6 dní ve vzduchu bez kapky paliva. Letoun Solar Impulse čeká dramatická mise

Nanking - Půjde o doposud největší zkoušku letounu Solar Impulz poháněného výhradně sluneční energií. Stroj se chystá na přelet z čínského Nankingu na Havajské ostrovy ve středním Pacifiku. Přes 8 tisíc kilometrů dlouhá cesta mu potrvá 5-6 dní. Informuje server BBC.

Běžné dopravní letadlo urazí vzdálenost za zhruba 10 hodin. Experimentální letoun ale poletí podstatně déle. Jedná se o doposud největší výzvu, které Solar Impulze na své demonstrativní cestě kolem světa čelí. Doposud se omezoval na přelety dlouhé zhruba 20 hodin.

Pokud bude Solar Impulse úspěšný, překoná mnoho leteckých rekordů; mimo jiné nejdéle trvající nepřerušený let jednomístného letounu vůbec.

Pilotovat bude švýcarský podnikatel a inženýr Andre Borschberg. Před přelomovou cestou se nechal slyšet, že technologii plně důvěřuje. Na druhou stranu misi nepodceňuje a je si vědom, před jak obtížným úkolem stojí.

"Je to nakonec více o mě; bude to vnitřní cesta. Zjistím, jak se budu cítit a jak snesu těch 5-6 dní ve vzduchu," uvedl Borschberg. Pilot bude po celou cestu připoután ve své sedačce a uzavřen v kabině o velikosti telefonní budky. Aby jeho tělo zůstalo fit, připravoval se za pomoci jógy.

Pilotáž letounu Solar impulse je velice náročná a vyžaduje prakticky permanentní pozornost. Rozpětí křídel stroje je sice přes 70 metrů, ale váží pouze několik tun. Problém tak mohou představovat vzdušné turbulence vyžadující korekce ze strany zkušeného pilota.

9. září 2024 20:54

Apple odhalil nový iPhone 16

Související

Více souvisejících

Solární letadlo - Solar Impulse Čína

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy