Pošlete své jméno nebo vzkaz do vesmíru. Ponese ho sonda

Praha - Vyšlete své jméno a libovolný vzkaz do vesmíru. Máte k tomu unikátní možnost a zároveň posledních několik dnů. Stačí k tomu mobilní telefon a jediná SMS a vaše jméno poletí do vesmíru na kosmické sondě Taranis.

Až do půlnoci v úterý 3. května nabízí Akademie věd unikátní možnost - kdokoli může poslat své jméno do vesmíru. Ponese ho sonda nazvaná Taranis podle keltského boha hromu. Do vesmíru se vydá v roce 2018 a bude tam zkoumat skřítky. Ne, to není překlep. Skřítci se říká nadoblačným bleskům, které se objevují vysoko v atmosféře Země, zhruba ve výšce 20 až 100 kilometrů.

Skřítci jsou dosud jen velmi málo prozkoumaní a mnoho se o nich neví. Projekt Taranis by měl jejich tajemství poodhalit světu. Jde o mezinárodní projekt francouzské kosmické agentury CNES, na které m se podílejí Češi, Poláci a Američané. Za Česko je to Ústav fyziky atmosféry Akademie věd.

A jak to všechno souvisí se vzkazy do vesmíru? Češi mají na starosti zařízení, které bude sledovat nastavení sondy. V něm zůstává ještě volná paměť 1,5 MB. A právě tu se rozhodli vědci věnovat veřejnosti - tedy vlastně komukoli, kdo bude mít zájem poslat své jméno do vesmíru.

V útrobách metrák a půl těžké sondy budou v nepatrném volném zbytku paměti jména zájemců obíhat 700 kilometrů okolo Země, zatímco sonda bude v atmosféře planety, či spíše nad ní, sledovat tzv. skřítky.

Akademici zájemcům nabízejí i možnost poslat do vesmíru vzkaz. Vzhledem k tomu, že sonda bude kroužit okolo Země, může být vzkaz určený jak pozemšťanům, tak právě skřítkům, které bude Taranis zkoumat.

Možnost zasílání vzkazů ale není neomezená. Organizátoři se rozhodli, že vyberou jen 101 textů, přičemž výběr bude mít na starosti odborná porota. "Vítány jsou všechny vzkazy, moudré, přemýšlivé, vtipné, či takové, připomínající lidem důležité hodnoty, k jejichž dosažení má část obyvatel planety daleko," uvádějí akademici na stránkách věnovaných soutěži.

Oba typy zpráv, jak jména tak vzkazy, přijímají organizátoři na telefonním čísle 900 11 03. V případě, že chcete vyslat pouze své jméno, napište do zprávy "SKRITEK Jmeno Prijmeni" (nepoužívejte uvozovky ani diakritiku).

Pokud chcete připojit i vzkaz, musíte se ve své SMS vejít do 160 znaků. Napište opět "SKRITEK Jmeno Prijmeni" a za tato slova přidejte svůj vzkaz bez diakritiky. Cena SMS je 3 koruny. V každé SMS smí být jen jeden návrh vzkazu, přičemž z jednoho telefonního čísla smíte poslat jen pět návrhů.

Autoři sto a jednoho z úspěšných návrhů získají dokonce i certifikát o potvrzení zapsání vzkazu do sondy. Prvních deset nejúspěšnějších se dokonce bude podílet s vědci na vyhodnocování dat sondy a bude pro ně připravena exkurze do ústavu fyziky atmosféry. Dostanou i věcné ceny.

Všechny vzkazy či jména musí být v SMS odeslána na výše uvedené jméno do půlnoci 3. května. Tak si pospěšte.

Sdílejte článek

Související

Více souvisejících

vesmir akademie věd sonda Taranis

Aktuálně se děje

před 7 minutami

před 41 minutami

před 2 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Barrandovský most nebude opravený už na konci léta. Praha musí změnit plány

Špatná zpráva pro pražské řidiče přišla ve čtvrtek od vedení Technické správy komunikací hlavního města Prahy. Firma dnes oznámila, že rekonstrukce Barrandovského mostu se oproti poslednímu plánu protáhne. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy