Změny ve fotbalové Spartě: Přichází Ševčík s Birmančevičem, naopak mnoho dalších končí

Během právě probíhající letní pauzy, v rámci níž se účastníci nadcházejícího ročníku fotbalové Fortuna ligy připravují na novou sezónu, pochopitelně dochází na posily. První již v pondělí představil úřadující ligový šampion, tedy pražská Sparta. Jednalo se o dvacetiletého ofenzivního záložníka z brněnské Zbrojovky Michala Ševčíka. Během týdne pak představili Pražané druhou letní posilu, a to dalšího ofenzivního záložníka Veljka Birmančeviče hrajícího dosud ve francouzském Toulouse. Ve Spartě naopak končí třeba Australan Awer Mabil, Jakub Jankto či rumunský gólman Florin Nita. 

O Ševčíka projevovala Sparta zájem dlouhodobě, už v zimním přestupovém období se spekulovalo, že by mohl Spartu Ševčík posílit, ale až teď došlo k dohodě mezi oběma stranami. "Už nějakou dobu se o tom mluvilo, takže jsem rád, že jsem se ke Spartě připojil. Je to další krok v kariéře a trochu i splněný sen. Jsem v největším českém klubu s největší historií, takže nebylo o čem přemýšlet," řekl k tomu Ševčík. 

Ten v posledních týdnech nezažíval nejúspěšnější období své kariéry, když s Brnem sestoupil do druhé ligy a také se nevešel do nominace na Euro hráčů do 21 let. 

Druhou posilou Sparty je další ofenzivní záložník, tentokrát pětadvacetiletý Veljko Birmančevič. "Veljko je dynamický ofenzivní fotbalista, kterého můžeme zařadit do sestavy na křídlo i na podhrotovou pozici. Má kvalitní dribling, umí obejít protihráče, zároveň využívá náběhy za obranu. V kariéře už nasbíral cenné zkušenosti z předkol i skupin evropských pohárů včetně Ligy mistrů," uvedl k srbskému reprezentantovi sparťanský sportovní ředitel Tomáš Rosický. 

V Toulouse Birmančevič nastupoval především jako střídající hráč, s francouzským celkem vyhrál národní pohár, přestože ve finále si nezahrál. Předtím než se objevil v Toulouse, oblékal dresy třeba Partizanu Bělehrad či Malmö. Za srbský národní tým pak nastoupil ke třem zápasům. "Pro Spartu jsem se rozhodl proto, že je to velký klub. Spartu jsem sledoval už dříve. V minulosti odehrála hodně zápasů v Evropě proti srbským týmům. Chci hrát o titul a také o Ligu mistrů. To mě motivuje. Věděl jsem, že Sparta bude hrát o Ligu mistrů a já Ligu mistrů hraju rád, a to i kvalifikaci," uvedl ke svému novému angažmá Birmančevič a připomněl svou zkušenost s Malmö, se kterým se mu podařilo postoupit do skupin Ligy mistrů až z 1. předkola: "Tehdy to bylo opravdu těžké. Teď si myslím, že je ta cesta o trochu jednodušší, začínáme ve třetím předkole, ale uvidíme. Chci hrát Ligu mistrů znovu a přišel jsem sem kvůli těmhle cílům. To znamená hrát o Ligu mistrů, případně Evropskou ligu. Také musíme znovu vyhrát ligu." 

Zatímco Ševčík podepsal se Spartou blíže nespecifikovanou víceletou smlouvu, v případě Birmančeviče se jedná o roční hostování s případnou opcí. 

Nita už chytat za Spartu nebude, proto Sparta s Manchesterem United řeší Kováře 

Součástí změn jsou pochopitelně, jako v každém klubu, i odchody, v případě Sparty se však tentokrát jedná o mohutný exodus. Nadále totiž Pražané nebudou počítat se službami australského reprezentanta Awena Mabila, jenž na Letné hostoval ze španělského Cádizu. Na jaře se nedokázal stát součástí základní sestavy Sparta, za kterou však zaznamenal dva góly a dvě asistence. 

Dalším cizincem, který nebude ve Spartě pokračovat, je rumunský gólman Florin Nita. Zpočátku neotřesitelná jednička Sparty postupně ztratila místo v základu a nakonec musela letos na jaře na hostování, přičemž si vybrala Pardubice. Těm sice pomohla k záchraně, ale nakonec ani tam nebude v příští sezóně chytat. Kromě Nity končí ve Spartě i další gólmani Dominik Holec a Milan Heča. Proto není divu, že Pražané s Mancesterem United jednají o Matěji Kovářovi. Ten totiž z tohoto anglického velkoklubu na Letné zatím jen hostuje. 

Výrazným jménem, které taktéž opouští po mistrovské sezóně Spartu, je Jakub Jankto. Fotbalista prožívající turbulentní jaro, během kterého nejprve jako jeden z prvních profesionálních hrajících fotbalistů přiznal svou homosexuální orientaci a následně byl přichycen při silniční kontrole. Především proto byl následně ze Sparty vyřazen a sám fotbalista uznal, že není schopen pokračovat nadále v klubu už jen kvůli zdraví a mentálnímu rozpoložení. 

Dále pak nebudou v týmu Sparty pokračovat po vypršení svých smluv Ladislav Krejčí starší (odchod do Hradce Králové), Lukáš Juliš (odchod do Olomouce), Filip Havelka, Matěj Hanousek, Andreas Vindheim a Michal Trávník. 

O pokračování ve Spartě bude klub chtít jednat s obráncem Ondřejem Čelůstkou, záložníkem Davidem Pavelkou a srbským obráncem Dmitrijem Kamenovičem, který ve Spartě hostuje z římského Lazia. 

Asistent trenéra Briana Priskeho Luboš Loučka si pochvaloval první trénink na Strahově. "To, co se nám povedlo, nás provází doteď. Nálada je skvělá. Doufám, že kluci dobře zregenerovali. Nastavení je skvělé, je radost chodit sem každý den. Na klucích je to dobře vidět," nechal se slyšet. 

Sparťanský A-tým bude pak mít v červenci soustředění v rakouském Bad Kleinkirchheimu, kde odehraje přípravné zápasy s Dinamem Záhřeb, srbským celkem Čukarički a Anderlechtem. "Je super, že Anderlecht máme jako poslední test, to je skvělé. Týmy z Chorvatska a Srbska budou na vysoké úrovni. Splňuje to to, co jsme chtěli," uzavřel Loučka. 

Související

AC Sparta Praha, stadion na Letné

Přestoupí kapitán Sparty Krejčí v létě do Betisu Sevilla? Ve Španělsku to mají za hotovou věc

Jakkoli Sparta i hráčský agent Pavel Paska to odmítají potvrdit, španělský deník AS přišel s informací, že by mělo být prakticky rozhodnuto o přestupu současného sparťanského kapitána Ladislava Krejčího do Betisu Sevilla. Španělský klub, s nímž se Pražané utkali na podzim v rámci skupiny Evropské ligy, by měl podle informací zmiňovaného deníku za čtyřiadvacetiletého českého reprezentanta zaplatit zhruba osm milionů eur (v přepočtu zhruba 200 milionů korun).
AC Sparta Praha, stadion na Letné

Sparta postoupila do osmifinále Evropské ligy. Galatasaray porazila i díky přesilovce jasně 4:1

O velkém úspěchu může mluvit český klubový fotbal poté, co ve čtvrtek Sparta doma na Letné nakonec celkem jasně porazila turecký Galatasaray Istanbul 4:1 a v součtu s předešlým venkovním výsledkem (3:2 pro Galatasaray) tak postoupila do osmifinále Evropské ligy. V osmifinále dvou evropských soutěží (Evropská liga a Konferenční liga) se tak nacházejí hned tři čeští zástupci. Kromě Sparty se v osmifinále EL představí také Slavia, v osmifinále EKL pak Plzeň.

Více souvisejících

AC Sparta Praha

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

včera

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

včera

včera

včera

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

včera

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

včera

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

včera

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

včera

včera

včera

včera

včera

Při lyžování v rakouských horách zahynul Čech

V pondělí tragicky zahynul 66letý Čech při lyžování v rakouském horském středisku Kaprun. Uvedla to agentura APA, která uvádí, že Čech nepřežil srážku s 53letým Nizozemcem.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy