Solar Impulse 2 přeletěl Atlantik, v Seville přistál o 20 hodin dřív

Sevilla - Solar Impulse 2 překonal Atlantický oceán a dnes přistál ve španělské Seville, let trval zhruba 70 hodin. Více než 6270 kilometrů unikátní stroj pilotoval Bertrand Piccard (58).

Z New Yorku Solar Impulse 2 odletěl v pondělí dvě a půl hodiny po půlnoci místního času (08:30 SELČ) a na letišti v Seville přistál dnes krátce před 07:40 SELČ. Letěl přibližně o 20 hodin kratší dobu, než se původně předpokládalo.

Letadlo poháněné výhradně sluneční energií tak dokončilo významnou část obletu Země. Ve Španělsku se začne připravovat na trasu do Egypta a z něj pak na závěrečný úsek do Abú Zabí. Odtud se stroj vydal na cestu loni v březnu.

Piloti sedí v kabině o objemu 3,8 metru krychlových, která je dostatečně izolovaná, aby mohli čelit teplotním výkyvům pohybujícím se od plus 40 do minus 40 stupňů Celsia. "Po dlouhé noci s turbulencí a málem spánku vidím první paprsky denního světla," tweetoval dnes ráno Piccard ještě z letadla.

Zdroj: YouTube

"Byl to kouzelný zážitek strávit tři dny a tři noci nad mytickým oceánem, jakým je Atlantik," řekl po přistání člen rodu slavných vědců a vynálezců rozhlasové stanici Europe 1. "Bylo to kouzelné i ze symbolického hlediska, protože je to poprvé, co Atlantik přeletělo letadlo na sluneční pohon," dodal.

Ještě předtím stačil pilot na twitteru napsat krédo, s nímž se s Borschbergem do dobrodružství se svým strojem pustili: "Chceme představovat nový svět, svět čistých technologií. Protože budoucnost je čistá a začíná nyní!"

Zatím nejdelší etapou obletu byla trasa z japonské Nagoji na Havaj. Měřila 6457 kilometrů a pětidenní let tehdy zajistil André Borschberg (63). Na Havaji měl Solar Impulse 2 téměř desetiměsíční pauzu, protože se řešily problémy s bateriemi. Původně se počítalo s tím, že celý oblet potrvá pět měsíců. Prvním dnem letu byl 9. březen 2015.

Související

Více souvisejících

Solární letadlo - Solar Impulse

Aktuálně se děje

před 28 minutami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

Kuleba: Rusko bude možné zapojit do mírových jednání až po mírovém summitu

Ukrajinský ministr zahraničních věcí Dmytro Kuleba zastává názor, že Rusko bude možné zapojit do mírových jednání, ale až po mírovém summitu, který se v polovině června uskuteční ve Švýcarsku bez účasti delegace z Moskvy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy