Útok WannaCry? Jako krádež střel Tomahawk, varuje Microsoft. Vlády riziko podceňují

Londýn - Nejnovější "vyděračský" virus WannaCry napadl počítače s operačním systémem Windows od Microsoftu, zejména ty s Windows XP, který už není podporován. Vlády by měly k poslednímu kyberútoku přistupovat jako k varování před riziky a slabinami.

Útok má "200.000 obětí, především podniků, v nejméně 150 zemích," sdělil ředitel Europolu Rob Wainwright. "Ročně zasahujeme proti zhruba 200 kybernetickým útokům, ale něco takového jsme dosud neviděli," dodal Wainwright v rozhovoru s televizí ITV. Mezi postiženými jsou podle jeho slov i velké podniky. Škodlivý software drží zasažený počítač jako rukojmí a žádá výkupné za odblokování.

Vlády hromadí ve svých softwarových systémech řadu zranitelných míst, což nyní způsobilo "rozsáhlé škody". Prezident přední světové softwarové společnosti Microsoft Brad Smith ve svém sdělení kritizoval zejména způsob, jímž vlády ukládají informace o bezpečnostních závadách v počítačových systémech.

Podle bezpečnostních expertů byl při útoku použit hackerský nástroj, který vyvinula americká Národní bezpečnostní agentura (NSA). Na internet se dostal díky hackerské skupině Shadow Brokers, která postupně od loňského léta zveřejňuje uniklé špionážní nástroje NSA.

"Viděli jsme, jak se slabiny, které uložila CIA, objevují na WikiLeaks a nyní tyto prvky, které byly ukradeny agentuře NSA, zasáhly zákazníky po celém světě," uvedl Smith podle BBC. Smith takovou situaci srovnal s krádeží střel Tomahawk americké armádě.

Microsoft uvedl, že už v březnu vydal bezpečnostní záplatu, která má tento problém řešit, mnozí uživatelé si ji ale ještě nenainstalovali. Experti mají obavy, že dnes se mohou objevit další útoky ransomware.

Související

Ilustrační foto

Bílý dům obvinil KLDR z šíření viru WannaCry, prý má nové důkazy

Washington - Bílý dům poprvé oficiálně připsal Severní Koreji odpovědnost za šíření počítačového programu WannaCry, který infikoval statisíce počítačů ve 150 zemích světa. Virus, který se začal šířit v květnu, zabraňoval uživatelům v přístupu k počítači a vyžadoval zaplacení výkupného.

Více souvisejících

WannaCry počítačové viry Microsoft windows PC Hackeři

Aktuálně se děje

před 19 minutami

před 43 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 5 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Rusko tvrdí, že provedlo útok na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy