Končí podpora Windows XP: Pětina českých počítačů v ohrožení

Praha - Už se to blíží. Začátkem dubna definitivně skončí podpora Windows XP. To znamená, že Microsoft již nevydá žádnou záplatu pro zastaralý operační systém. Největší nebezpečím jsou počítačové viry.

Již osmého dubna gigant Microsoft ukončí rozšířenou podporu Windows XP. Operační systém samozřejmě bude fungovat dál, ale jeho výrobce již nebude vydávat žádné aktualizace a bezpečnostní záplaty, to může systém ohrozit. Nebude totiž dostatečně ochráněn proti novým počítačovým virům.

Ukončení podpory má přímý vliv na bezpečnost operačního systému. Pokud bude v systému objevena chyba, mohou ji hackeři využít a napadnout systém. Riziko nákazy a napadení je až šestkrát vyšší než u poslední generace Windows 8. Pokud by byla například pětina počítačů na síti použita pro masový útok hackerů nebo rozesílání spamu, mělo by to obrovský dopad na celý síťový provoz.

Windows XP používá celá pětina uživatelů po celém světě a na trhu jsou již třináct let. V Česku používá tento systém zhruba pětina uživatelů. Patří mezi nejoblíbenější systém kvůli jeho uživatelskému rozhraní, které dokáže ovládat opravdu každý.

Pokud o podporu uživatelé nechtějí přijít, nezbývá jim než přejít na novější verzi Windows. Na operačním systému Windows XP běží i většina bankomatů. Banky tak budou muset přejít na modernější operační systém.

Stejný osud jako Windows XP potká i aplikaci kancelářský balík Microsoft Office 2003.

Co hrozí:

* Pokud se v systému objeví chyba, je možný útok hackerů* Hrozí napadení počítačovými viry a trojskými koni* Některé aplikace bude těžké spustit, kvůli ukončení aktualizací* Určité programy nepůjdou vůbec spustit, jelikož budou mít vysokou náročnost

Související

Ilustrační fotografie.

Slovensko rozdá některým školákům poukázky na nákup výpočetní techniky

Slovensko rozdá vybrané skupině žáků základních a středních škol příspěvek 350 eur (8250 korun) na nákup notebooku nebo tabletu s klávesnicí. Na tiskové konferenci to dnes řekla vicepremiérka Veronika Remišová, která projekt označila za krok ke zlepšení digitálních zručností mladých Slováků. Nárok na poukázku bude mít 152.000 žáků, tedy zhruba pětina jejich celkového počtu. Program bude země financovat z evropských fondů.

Více souvisejících

počítače windows

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy