VIDEO: První stupeň nosné rakety se rozsekal o plošinu. Vyjde druhý pokus?

Washington - Soukromá firma SpaceX se po prvním nezdaru nevzdává a v noci na pondělí SEČ se znovu pokusí přistát s prvním stupněm své nosné rakety na plošině volně plující na moři.

Falcon 9 má deset minut po půlnoci SEČ odstartovat se satelitem DSCOVR (Deep Space Climate Observatory) americké vesmírné agentury NASA určeným ke sledování slunečních větrů. Ty mohou nebezpečně působit na veřejnou infrastrukturu, včetně rozvodů elektrické energie, telekomunikačních systémů a přístrojů v letadlech.

První pokus s přistáním prvního stupně se společnosti 10. ledna po vypuštění nákladní lodi Dragon nezdařil.

Zdroj: YouTube

SpaceX už dva roky pracuje na možnosti opakovaného využívání prvního stupně raket, což by přispělo ke snížení nákladů a ke zkrácení přípravy letů do vesmíru. Lednový pokus byl slibný, neboť stupeň zamířil správně na plošinu. Dosedl ale příliš tvrdě, rozlomil se a explodoval.

Podle společnosti byl problém v nedostatku paliva pro směrové naváděcí motory. Vedoucí mise Hans Koenigsmann uvedl, že tato chyba je už napravena, nicméně nynější pokus po nočním startu s družicí Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) bude obtížnější než ten lednový. První stupeň se totiž bude na moře vracet větší rychlostí.

Sdílejte článek

Související

Crew Dragon

Vesmírná loď Dragon veze na ISS avokádo a mravence

Z mysu Canaveral na Floridě dnes odstartovala nákladní vesmírná loď Dragon společnosti SpaceX, která má v pondělí přistát s více než 2170 kilogramy zásob a vybavení na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). Informovala o tom agentura AP. Start byl původně plánován na sobotu, zmařilo ho ale nepříznivé počasí.

Více souvisejících

Dragon Space-X vesmir NASA

Aktuálně se děje

před 5 minutami

před 39 minutami

před 2 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Barrandovský most nebude opravený už na konci léta. Praha musí změnit plány

Špatná zpráva pro pražské řidiče přišla ve čtvrtek od vedení Technické správy komunikací hlavního města Prahy. Firma dnes oznámila, že rekonstrukce Barrandovského mostu se oproti poslednímu plánu protáhne. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy