Největší internetová aukční síň světa eBay bude v Česku

Praha - Až sto osmdesát milionů nových zákazníků chce svým rozšířením do dalších šesti zemí oslovit aukční síň eBay. Na začátku února příštího roku se eBay rozšíří do Ruska, Řecka, Norska, Švédska, Dánska a také do České republiky, uvedl v pátek server lidovky.cz.

V Evropě jde o první rozšíření eBay dále "na východ" po čtyřech letech, kdy aukční síň vstoupila přímo do Polska portálem ebay.pl, konstatoval server.

Od února bude mezinárodní obchodní portál plně lokalizovaný do češtiny včetně registrací, vyhledávání, placení a stránek "My eBay" s přehledem o vyhraných aukcích uživatele a prodaném zboží, upozornění na aukce, které musí ještě zaplatit, či na zpětnou vazbu, kterou je nutné udělit obchodnímu partnerovi.

Aby mohli prodejci nabízet své zboží na mezinárodním internetovém portálu, tedy aby bylo viditelné v různých jazykových lokalizacích eBay, musejí především nabízet jako jeden z možných nástrojů k zaplacení zboží systém PayPal, který eBay vlastní, a být i tímto systémem "ověřeni". Dále musejí jasně specifikovat náklady na poštovné a balné do cílové země.

Podle internetového serveru TamEbay, chce eBay především přilákat kupující ke zboží nabízenému anglickými, německými a americkými prodejci. Češi si na na serveru eBay opatřují zejména oblečení a elektroniku, tedy zboží, které v Česku není vůbec, případně je oproti zahraničí předražené, uvedl server lidovky.cz.

V Česku je v internetových aukcích jedničkou server Aukro, který patří polské firmě Allegro. Ta je i polskou aukční jedničkou a stále drží přibližně devadesátiprocentní podíl na polském trhu, kde už eBay působí. I z toho důvodu ředitelka Aukra Pavlína Zábojníková Lidovým novinám řekla, že se příchodu eBay do Česka nebojí.

Související

Amazon, americký internetový obchod

Amazon čelí tvrdé konkurenci, poprvé od roku 2017 mu klesl čistý zisk

Amazonu klesl ve třetím čtvrtletí čistý zisk meziročně o 28 procent na 2,1 miliardy dolarů (48,4 miliardy Kč). Snížil se poprvé od roku 2017 a byl slabší, než čekali analytici. Největší světový internetový prodejce to oznámil ve čtvrtek po uzavření burzovního obchodování. Jeho akcie v reakci po uzavření burz odepisovaly přechodně více než devět procent.

Více souvisejících

ebay

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 3 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Izraelská armáda

Izraelská armáda zahájila evakuaci Rafahu

Izraelská armáda v pondělí vyzvala obyvatele ve východní části města Rafah ležícího na jihu Pásma Gazy, aby se dočasně přesunuli do "humanitární oblasti". Informuje o tom deník Times of Israel.

před 9 hodinami

Miroslav Imrich

Zemřel Miroslav Imrich, zpěvák skupin Tango a Abraxas

Českou hudební scénu zasáhla v neděli smutná zpráva. Ve věku 71 let zemřel zpěvák Miroslav Imrich, který se proslavil působením v kapelách Tango a Abraxas. Podle dostupných informací nepřežil srážku s vlakem. 

před 10 hodinami

před 11 hodinami

včera

Netanjahu nehodlá akceptovat požadavky Hamásu, který chce konec války

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v neděli odmítl požadavek palestinského teroristického hnutí Hamás na ukončení války v Pásmu Gazy výměnou za propuštění rukojmí. Podle něj by to znamenalo, že Hamás zůstane u moci a bude nadále ohrožovat Izrael. Politický lídr Hamásu Ismáíl Haníja jej obvinil ze sabotování snah o zprostředkování dohody.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy