ovládne tento stíhací závod, tak to bylo více než jasné po závěrečné střelecké položce, po které právě tato Norka zůstala jedinou závodnicí ve startovním poli s čistou střelbou na kontě. Za stříbrem si pak dojela Švédka Öbergová, třetí pak skončila další Norka Tandrevoldová.

Kristejn Puskarčíková se sice před poslední střelnou v závodě čistou střelbou pyšnit nemohla, ale důležité bylo, že poslední střelbu čistě zvládla. Díky ní totiž opouštěla koberec a vydala se na trať jao sedmá v pořadí, přičemž za sebou měla aktuálně vedoucí biatlonistku celého Světového poháru Italku Wiererovou. Také tam byla k vidění i Finka Mäkäräinenová, jež zaujala svým rychlým běžeckým časem, takže Puskarčíkovou nečekalo na závěr nic jednoduchého.

Právě Finka nakonec rodačku z Harrachova předstihla, ale díky konečnému osmému místu se tak mohla radovat z toho, že byla největší skokankou ze všech závodnic ve stíhacím závodě. „Jsem hodně spokojená, hlavně střelba mi vyšla perfektně, i když při stojce jsem se dost klepala," nechala se slyšet po závodě Puskarčíková.

Ani do první dvacítky se pak nepodívala česká biatlonová jednička Davidová a to především kvůli dvěma trestným kolům v závěru. „Posun o jedenáct míst je na jednu stranu fajn, ale chtěla jsem víc. Ta dvojka na poslední stojce mi to ale nedovolila. Celé tři dny v Hochfilzenu nebyla moje střelba nejlepší, ale musím to brát, jak to je," řekla ke svému výkonu Davidová.

Světový pohár biatlonistek - stíhací závod na 10 km v Hochfilzenu (15.12.2019):

1. Eckhoffová (Norsko) 29:14,6 (0)2. Öbergová (Švédsko) +25,8 (2)3. Tandrevoldová (Norsko) +39,7 (1)4. Braisazová (Francie) +47,95. Fialková (Slovensko) +1:02,9 (2)6. Bescondová (Francie) +1:07,8 (1)7. Mäkäräinenová (Finsko) +1:14,0 (2)8. Kristejn Puskarčíková (ČR) +1:16,0 (1)

----

24. Davidová (ČR) +2:11,6 (3)30. Charvátová (ČR) +2:30,1 (6)31. Jislová (ČR) +2:33,5 (2)

Stav SP (po 4 z 24 závodů):

1. Wiererová (Itálie) 1882. Tandrevoldová (Norsko) 1613. Öbergová (Švédsko) 1554. Röiselandová (Norsko) 1365. Simonová (Francie) 1236. Braisazová (Francie) 1197. Ekchoffová (Norsko) 1078. Perssonová (Švédsko) 105

---------

11. Davidová (ČR) 10115. Kristejn Puskarčíková (ČR) 8327. Charvátová (ČR) 6038. Jislová (ČR) 34

Související

Více souvisejících

Biatlon Eva Puskarčíková (biatlonistka)

Aktuálně se děje

před 7 minutami

před 51 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 4 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Izraelská armáda

Izraelská armáda zahájila evakuaci Rafahu

Izraelská armáda v pondělí vyzvala obyvatele ve východní části města Rafah ležícího na jihu Pásma Gazy, aby se dočasně přesunuli do "humanitární oblasti". Informuje o tom deník Times of Israel.

před 11 hodinami

Zemřel Miroslav Imrich, zpěvák skupin Tango a Abraxas

Českou hudební scénu zasáhla v neděli smutná zpráva. Ve věku 71 let zemřel zpěvák Miroslav Imrich, který se proslavil působením v kapelách Tango a Abraxas. Podle dostupných informací nepřežil srážku s vlakem. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy