Manévr nevyšel: První stupeň rakety Falcon 9 přistání na plošině neustál +VIDEO

Los Angeles - Ze základny Vandenberg včera odstartovala raketa Falcon 9 americké společnosti SpaceX. Firma chtěla zopakovat prosincový úspěch, kdy první stupeň jejího raketového nosiče přistál nedaleko místa startu. Tentokrát to ale nevyšlo.

Společnost si od zachování prvního stupně raketového nosiče slibuje jeho opětovné využití při dalších startech, což podle odborníků přinese značnou finanční úsporu.

První stupeň se na plošinu na hladině Tichého oceánu trefil, "ale vypadá to na tvrdé přistání", uvedla firma. Primární úkol tak prý nadále zůstává jen na papíře a SpaceX na vůbec první úspěšný manévr svého druhu nadále čeká. Šlo přitom o čtvrtý pokus o bezproblémový návrat prvního stupně rakety na mořskou plošinu.

Zdroj: YouTube

Zakladatel a majitel společnosti SpaceX Elon Musk na twitteru vysvětlil, že rychlost při přistání byla v pořádku, ale jedna z přistávacích podpěr se náležitě nezafixovala, takže se zlomila a raketa neudržela stabilní polohu. Musk poznamenal, že je mnohem obtížnější přistávat na námořní plošině než na pevnině, protože plošina je malá a navíc pohyblivá. Plovoucí přistávací platforma má rozměry přibližně 90 a 50 metrů a v době přistání byla v neklidných vodách asi 320 kilometrů západně od San Diega.

Raketa vynesla do vesmíru satelit Jason 3 amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA). Družice byla úspěšně navedena na oběžnou dráhu, odkud má sledovat změny klimatu na základě měření hladin oceánů.

Související

Raketa Falcon 9 |

Z amerického kosmodromu odstartovala raketa Falcon 9, na ISS veze novou posádku

Z amerického kosmodromu dnes odstartovala raketa Falcon 9, která vynesla na oběžnou dráhu loď Crew Dragon, jež míří k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) se čtyřčlennou posádkou. Jsou v ní dva Američané, Rus a občan Spojených arabských emirátů (SAE), který bude na ISS jako teprve druhý astronaut z arabského světa. K vesmírné stanici mají dorazit podle agentury AP v pátek ráno SEČ.

Více souvisejících

Raketa Falcon 9 raketa SpaceX vesmir

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 10 minutami

před 29 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 9 hodinami

včera

včera

včera

včera

Čekání na schválení vojenské pomoci americkým Kongresem mohlo způsobit vážné škody

Schválení vojenské pomoci Ukrajině ve výši 61 miliard dolarů americkým Kongresem po pětiměsíčním čekání možná způsobilo škody, které se budou na frontě cítit ještě několik měsíců.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy