Slavný Komanč přežil masakr u Little Big Hornu, do dnes jej vycpaného ukazují v muzeu

Lawrence - Při popisu slavných bitev a velkých válek se většinou pozornost historiků a čtenářů soustředí na postavy vojáků, kteří boj vybojovali, vojevůdců, jež akci naplánovali nebo politiků, kteří války vyvolali nebo ukončili. Ve válkách ale od nepaměti nebojují a neumírají jen lidé, ale také zvířata. Jedním z nich byl legendární hřebec Comanche (Komanč).

Komanče si v roce 1868 koupil kapitán americké armády Myles Keogh. Nebylo sice známo, kdo jsou jeho rodiče ale bylo pravděpodobné, že kůň je křížencem několika druhů. Byl ale silný a dobře rostlý, takže za něj zkušený kavalerista neváhal zaplatit celkem slušnou sumu peněz. Comanche se tak stal jeho osobním koněm a Keogh na něm jezdil pouze do bitvy.

Během tažení proti indiánskému kmeni Komančů v roce 1868 zažil hřebec svůj bojový křest. A výborně se osvědčil. I přesto, že totiž dostal zásah šípem, nezpanikařil a svého jezdce neshodil, naopak zůstal ledově klidný. A právě na památku této události jej také Keogh pojmenoval Komanč.

Major Keogh a Comanche spolu prožili i další společné roky. Většinou je trávili v oblasti Kansasu, jež tehdy tvořil hranici mezi USA a indiánským teritoriem. V roce 1876 podnikl mladý generál George Armstrong Custer svojí nechvalně známou výpravu proti indiánům, jenž skončila masakrem amerických vojáků u Little Big Hornu. Keogh a Comanche byli při tom.

Keogh se během bitvy vyznamenal. I v bezvýchodné situaci si počínal velmi statečně a když bylo po třech dnech nalezeno jeho tělo, podle polohy bylo možné odhadnout, že zkušený kavalerista zůstal naživu jako jeden z posledních a byl tak součástí posledního marného odporu vojáků 7. kavalérie proti indiánské přesile.

Comanche byl nalezen o něco později. Vojáci uslyšeli jeho raněné sténání. Když koně nalezli, byl na tom špatně, v těle měl čtyři kulky a nemohl se postavit. Podle svědků nad ním již kroužily hladové vrány. Vojáci jej ale odvedli do tábora a usoudili, že jeho zranění nemusejí být smrtelná. Komanč dostal odpovídají veterinární péči, všechny tři kulky mu byly z těla vyňaty a kůň se nakonec uzdravil.

Jeho příběh oblétl Ameriku a kůň se stal symbolem. Dostalo se mu ukázkové péče a po zbytek života byl spíše domácím mazlíčkem, než vojenským zvířetem. Často se mu také dostalo cti jet v čele vojenské přehlídky. A i když legenda, že Komanč byl jediným živým tvorem, jenž na straně USA přežil bitvu u Little Big Hornu, není pravdivá, bylo s ním do konce života zacházeno jako s celebritou.

Slavný hřebec zemřel 7. listopadu 1891 ve věku devětadvaceti let. Jako jednomu ze tří koní v americké historii se Komančovi dostalo té cti, že mu byl uspořádán pohřeb s vojenskými poctami. Po pohřbu byl vycpán a odeslán na kansaskou univerzitu, odkud posléze putoval do amerického Muzea přírodní historie. Tam je k vidění do dnes.

Související

Zatímco ve světě si lidé masakr na náměstí Tchien-an-men připomínají, v Číně se ho komunisté snaží vymazat z lidské paměti. Rozhovor

35 let od protestů v Číně. Země tehdy byla v mnohém svobodnější než Československo, upozorňuje sinolog Klimeš

Smrt vysokého činitele a představitele reformního křídla komunistické strany Chu Jao-panga v dubnu 1989 se stala velkým impulzem pro protestní hnutí v Číně. Přestože jeho hlavní hybnou silou byli studenti, před jeho krvavým potlačením na náměstí Tchien-an-men o necelé dva měsíce později proniklo prakticky do všech společenských kruhů, konstatuje sinolog Ondřej Klimeš v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Pracovník Orientálního ústavu Akademie věd v té souvislosti poukazuje na to, že k protestům a nepokojům různé intenzity docházelo v Číně již dříve, jelikož osmdesátá léta byla dosud nejuvolněnějším obdobím v dosavadní historii vlády tamní komunistické strany. V kontextu současné politické situace v Číně je podle Klimeše například obtížně představitelné, že čínská společnost byla v této době spíše prozápadně naladěná a její část požadovala demokratizaci poměrů. 

Více souvisejících

historie USA (Spojené státy americké) indiáni Zvířata Koně western

Aktuálně se děje

před 44 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

před 3 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 4 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 11 hodinami

Policie zasahuje na gymnáziu v Litvínově. Škola byla evakuována

Policie v pátek ráno zasahuje na gymnáziu v Litvínově v Ústeckém kraji. Evakuovány byly desítky studentů kvůli násilnému vstupu osoby do budovy. Strážci zákona podezřelého člověka zadrželi.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy