Pozor, šíří se nová podvodná aplikace. Útočí na peněženky s virtuální měnou

Mobilní zařízení s operačním systémem Android ohrožuje škodlivý program, který dokáže změnit adresu elektronické peněženky uživatele na adresu útočníka, a ukrást mu tak virtuální měny bitcoin nebo ethereum. Škodlivý kód se označuje jako clipper a objevil se v únoru v podobě falešné služby MetaMask v obchodě s aplikacemi Google Play. Uvedla to dnes v tiskové zprávě antivirová firma Eset.

MetaMask umožňuje spustit decentralizované aplikace pro virtuální měnu ethereum. Legitimní MetaMask je možné stáhnout v podobě doplňků do prohlížečů, jako jsou Chrome nebo Firefox, verze pro mobilní zařízení však prozatím dostupná není. Podvodná aplikace zneužívající jména legitimní služby byla na podnět analytiků Esetu z obchodu Google Play stažena.

"S clippery jsme se dříve setkávali na osobních počítačích s operačním systémem Windows a na neoficiálních fórech pro uživatele mobilní platformy Android. Běžný uživatel mobilního zařízení se tak s hrozbou nesetkal. Nyní se ale situace změnila, a pokud uživatelé provádí transakce s kryptoměnami ve svém chytrém telefonu či tabletu s operačním systémem Android, měli by být obezřetní před tímto konkrétním druhem podvodu," uvedla analytik Esetu Lukáš Štefanko.

Nově objevený clipper využívá skutečnosti, že držitelé kryptoměn zpravidla nezadávají při transakcích adresu své peněženky ručně. Namísto toho, aby ji napsali, mají uživatelé tendenci adresu zkopírovat a vložit. Toho využívají útočníci, kteří text, nebo spíše dlouhý řetězec písmen a čísel zkopírovaný do schránky, změní z původní adresy příjemce transakce na adresu peněženky spravovanou útočníkem.

Tento druh škodlivého programu se poprvé objevil v roce 2017, kdy jeho prostřednictvím útočníci cílili na uživatele operačního systému Windows. V roce 2018 objevili analytici společnosti Eset tři takové aplikace.

Související

TrollWall

TrollWall AI překročil hranice Česka a Slovenska, před škodlivým obsahem chrání stále více firem

Slovenský startup TrollWall AI na sebe v Česku poprvé upozornil v předvolební kampani prezidenta Petra Pavla, kdy svojí unikátní webovou aplikací chránil profily na sociálních sítích před škodlivým obsahem a mírnil reputační rizika. Nástroj používaný při ochraně před vulgarismy, nenávistnými projevy a spamem už používá česká policie či armáda i velké korporace. A klientů přibývá i mimo evropský kontinent.

Více souvisejících

mobilní aplikace internet mobily Bitcoin kryptoměna

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy