Konzumace alespoň dvou porcí tučných ryb týdně je spojena s nižším rizikem chronického onemocnění ledvin a pomalejším poklesem funkce tohoto orgánu. Informoval o tom list The Guardian s odvolání na novou studii, podle které za to mohou omega-3 mastné kyseliny obsažené například v makrelách, sardinkách nebo sledích.
Chronickým onemocněním ledvin trpí na celém světě přibližně 700 milionů lidí. Může vést k selhání tohoto orgánu a smrti. Podle vědců je proto naléhavě nutné identifikovat faktory, které by mohly zabránit vzniku a rozvoji této nemoci.
Studie nyní zjistila souvislost mezi vyšším obsahem omega-3 mastných kyselin, které se nacházejí v tučných rybách a dalších mořských plodech, a sníženým rizikem problémů s ledvinami.
"Mezi nejbohatší zdroje těchto mastných kyselin ve stravě patří tučné studenovodní ryby - například lososi, sardinky, makrely a sledi - a v menší míře měkkýši, jako jsou ústřice, slávky a krabi," uvedl výzkumník Matti Marklund z lékařského výzkumného institutu George Institute for Global Health.
"Současná výživová doporučení ve většině zemí radí alespoň dvě porce ryb týdně, nejlépe tučných, které za den dodají přibližně 250 miligramů omega-3 mastných kyselin s dlouhým řetězcem," uvedl Marklund.
Studie na zvířatech již dříve naznačily, že omega-3 mastné kyseliny mohou pomáhat při funkci ledvin, ale až dosud byly důkazy z výzkumu na lidech omezené. Většinou se opíraly jen o dotazníky týkající se stravy.
Vědci shromáždili výsledky 19 studií z 12 zemí, které zkoumaly souvislosti mezi hladinou omega-3 mastných kyselin a rozvojem chronického onemocnění ledvin u dospělých. Do hlavní analýzy bylo zahrnuto přibližně 25.000 osob ve věku 49 až 77 let.
Po zohlednění řady faktorů včetně věku, pohlaví, rasy, indexu tělesné hmotnosti, kouření, příjmu alkoholu, fyzické aktivity, srdečních onemocnění a cukrovky byla vyšší hladina omega-3 mastných kyselin v mořských plodech spojena s o osm procent nižším rizikem vzniku chronického onemocnění ledvin.
Pokud byli účastníci rozděleni podle množství konzumovaných omega-3 mastných kyselin, měli účastníci z té pětiny, která jich konzumovala nejvíce, o 13 procent nižší riziko vzniku chronického onemocnění ledvin než účastníci z té pětiny, která přijímala nejméně omega-3 mastných kyselin. Vyšší hladiny byly také spojeny s pomalejším poklesem funkce ledvin.
Výzkumníci upozornili, že jejich zjištění jsou pozorovacího charakteru, a proto neprokazují, že zařazení většího množství tučných ryb či mořských plodů do jídelníčku jednoznačně snižuje riziko chronického onemocnění ledvin. "K určení tohoto typu kauzality potřebujeme randomizované kontrolované studie," uvedl Marklund.
Nicméně výsledky byly po další analýze podobné a zdálo se, že jsou konzistentní napříč věkovými skupinami. "Vyšší množství bylo konzistentně spojeno s nižším rizikem chronického onemocnění ledvin," dodal.
Související
V Chorvatsku číhá nové nebezpečí. Úřady varují před jedovatou rybou
Ryby v Odře zřejmě zabily splašky, které zamezily přívodu kyslíku. Žádná továrna za úhynem nestojí
Aktuálně se děje
před 52 minutami
Revoluce v elektromobilitě: 10 minut stačilo švédské automobilce k nabití svého prototypu
před 1 hodinou
Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska
před 1 hodinou
Google u soudu. V něm jde o miliardy dolarů a to, jak používáme internet
před 1 hodinou
Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska
před 2 hodinami
Požár ve Frýdku-Místku: Hasiči zachránili 17 lidí z hořícího domu
před 3 hodinami
Izrael představil Američanům plán evakuace Rafáhu. Definitivně hotový ještě není
před 4 hodinami
Počasí: V Česku dnes hrozí bouřky. Problém může nastat na horách
před 4 hodinami
Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa
před 5 hodinami
Putin a další 6leté funkční období. Disponuje mimořádnou mocí v Rusku
před 6 hodinami
Madonna do starého železa nepatří. Brazilskou show sledoval více než milion lidí
před 6 hodinami
Australská policie zastřelila 16letého chlapce. Pobodal muže v Perthu
před 6 hodinami
V Gaze vládne plnohodnotný hladomor, tvrdí šéfka Světového potravinového programu
před 6 hodinami
Ukrajinské jednotky sestřelily bitevník Su-25, prohlásil Zelenskyj
před 7 hodinami
USA pomohou Ukrajině v roce 2025 znovu zaútočit a vytlačit Rusy z okupovaných území, oznámil Sullivan
před 7 hodinami
Záhada imploze ponorky Titan. Nová studie naznačuje, proč došlo k tragédii
před 7 hodinami
Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám
Aktualizováno před 8 hodinami
Barcelona pomohla svému rivalovi. Real Madrid slaví rekordní 36. titul v La Lize
před 8 hodinami
Předpověď počasí na státní svátek: Středa bude nejchladnějším dnem týdne
před 8 hodinami
Král Karel III. a další přední členové královské rodiny učinili zásadní rozhodnutí
Aktualizováno včera
Tragická nehoda na D1. Havaroval tahač s tankem, zemřela jedna osoba
Tragická dopravní nehoda se v sobotu dopoledne stala na dálnici D1 v Moravskoslezském kraji. Ve směru do Polska se srazilo několik vozidel včetně tahače, který převážel tank. Jeden člověk nepřežil, na místě zasahují složky integrovaného záchranného systému.
Zdroj: Jan Hrabě