Apple byl usvědčen ze spiknutí, ve všem jel i Steve Jobs

New York - Newyorský soud uznal přední světovou technologickou společnost Apple vinnou ze spolčení v zájmu zvyšování cen elektronických knih. Dnešní rozhodnutí soudkyně Denise Coteové je vítězstvím pro americkou vládu a státy unie. Ty budou mít nyní nárok na odškodné, o němž rozhodne další soudní líčení.

Americké ministerstvo spravedlnosti už před více než rokem podalo žalobu na Apple a knižní vydavatelství Hachette, HarperCollins, Macmillan a Penguin. Podle ministerstva měly tyto firmy uzavřít kartelovou dohodu v oblasti elektronických knih, která vedla ke zvýšení cen. Kartelová dohoda měla být součástí plánu, jehož cílem bylo vyvinout tlak na společnost Amazon, aby zvýšila ceny, za které prodává elektronické knihy.

Součástí dohod byl tzv. „agenturní model", v rámci kterého vydavatelé stanovují ceny a Apple si z ceny bere pevných 30 %. Zároveň ale Apple požadoval, aby vydavatelé neprodávali své knihy v jiných obchodech za nižší ceny.

Ministerstvo spravedlnosti zveřejnilo e-mailovou korespondenci, kterou vedl s majiteli vydavatelství tehdejší šéf Apple Steve Jobs. Vyplývá z ní, že se snažil vydavatele přesvědčit, aby společně dosáhli stavu, kdy se e-knihy budou běžně prodávat za 12,99 dolarů (Amazon prodával v té době e-knihy běžně za 9,99 dolarů), píše server lupa.cz.

Apple tvrdošíjně trvá na tom, že se neúčastnil žádného spiknutí za účelem stanovení (zvýšení) cen e-knih. Naopak tvrdí, že pomáhal transformovat trh elektronických knih, když v roce 2010 spustil iBookstore.

Vydavatelé se během procesu s vládou dohodli na urovnání žaloby. Slíbili změnit cenovou politiku a zaplatit ve prospěch spotřebitelů celkem 164 milionů dolarů (3,3 miliardy Kč). Konspirace Applu a vydavatelů stála spotřebitele podle právníků ministerstva "stovky milionů dolarů".

Související

Ilustrační foto

Prodej počítačů ve světě klesl o 3,6 procenta. Nejhorší je situace v USA

New York - Celosvětový prodej počítačů ve třetím čtvrtletí pokračoval v poklesu. Trh v Japonsku, Latinské Americe, Evropě, na Blízkém východě a v Africe sice vykázal známky stabilizace, prodej v Americe se však popadl o 10,3 procenta na 14,7 milionu kusů a pokles zaznamenal již čtvrté čtvrtletí za sebou.

Více souvisejících

apple computers soudy Amazon

Aktuálně se děje

před 37 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

před 5 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 5 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy